Gazete Vatan Logo

‘PKK için nasıl girdiysek gerekirse yine yaparız!’

‘PKK için nasıl girdiysek gerekirse yine yaparız!’

Çavuşoğlu, günlerdir konuşulan Suriye’ye olası bir operasyonla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu: Sınırımızda bir tehdit oluşursa, ona yönelik tedbir alırız. Gerekirse müdahaleler yapılır.

A Haber’de konuk olduğu canlı yayında Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘’Bize karşı tehditler her gün artıyor’’ dedi. İşte Çavuşoğlu’nun açıklamalarından çarpıcı satır başları:

- TEHDİTLER ARTIYOR: Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor. MGK’da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık. Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor. Tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete. Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız.

- YAZILI TALİMAT VERİLİR: Tezkere, Bakanlar Kurulu yazılı bir talimat değil mi? Gerekli olduğu zaman tabii ki yazılı talimat da veririz. Bu tezkere zaten askerlerle birlikte hazırlanıyor. Bakanlar kurulu askerlerle birlikte hazırlanıyor. Toplantıda da kararlar beraber alınıyor. Biz sürekli istişareler içindeyiz.

Haberin Devamı

- KERRY İLE GÖRÜŞTÜM: Birkaç gün evvel John Kerry ile birlikte telefonda görüştük. Bizimle bu endişelerimizi paylaştığını da söyledi. Bunun siyasi çözümünü de konuştuk tabi. Son zamanlarda siyasi çözüm konusunda diplomasi çalışmaları da hızlandı. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya Fransa, Rusya ABD görüşmeleri devam ediyor.

- KUZEY IRAK ÖRNEĞİ: Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. Daha önce nasıl PKK’ya yönelik Kuzey Irak’ta operasyon yaptıysak, burada da gerekli adımı atarız diyoruz.

‘Musul’da operasyon yapmaya hazırdık’
“DAEŞ bizim başkonsolosluğumuzun mensuplarını 102 gün rehin tuttu. Bırakmasalardı operasyon yapacaktık. Yapamaz mıyız, yaparız. Ben kendi personelimi kurtarmak zorundayım. Ama son günde bırakmak durumunda kaldılar. DAEŞ’ten (IŞİD) de başka terör örgütlerinden de olabilir. Daha önce Nevşehir bölgesinde güvenlik güçlerimize saldırmadılar mı? Burada bir kargaşa varsa, biz bu terör ortamında gerekli tedbirleri alırız.”
‘DAEŞ’le işbirliğimiz yok, olamaz da’
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu: “Suriye konusunda biz baştan beri koalisyonla hareket edeceğimizi, tek başımıza hareket etmeyeceğimiz söylemiştik. Son yaşananlar sınır güvenliğimizi tehdit etmektedir. Gerekli uluslararası görüşmeleri yapıyoruz. Sınırda tüm önlemleri alıyoruz. Bu tedbirleri ‘Türkiye savaşa giriyor’, ‘Türkiye ateşe atılıyor’ gibi başlıklarla yorumlamak da çok sağlıklı değil. PYD ile ilgili herhangi bir temasımız olmamıştır. Salih Müslim’in iddiaları kabul edilemez, kesinlikle reddediyoruz. Kandil’in yaptığı hiçbir açıklamayı da dikkate almıyoruz. Son bir, iki haftada, Tel Abyad ve Kobani’deki saldırılarla ilgili, Türkiye’yi, DAEŞ’le aynı çerçevede göstermeye çalışan bir takım girişimler oldu. Türkiye’nin DAEŞ ya da benzer bir terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır.”
Obüs ve ZPT’ler sınıra!
Gaziantep’te konuşlu 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan Kilis’in Suriye sınırına 32 obüs topu ile 20 zırhlı personel taşıyıcı araç (ZPT) sevkiyatı yapıldı. Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan TIR’lara yüklenen 32 obüs topu ile 20 zırhlı personel taşıyıcılarının bulunduğu askeri araç konvoyu, öğle saatlerinde Kilis’in Elbeyli ilçesine ulaştı. Ağır silah ve araçların, IŞİD’in kontrolünde bulunan Suriye sınırına konuşlandırılacağı öğrenildi.
Hakim noktalara füze bataryaları
Güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı Karkamış’ta, Suriye’yi gören hakim noktalar ile kritik bölgelerde teyakkuz durumuna geçildi. Karkamış’a 5 kilometre uzaklıktaki Türkyurdu Mahallesi’nin Suriye’yi gören hakim bir tepesine füze batarya sistemi kuruldu. Bataryaların kurulu olduğu alana sivillerin geçişine izin verilmedi.

Haberin Devamı