Gazete Vatan Logo

'Piyasada ciddi nakit akış sıkıntı var'

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, piyasada çok ciddi bir nakit akışı sıkıntısı varken, kamu alacaklarının tahsilini kolaylaştırmanın, kaçınılmaz bir şekilde piyasadan para çıkışını da beraberinde getireceğini, bu durumda piyasada zaten var olan nakit akışı darboğazının daha da daralacağını kaydetti.

'Piyasada ciddi nakit akış sıkıntı var'

Çandır, bu sorunun çözümü için iş dünyasının ucuz finansmana ulaşmasının sağlanması gerektiğini bildirdi. ATB'nin Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yapıldı.

Toplantıda konuşan ATB Başkanı Çandır, Türkiye'nin geçen bir aylık dönem içerisinde insanlık dışı terör eylemlerine maruz kaldığını belirterek, terör saldırılarında yaşamını yitiren vatandaşlar ve şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Türkiye'nin son dönemde en uçlarda yaşadığı olumsuzlukların, milleti dağılmaya değil birleştirmeye, korkmaya değil direnmeye, topluluk olmaya değil ulus olmaya yönelttiğini kaydeden Çandır, "Milletimizin bir bütün olarak topluluk olmayı ya da öyle görülmeyi reddedip, vatandaşlık bilincini ve demokrasi azmini, en zor zamanda, bir kez daha bütün dünyaya göstermiş olması ortak gurur kaynağımız oldu. Bu uğurda canlarını ve sağlıklarını kaybeden kardeşlerimize borcumuzu, ancak onların emanetlerine aynı hassasiyetle sahip çıkarak ödeyebiliriz." dedi.

Birlikteliğin ve ortak değerlerin etrafında toplanışın sürdürülebilirliğinin sağlanmasının en büyük beklentileri olduğunu belirten Çandır, anayasadan adalete, eğitimden sağlığa, dış politikadan ekonomiye pek çok temel alanda ortak değerleri ete kemiğe büründürme dirayetini görmek arzusunda olduklarını bildirdi. Çandır, "Millet olmanın dirayetini biz gösterdik, şimdi siyaset kurumunun bu dirayete uygun davranışları sergilemesini beklemekteyiz." diye konuştu.

Borçların yeniden yapılandırılması

Haberin Devamı

Borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi değerlendiren Çandır, aslında piyasada çok ciddi bir nakit akışı sıkıntısı varken, borç ödeme kabiliyeti zayıflamışken ve piyasa ilave para ihtiyacı içerisindeyken, kamu alacaklarının tahsilini kolaylaştırmak ve kamuya olan borçların ödenmesini cazip hale getirmenin, kaçınılmaz bir şekilde piyasadan para çıkışını beraberinde getireceğini kaydetti. Çandır, düzenlemeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu durumda piyasada zaten var olan nakit akışı darboğazı daha da daralacaktır.

Haberin Devamı

Evet, kamuya olan borç yükü belki bir miktar azalacaktır ama bu daralma hem piyasanın kendi iç mekanizmalarında yavaşlamaya hem de taksitlendirilmiş olan kamu borçlarının ödenmesindeki istikrarı bozmaya neden olabilecektir. Böylesi risklerden kaçınmanın en önemli yolu, piyasadan çekilen paradan daha fazlasının etkili ve yaygınlaştırılmış yollarla piyasaya tekrar aktarılmasından geçmektedir. Bu yollardan biri, destek ve teşvik politikalarıyla ilgiliyken bir diğeri de finanse erişimin kolaylaştırılması ve ucuzlaştırılmasıdır. İş dünyası için ucuz finansmana erişimin yolu ise piyasaların rekabetçi ve sürdürülebilir koşullardaki faiz düşürme politikalarıdır.

Bu yolların uygulamaya geçirilme derecesine göre kamu borçlarının yeniden yapılandırılması kararları, iş dünyasının topyekün direncini artırma ve varlığını koruma amaçlarına hizmet edebilecektir." Türkiye geneli için uygulanan kararların Antalya ekonomisine yansımasının yetersiz düzeyde olacağını düşündüğünü de ifade eden Çandır, Antalya'nın son dönemde yaşadığı olumsuzlukların ancak kente özel "Antalya Yaklaşımı" ile çözülebileceğine işaret etti.

Çandır, "Antalya Yaklaşımının boyutlarını, uygulama yöntemini ve kapsamını, özellikle daha önceki İstanbul ve Anadolu yaklaşımlarından farklarını her ortamda ve fırsatta dile getirdik. Türkiye geneline yayılmış direnç artırıcı ve rahatlama sağlayıcı önlemlerin neden Antalya için yetersiz kalacağını bir kez daha dile getirmek isteriz." diye konuştu.

Toplantıda ATB Meclisi, 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası'na 20 bin lira yardım yapma kararı aldı.

Haberin Devamı