Gazete Vatan Logo

‘PKK ile PYD’nin bağlantısı var’

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Moore, Türkiye’nin PKK konusunda en güçlü ortağının İngiltere olduğunu söyleyerek PYD ile PKK’nın bağlantılı olduğunu kaydetti: “PYD ofisine giderseniz Öcalan posteri görürsünüz”

‘PKK ile PYD’nin bağlantısı var’

ABD’nin PYD’ye bakışıyla ilişkin açıklamalar yapan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, “Türkiye’nin PKK konusunda en güçlü ortağı İngiltere’dir” vurgusu yaptı. Moore, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlarken, “PKK ile PYD’nin bağlantısı var” dedi ve özetle şöyle konuştu: “Türkiye’nin PKK konusunda en güçlü ortağı İngiltere’dir. Özellikle terörizm alanında en acı tecrübelerden birine sahip ülkelerin başında İngiltere gelir. Bu nedenle Türkiye’nin yaşadığı sorunları anlıyoruz. İngiltere’de PKK’ya katılmak isteyen biri 5 yıl hapis cezası aldı. Bizim için PKK konusunda tavrımız net, terör örgütüdür. PYD’ye bakacak olursak; bu konuda naif değiliz. PKK ile PYD’nin bağlantısı var. PYD ofisine giderseniz orada Öcalan posterini görürsünüz ki; bu bağlantıyı net bir şekilde ortaya koyar. Eğer Suriye’ye bakacak olursak, PYD örgütü bir gerçektir. Maalesef bu karmakarışık durumda bu gerçek ile karşılaşıyoruz. Biz silah vermiyoruz, ABD de silah vermiyor anladığım kadarıyla. Sadece hava desteği veriliyor, bu da IŞİD’le savaştığı için. Silah vermiyoruz çünkü PYD’nin tehlikesinin farkındayız.”

Haberin Devamı

‘Suriye’nin bütünlüğü...’

Suriye’de Kürtler’in statüsü ile ilgili soruları cevaplayan Moore, “Kürtlerin kuzeyde bir devlet ilan etmesini kabul etmiyoruz. Biz Suriye’nin bütünlüğünden yanayız. Tek bir bütün halinde Suriye istiyoruz. Ama bu nasıl şekillenecek onu bilmiyoruz” şekliende konuştu.

‘İngiltere’de yaptırım yok’

“Kraliçe’ye küfretmek isterseniz belirli bir yaptırım yoktur İngiltere’de. Başbakan David Cameron örneğin; ona aşırı küfür ve hakaret var ama bu İngiltere’de normal olarak kabul ediliyor. Demokrasinin bedeli bunu gerektirir.”

‘Dost acı söyler’

Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik eleştirileri hatırlatılan Moore, şöyle konuştu: “Demokrasi ve özgürlük konusunda yaptığımız eleştiriler dostçadır. Dost acı söyler. Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda geri adımlar olduğunu görürsek, o zaman bu eksiklikler konusunda uyarmamız gerekiyor. Can Dündar ve Erdem Gül duruşmasında yargıya müdahale etmek istemiyoruz. Bu dava basın özgürlüğü konusunda önemli bir davadır ve yakından takip ediyoruz. Oraya giden konsoloslar gözlemci olarak gittiler.”

Haberin Devamı