Gazete Vatan Logo

‘Politika için düşür piyasalar için artır’

Piyasalar Merkez Bankası’nın bugün yapacağı PPK toplantısını merakla beklerken, Renaissance Capital ‘Politikacılar için düşür, piyasalar için artır’ başlığıyla yaptığı değerlendirmede TCMB’nin adım atabileceğini öngördü.

‘Politika için düşür piyasalar için artır’

Piyasada gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Parar Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün vereceği faiz kararına çevrildi. TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresi uzamazsa katılacağı son PPK’nın alacağı karar merak konusu.

PPK toplantısı öncesi Renaissance Capital tarafından “Politikacılar için düşür, piyasalar için artır” başlığı ile yapılan değerlendirmede, TCMB’nin 1 -2 ay daha beklemesi gerektiği ancak bankanın politik baskıyı azaltmak ve yeni merkez bankası başkanını bitmemiş bir işle başbaşa bırakmamak için 24 Mart’taki toplantıda adım atabileceği belirtildi. Politika faiz oranı mevcut ve beklenen çekirdek enflasyonun altında olmasına rağmen faiz indirimi yönündeki politik baskının arttığına dikkat çekildi.

Merkez Bankası’nın politikacılara teslim olmadan nasıl piyasa kredibilitesini sürdüreceğine ilişkin sorusuna cevap olarak faiz koridoru karmaşıklığının kullanılacağı aktarıldı. İdeal olanın TCMB’nin politika faizini yüzde 7’5’ten yüzde 9.25’e çıkarırken koridorun üst bandını yüzde 10.75 seviyesinde bırakması olduğunu kaydeden Renaissance Capital, bunun politika faizini ortalama fonlama maliyetini üzerine çıkaracağını belirtti. Merkez Bankası’nın koridoru daraltma bahanesi altında üst bandı yüzde 10.75 seviyesinden yüzde 10’a çekerken politika faizini yüzde 7.5’ten ortalama fonlama maliyeti (yüzde 9) seviyesine yükseltebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bir indirim çağrısı da Gedikli’den

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti MKYK üyesi Bülent Gedikli, faiz indirimi yönünde bir çağrıda bulundu. TV’de konuşan katılan Gedikli, “Faizlerin aşağı indiği bir trend artık başlamalı” dedi. Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanları Cemil Ertem ile Yiğit Bulut, faizde indirim beklediklerini açıklamıştı. Ertem, faiz üst koridorunda bir değişiklik beklerken, Bulut “Faiz mutlaka ve mutlaka aşağı gelmeli. Burada artık piyasadaki verileri görerek ve Türkiye’de para girişi olduğunu görerek, Türkiye’nin pozitif ayrıştığını görerek artık Merkez Bankası’nın da bu faiz indirimi ile ilgili adım atması gerekiyor” demişti.

Haberin Devamı