Gazete Vatan Logo

'Poyraz' sert esti

İlk kez görevdeki bir paşa sivil yargı önünde!

Poyrazköy’de bulunan mühimmatla ilgili dava sivil mahkemece kabul edildi. Biri amiral, 17 asker “TBMM’yi ortadan kaldırmak ve Ergenekon üyeliği”nden yargılanacak. Tuğamiral Levent Görgeç, görevdeyken sivil mahkemede yargılanan ilk paşa olacak. Gömülü silahların, darbe ortamı yaratmak için eylemde kullanılacağı iddia ediliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından birçok soruşturmanın akibetinin ne olacağı merak konusu olmuştu. Bu soruşturmalar arasında bulunan Poyrazköy’deki cephanelikle ilgili iddianame için beklenen karar dün verildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 5’i tutuklu 17 asker hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

İddianameler özetlendi

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan 297 sayfalık iddianamenin giriş bölümünde daha önce açılan davaların özeti yapıldı. İddianamede “Ergenekon silahlı terör örgütünün, yaşamsal değerde önem verdiği TSK içerisindeki faaliyetlerinin bir kısmını ’Karargah Evleri’ ismi altında gizli hücre yapılanması ile yürüttüğü tespit edilmiştir” denilerek askeri yapılanma içinde yer alan asker kişilerin, diğer örgüt üyeleri gibi emekli oldukları dönemde de aktif olarak Ergenekon terör örgütü yapılanmasında yer aldıkları iddia edildi. İddianamede, “örgütün darbe zemini oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği ve toplumda infial uyandıran eylemler” başlıklı bölümünde “Cumhuriyet gazetesine bomba atılması ve Danıştay saldırı” sıralandı.

14 eylem planı sıralandı

“Örgütün gerçekleştirmeyi planladığı eylemler ile ele geçen silah ve mühimmatlar” da iddianamede anlatıldı. Bu bölümde “Ümraniye’de ele geçen el bombaları, Yargıtay mensuplarına suikast hazırlığı, İzmir’de bulunan NATO Tesislerine silahlı saldırı hazırlığı, 2005 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’a yönelik suikast hazırlığı, 2007 yılı içerisinde gazeteci yazar Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk’a yönelik silahlı saldırı hazırlığı, 2007 yılı içerisinde Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ahmet Türk’e yönelik silahlı saldırı hazırlığı, sanık İbrahim Şahin’de ele geçen silah, mühimmatlar ve suikast planları, Ermeni asıllı Türk vatandaşı olan Minas Durmaz Güler’e yönelik suikast hazırlığı, Ermeni Patriği MEsrob Mutafyan’a yönelik suikast hazırlığı, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’a yönelik suikast hazırlığı, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç’e yönelik suikast hazırlığı, Ankara’da bir alışveriş merkezine yönelik bombalı saldırı planı, Sanık Mustafa Dönmez’de ele geçirilen Başbakan’a yönelik suikast planı ve silahlar, Rahmi Koç Müzesi’ndeki denizaltıda bulunan patlayıcı madde ve burada yapılması planlanan eylem” şeklinde 14 eylem sıralandı.

Ergenekon’la birleşebilir

Tutuklu 5 sanığın tahliye taleplerinin reddine karar verildiği anlatılan iddianamede şöyle denildi: “Silivri’de devam eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 2 davada özellikle mahkememizdeki davanın iddianamesinde yazılı olan ’Ergenekon’tabir edilen silahlı terör örgütü ile ilgili olarak bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda bilgiler içeren ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyaların da bu örgütle ilgili gelen Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ile başka kurumlardan gelen bu husustaki yazıların tasdikli birer suretinin istenmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına yazı yazılmasına karar verildi.”

Nisan’da seri duruşmalar

Tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay ve Ergin Geldikaya’nın tutuklunun hallerinin devamına karar veren mahkeme, gerek sanık sayısının fazlılığı gerekse isnat edilen suçların sayısı ve mahiyetini gözönüne alarak yapılan plan gereği duruşmanın 9-15-16 Nisan tarihlerinde yapılmasına hükmetti.

İDDİANAMEDE KAFES’İN YÖNETİM KADROSU

Levent Bektaş’la ele geçen planda, eylemleri gerçekleştirecek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki subayların listesi ve organizasyon şeması da bulunuyor. Şemada tutuklu olmayan ve görevde olan askerlerin adını kısaltarak yayınlıyoruz...

DANIŞMA KURULU

- Kor. A. F.Ö: Başkan n Kora. K. S: Başkan Yardımcısı n Tuğa. M.F.l: Üye

ÖZEL OPERASYON KOMUTANLIĞI

- Dz. P. Kur. Kd. Alb . Mücahit Erakyol: Özel Operasyon Gücü Komutanları (Tutuklu)

- Emekli Dz. Bnb. Levent Bektaş: Özel Plan Hücre Lideri (Tutuklu)

MARMARA BÖLGE KOMUTANLIĞI

- Dz. Yb. Ercan Kireçtepe Marmara Bölge Komutanı (Tutuklu)

- Dz. Bnb Emre Onat: 1. Hücre Lideri (Tutuklu)

- Y/SKd.Bçvş. Halil Cura: 1. Hücre Elemanı (Tutuklu)

- Tls. Kd.Bcvş. Saddetin Doğan: 1. Hücre Elemanı (Tutuklu)

- Dz.Kur. Kd. Bnb. Emre Sezenler: 2’inci Hücre Lideri (Tutuklandıktan sonra serbest bırakıldı)

- Dz. Kd. Bnb Emre Günay: 2. Hücre Elemanı (Tutuklu)

- Eln.Kd. Bçvş. Feridun Arslan: 2. Hücre Elemanı (Tutuklu)

KARADENİZ BÖLGE KOMUTANLIĞI

- Dz. Yb. I.Z.T: Karadeniz Bölge Komutanı

- Dz.Yb. İ.L.O:

1.Hücre Lideri

- Dz. Kur. Bnb. Ö.E: 1. Hücre Elemanı

- Dz. Bnb. T.

F: 1. Hücre Elemanı

- Isth Kd.Bçvş.

T. D.: 1.Hücre Elemanı

- Ida. Bçvş M.A: 1. Hücre Elemanı

EGE BÖLGE KOMUTANLIĞI

- Dr P- Kd. Alb. M.S: Ege Bölge Komutanı

- Dz. Kd. Alb. Levent Gülmen: 1. Hücre Lideri (Ergenekon’a ait belgeleri imha ettiği iddia edilmişti)

- Dz. P. Kd. Bnb. Erbay Çolakoğlu:

1. Hücre Elemanı

(Gözaltına alınmıştı)

- 1 Dz. Kur. Yb. Halit İbrahim Özsaraç: 2. Hücre Lideri (Tutuklu)

‘Askeri suç değil’

İddianamede, eylemlerin sırf askeri suç kapsamında değerlendirilmeyeceği savunuldu. Sanıklara atılı eylemlerin Askeri Ceza Kanunu’nun dışında kaldığı gibi Askeri Ceza Kanunu’nun 54. maddesinin atıfta bulunduğu Türk Ceza Kanunu’nun hükümlerinin de dışında kaldığı ifade edildi. İddianamede eylemlerin nitelikleri gereği askeri mahal dışında gerçekleşip sonuç doğuracağı kaydedilerek, Askeri Mahkeme Usulleri Hakkındaki Kanun’un 9. maddesi kapsamında değerlendirilmeyeceği, yine niteliği gereği görev kapsamında da değerlendirilmeyeceği belirtildi.

Eylemlerin Terörle Mücadele Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca “terör suçu” sayıldığı anlatılan metinde, 3713 sayılı kanunun 9. maddesindeki hüküm dikkate alındığında CMK’nın 251/1 maddesi gereğince CMK 250/1 maddesinde sayılan suçlara bakmakla görevlendirilmiş İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görev ve yetkisinde olduğu bildirildi.

Zekeriya Öz bu kez yok!

AÇIKLANAN 297 sayfalık Poyrazköy İddianamesi’ni Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ile Mehmet Murat Yönder hazırladı. Önceki 2 iddianameyi hazırlayan ve Ergenekon soruşturmasının sembol savcısı olarak anılan Zekeriya Öz’ün hazırlanan bu son iddianamenin hazırlanmasında rol almaması dikkat çekti.

Çok daha tehlikeli eylemler planlıyorlar

Ergenekon’UN tüm bu eylemlerle nihai amacının, yönetimi ele geçirmek için ülkede darbe zemini oluşturmak ve darbenin bir an önce gerçekleşmesiri sağlamak olduğu da iddianamede yer aldı. Örgütün benzer eylemlerden asla vazgeçmediği, deşifre olan her eylem planından sonra yeni planlar hazırladığı vurgulanan iddianamede, yeni ve daha tehlikeli eylem planların hazırlandığı anlatıldı.

Poyrazköy cephaneliği

Kafes Eylem Planı çerçevesinde kullanılacağı iddia edilen “silah ve mühimmatın listesi” de iddianamede yer aldı. “Marmara 2. Hücre Lideri” olarak kendini tanımlayan Deniz Kıdemli Binbaşı Eren Günay’ın imzasını taşıyan “Gizli” ibareli listede yer alan silah ve mühimmat şöyle sıralandı:

SİLAHLAR

1-Keskin Nişancı Tüfeği (Remington 7,62/Dragunov 7,62): 3 Adet

2-Keskin Nişancı Tüfeği (Accuracy 12,7): 2 Adet

3-Susturuculu tabanca (Glock/ Smith& Wesson/Colt): 5 Adet

4-Makineli tabanca (Uzi): 4 Adet

5-LAW: 30 Adet

MÜHÎMMAT

1-9x19 mm. Subsonic Fişek: 900 Adet

2-C4 Plastik Patlayıcı: 20 Libre

3-C3 Plastik Patlayıcı: 20 Libre

4-C8 Plastik Patlayıcı: 20 Libre

5-Infılaklı Fitil lOOfeet

6-Elektrikli Fünye: 20 Adet

7-Hakem Bombası: 50 Adet

8-Kara Tipi Sis Kutusu: 50 Adet

9-MKE Sis Kutusu: 100 Adet

10-Amonyum NitraT: 2 Ton

11-7.62 mm Müsabaka Fişeği:

200 Adet

12-12,7 mm An ti Personel Fişeği:

150 Adet

13-12,7 mm An ti Personel Fişeği:

150 Adet

14-Temin edilecek silahların orijinal mühimmatı her silah için 5000 adet.

Haberin Devamı