Gazete Vatan Logo

‘Püskevit’in zaferi

Kampanya sürecinde ortaya çıkan seks kasetleriyle sarsılan MHP, yüzde 13’le barajı aştı

Kampanya sürecinde ortaya çıkan seks kasetleriyle sarsılan MHP, barajın altında kalacağı yönündeki beklentileri boşa çıkardı. Milliyetçi seçmen partisine sahip çıktı ve MHP, yüzde 13 oy oranıyla barajı aştı. Meclis’e 54 milletvekili sokan MHP’nin başarısında Bahçeli’nin ‘püskevit’ konuşmasının etkili olduğu yorumları yapıldı

Milliyetçi Hareket Partisi, 2011 seçimlerinde TBMM’ye giren 3. parti oldu. Kampanya sürecinde ‘farklı ülkücülük’ adlı grup tarafından internete sürülen seks kasetleriyle sarsılan MHP’de aralarında Cihan Paçacı, Mehmet Ekici, Ümit Şafak, Mehmet Taytak, Bülent Didinmez ve Deniz Bölükbaşı’nın da aralarında bulunduğu 9 isim istifa etmişti. Kaset skandalı gölgesinde seçime giren MHP ağır darbe aldı ve Mayıs ayı başlarında yapılan anketlerde barajın altı görünüyordu. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Yozgat mitinginde yaptığı konuşmada bisküvitten ‘püskevit’ diye bahsetmesi MHP’nin kaderini değiştirdi. İnternette tık rekoru kıran konuşma MHP’nin oylarını arttırdı ve MHP, seçim barajını aşacağı inancıyla seçime girdi.

Oy oranı düştü

2007 seçimlerinde yüzde 14.25 oyla 70 milletvekili ile Meclis’e giren MHP, bu seçimde yüzde 13’te kaldı. Seçilen milletvekili sayısı da 54 oldu. Sonuçlar MHP’yi sevindirse de, pek tatmin etmedi. MHP İç Anadolu ve Adana ile Osmaniye gibi güçlü olduğu yerlerde bile beklediği varlığı gösteremedi. Bahçeli’nin doğum yeri olan Osmaniye’de bile MHP oyları AK Parti ile bölüştü. MHP burada 2, AK Parti 2 milletvekili çıkardı. Oy oranları açıklanmadan önce parti genel merkezi önüne gelen MHP’li vatandaşlar, “MHP’nin barajı aştığı” bilgisi üzerine sevinç gösterilerinde bulundular. Ancak ilerleyen saatlerde ortaya çıkan sonuçlar, MHP’lileri üzdü. Bazı partililer binadan ayrılırken, kalanlar sessizliğe büründü.Seçim sonuçlarını parti genel merkezindeki odasından takip eden ve kurmaylarından sürekli bilgi alan Genel Başkan Devlet Bahçeli, kameraların karşısına geçmedi.

‘Tezgah tutmadı’

MHP Lideri Devlet Bahçeli suskunluğunu korurken ilk değerlendirme Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal’dan geldi. “AK Parti, bu seçim kampanyasında devletin tüm organlarını, tüm kaynaklarını ve tüm gücünü kullanmış ve haksız bir siyasi rekabeti ve bu rekabetin sonucunda böyle bir sonucu elde etmiştir” diyen Bal, şöyle devam etti: “Diğer taraftan MHP, insafsız, izansız bir kampanyanın muhatabı olmuştur. Birinci olarak medyada ve televizyonlarda köşe yazarı, analist, stratejist adı altında kişiler, güya kararsız bir düşünceyi ifade ediyormuş gibi MHP’nin baraj altında kalabilecek bir parti olduğu fikrini seçmenin şuur altına yerleştirmeye çalışmışlardır. Bu iç ve dış odaklardan kaynaklanan bir plandır ve MHP’siz bir Türkiye ve Millet Meclisi hayal edenler, bu planın aktörleri olmuşlardır. Önümüzdeki parlamentoda anayasa değişikliği, ilk tartışılacak konudur. MHP’nin ülkenin birliği ve milletin bütünlüğü konusundaki düşüncelerinin, etnik temele dayalı anayasa yapma hevesinde olan kişileri rahatsız ettiği kuşkusuzdur. İşte böyle bir düşüncenin ürününü ortaya koyabilmek için MHP’ye karşı kirli ve karanlık bir tuzak kurulmuş, bu tuzak da günlerce seçmenin şuur altına yerleştirilmiştir”

Sonuçlar tatmin etmedi

Aldıkları oyun MHP’lileri tatmin eder düzeyde olmadığını ifade eden Bal, MHP’nin grubunu TBMM’de yine kuracağını belirterek, “MHP ilkeli, seviyeli ve milli politikasını bu dönemde de TBMM’de vatandaşlarımızın yararına, milletin ve devletin çıkarına uygun olarak sürdürmeye devam edecektir. MHP’ye TBMM’de grup kurma imkanı veren milletimize bu yönde yoğun bir çaba sarf eden il, ilçe ve belde teşkilatlarımıza, adaylarımıza, camiamıza teşekkür ediyor, seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Eleştiri yapacaklar mı?

“MHP kendisine yönelik bir eleştiri yapacak mı?” sorusuna, Bal, “MHP, netice itibarıyla yüzde 1 civarında bir oy eksiğiyle karşı karşıyadır. Dolayısıyla bu MHP açısından başarısız bir sonuç değildir. Aksine kurulan tezgah, ahlaksızlık, insafsızlık, izansızlık ile birlikte değerlendirildiğinde, MHP’nin aleyhine yapılan baraj altına atma kampanyalarının şiddetiyle birlikte değerlendirildiğinde, bu sonuç MHP için bu açıdan değerlendirildiğinde başarıdır” yanıtını verdi.

Kaset yorumu

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Oyunlarla, tehditlerle, şantajlarla MHP’yi Meclis dışında bırakmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalmıştır” dedi.

MHP’nin kaderini değiştirdi!

Kaset skandallarıyla sarsılan MHP’nin seçimdeki can simidi ‘püskevit’ oldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Yozgat mitingi sırasında bozulan ekonomi nedeniyle iyice sıkışan vatandaşın, çocuklarının ihtiyaçlarını temin edemediğini belirterek, “Reklamlarda çocuklar ellerinde çikolatalarla şakalaşıyor. Onları izleyen çocuklar anne babalarına soruyor; ‘Anne bana niye çikolata almıyorsunuz, baba bana niye püskevit almıyorsunuz” demişti. Bahçeli’nin bu konuşması internette kısa süre içerisinde tık rekoru kırdı. Mayıs ayı içerisinde yapılan anketlerde kaset skandalları nedeniyle barajın altında görülen MHP, püskevitle birlikte barajı aşan partiler arasında yer aldı. Yapılan anketlerde ‘püskevit’in MHP’ye 2 ile 3 oranında oy arttırdığı yorumları yapılmıştı. Seçmenin yüzünü güldüren püskevit, dün yapılan seçimlerde MHP ve Lideri Bahçeli’nin de yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı