Gazete Vatan Logo

‘Partili cumhurbaşkanı olmaz’

Kılıçdaroğlu, “2019’da aday olacak mısınız?” sorusuna, “Bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı olmamalı” dedi, ekledi: Cumhurbaşkanı tarafsız ve demokrat olmalı, 80 milyonu kucaklamalı...

‘Partili cumhurbaşkanı olmaz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2019’da cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusuna, “Bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı olmamalı. Aday partisiz olacak, demokrasiyi savunacak” yanıtını verdi. NTV’de Ahmed Arpat ve Simge Fıstıkoğlu’nun sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Sandıktan ‘Hayır’ çıktı

Sandıklardan hayır çıktığını bütün dünya kabul ediyor. ‘Evet’ sonucu meşru değil. YSK yasalara aykırı kararlar verdi. O kadar açık ki üzerinde tartışılamaz bile. Yasa ‘Geçersiz sayılır’ diyor ‘geçerli’ saydılar. Ne hukuk, ne kanun, ne TBMM’nin iradesi... Hepsini kenara attılar. Ben çete diyorum. Yasalara aykırı bir oluşum, bir grup, bir araya gelir yasalara aykırı karar verir onlara çete denir. YSK benzer tercih yaptı. Siyasi otoriteden talimat aldılar yasaları açıkça çiğnediler ve ‘evet’i çıkardılar.
YSK’nın suç duyurusu
Çok memnun olurum. Eğer benimle ilgili çete lafıyla ilgiliyse suç duyurusu, götürüp hakimin önüne bunu koyacağım. Başka illerdeki hakimlerin yazdığı muhalefet şerhlerini de koyacağım. Bazı hakimler, muhalefet şerhi koydu ‘Yasa bu kadar açıkken biz bunu nasıl sayarız?’ dediler. Kendileri muhalefet şerhleri yazdılar. Kanun böyle diyor, genelge böyle, eğitim filmlerinde de böyle, bütün uygulama böyle, sabahtan akşama böyle, 17’de bir talimat alıyorlar ve bir kişinin başvurusu üzerine bütün bunları yok sayıp yeniden sayıyorlar.
AİHM’e başvuruda ne olur?
Gayrimeşruluğun hukuki olarak onaylanmasını bekliyoruz. Yasalara aykırılığı çok açık. Oradaki hakimler de bakınca şaşıracaklardır büyük ihtimalle. Önce AİHM’in konusuna girer mi, girmez mi, ona bakacaklar. Bununla ilgili güzel bir dilekçe hazırlığımız var akademisyenlerle çalıştık ve önümüzdeki günlerde başvuracağız. Bir yasa ‘Mühürsüz oy pusulaları geçersizdir’ diye tanımlar ve hakim de ‘Mühürsüz oy pusulaları geçerlidir’ diye karar verirse herhalde yargıç ‘Sen kendini ne zamandan beri parlamentonun üstünde konumlandırdın’ diyecektir.
Partisiz, tarafsız aday...
Bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı olmamalı. Aday ‘Hayır’ oyu gerekçesine göre belirlenmeli. Bu süreçte isim konuşulması doğru değil. Aday için ‘Hayır’ diyenlerle oturup konuşuruz. Saadet Partisi ile ÖDP ile Vatan Partisi ile konuşuruz. Ama aday partisiz olacak, demokrasiyi savunacak, 80 milyonu kucaklamalı. Kimin cumhurbaşkanı adayı olacağıyla ilgili yetkili kurullar oturur konuşurlar. Bunun çalışmalarına başladık zaten. Önümüzdeki haftadan itibaren bazı siyasi partilerin liderlerini ziyaret edeceğim.

Haberin Devamı