Gazete Vatan Logo

‘Pazar günü sürpriz var’

İhsanoğlu TOBB’da konuştu, ardından mitinge gitti

“Anadolu’da insanlar bana güvendikleri için oy verecek. Ben biliyorum ki pazar günü sandıkta 1950’deki gibi, 1983’teki gibi büyük bir sürprizle karşılaşacağız”

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, dün TOBB’un ekonomi raporu sunum toplantısına katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında TOBB’un Türk iş aleminin “çatı” örgütü olduğu sözlerine atıfta bulunan İhsanoğlu, “Ben de çatı adayım. İki çatının arasında böyle rezonans olması güzel bir şey” dedi.

İtalya örneği

“Türkiye gibi kocaman bir devletten, siyaset adamlarından, bilim adamlarından, iş adamlarından, sanayicilerden, sanatçılardan, her kesimden, hatta sendikacılardan aday çıkmaz mı?” diye soran İhsanoğlu, birçok ülkeden devlet başkanlarını örnek gösterdi. İhsanoğlu, “Bugünkü İtalyan Cumhurbaşkanı aynı şekilde ve onun yetkileri Türk cumhurbaşkanından daha azdır. İtalya’yı düştüğü siyasi, ekonomik krizden o zat çıkardı. O insan, bütün siyasi partilerle ve aktörlerle bir araya gelerek, arabuluculuk yaparak, çözüm üreterek ülkesini kurtardı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Madalya hatırlatması

İhsanoğlu, şöyle devam etti: “Bizde ise bir tek o çıkacak. Onun hakkı olacak, onun dışında kimsenin hakkı olmayacak. Çıkanı da hakaretle, ağıza alınmayacak laflarla, şiir yarışmalarındaki ‘Efendim, dilin sürçtü, doğru okudun, okumadın’ gibi tuhaf şeylerle, sahneye perde kurarak, Anadolu Ajansı’nın çektiği şeyleri oynatarak, benim hakkımda yalan şeyler söyleyerek ‘İsrail’in tarafını tutuyor’ gibi. Ben İsrail’den madalya almadım, İsrail lobisinden Cesaret Madalyası almadım. Ben Filistin Cumhurbaşkanı’ndan Kudüs davasına, Filistin davasına hizmet ettiğim için Kudüs Yıldızı Madalyası aldım.”

‘Sermaye gelir’

“Türkiye’de içeride huzur olursa, dışarıda itibarı olursa hem içerdeki ekonomik dinamikler rahat bir şekilde işler, pasta büyür, ekmek büyür hem de dışarıyla olan münasebetlerimiz, işadamlarımız yeni sahalar kazanır, dışarıdan sermaye gelir ve Türkiye gelişir. Ben bu anlayış içerisinde bu yolculuğuma devam ediyorum ve bana Anadolu’da, insanların güvendikleri için oy vereceklerini görüyorum ve aydınlarımızın da vereceğine inanıyorum ve ben biliyorum ki pazar günü Türkiye, bu sandıktan 1950’deki gibi, 1983’teki gibi büyük birsürprizle karşılaşacağız. Bu sürpriz sessiz yığınların oyu olacak.”

Haberin Devamı

İhsanoğlu, Irak’taki gelişmelere değinirken şu ifadeleri kullandı:

‘Türkiye’yi tehdit ediyor’

“Bugün Irak’ta harekât başlıyor, Amerikalılar bir takım şeyler yapıyor. Bu Türkiye’yi tehdit ediyor. Irak’taki harita yeniden çiziliyor. Suriye’ye, Irak’a yapılan ticaret durmuştur. Üçüncü yol olarak bulduğumuz Mısır üzerinden de, kavgalı olduğumuz için gitmiyor. İsrail üzerinden gidiyor, daha pahalıya mal oluyor. Bir de üstelik sabahtan akşama kadar İsrail’e küfrediyoruz, İsrail’i kınıyoruz ama İsrail’le ticaretimizi artırıyoruz. Piyasada da İsrail malları var, dün Karadeniz’de esnaf şikayet ediyordu, ‘hani boykot yapacaklardı’ diye. Mallar artıyor ve Türk malları ile rekabet ediyor. Oradan da bir gol yiyoruz ama hiçbir zaman bunu söylemiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Milli mutabakatın projesiyim’

Balıkesir’de halka seslenen İhsanoğlu, “Dünyada pilotları kaçırılan başka başka ülke var mı, uçağı düşürülen ülke, diplomatı insanları rehin alınanlar var mı?” diye konuştu. Babakan Erdoğan’ın Büyük Ortadoğu Projesi eşbaşkanlığını eleştiren İhsanoğlu, “Ak partiye yakınlığım, MHP’ye yakınlığım, bütün partilere yakınlığım birdir. Ben herkesin adayıyım, Türk milletinin adayıyım Türk milletinin. Milli mutabakatın projesiyim. Başka bir projenin adayı değilim. Büyük Ortadoğu’nun adayı değilim. Ne mutlu Türk’üm diyene. Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi.

Alevi vakıfları ‘İhsanoğlu’ dedi

Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek verdiklerini açıkladı. 600 cemevi derneği ve 300 alevi yöre derneğinin oluşturduğu federasyon, Karacahmet Sultan Dergahı Cemevi’nde basın toplantısı düzenledi. Alevi Vakıfları Federasyonu’na Türkiye Nusayri Dernekleri, Türkiye Caferileri ve Mevlevi Dergahları da destek verdi. Açıklamayı Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Cemal Canpolat yaptı. Canpolat, “Kadınların özgürce kahkaha attığı, kaç çocuk doğuracaklarına kendilerinin karar verdiği, cemevlerinin ibadethane sayıldığı bir ülke özlemiyle, devletle sorunu olmayan, bayrağı sorun yapmayan bu mazlum insanlar, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleme kararı aldık” dedi.

Haberin Devamı