Gazete Vatan Logo

‘Parti kapatmakla bu sorun çözülmez’

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra hemen açıklama yapan Ahmet Türk, “Sorun ortak akılla, diyalogla, mantıkla çözülür.Biz olanlara rağmen Türkiye’nin bir gün barışı yakalaycağına inanıyoruz” dedi

Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk, dün kararın açıklanmasından sonra parti genel merkezi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin sancılı bir süreç yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Elbette ki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir. Bu bir gerçektir ama biz bütün bunlara rağmen Türkiye’nin bir gün barışı yakalayacağına inanıyoruz. Bizim özlemimiz bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye’de halkları kucaklaştıracak bir anlayışı egemen kılmak için çaba göstermesidir. Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla ancak sorunlarını çözebilir. Parti olarak yarın (bugün) bir açıklama yapacağız. Demokrasi ve barış mutlaka zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Bu konuda endişem yok. Tabii ki böyle bir süreci yaşamak elbette ki insanlarda bir kırılma yaratır. Bu kırılmanın gerçekten çok daha yüksek noktaya taşınmaması için hepimiz bu süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk’un yasaklanmış olması, 37 kişinin yasaklanmış olması siyasetin, demokratik mücadelenin biteceği anlamına da gelmez.”

Türk, “Sine-i millete döneceğiz diye açıklama yapmıştınız. Sine-i millete dönecek misiniz?” şeklindeki soru üzerine de, “Arkadaşlarımız tahmin ediyorum ki bu konudaki dilekçelerini Meclis’e ulaştıracaklardır” karşılığını verdi.


AHMET TÜRK BUGÜN ‘YOL HARİTALARINI’ AÇIKLAYACAK

DTP milletvekilleri, PM ve belediye başkanları bugün sabah 09.30’da parti genel merkezinde bir toplantı gerçekleştirecek. Ahmet Türk saat 13.00’de bundan sonra izleyecekleri yol haritasını kamuoyuna duyuracak.

YASAKLI TUĞLUK AÇIKLADI

‘Kürtler yeni parti kuracak’


DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, partisinin kapatılma kararını siyasi olduğunu belirterek, “Karar, kürt realitesine yönelik yasakçı anlayışın devam ettiğini gösteriyor. Kararla siyasi yasak getirildi, bunun anlamı kürtler hakkında konuşmayacaksındır” dedi.

Tuğluk, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, kapatma kararını değerlendirirken, “DTP’ye açılan dava siyasiydi, bunun sonucunda ortaya çıkan karar da siyasidir. Karar, kürt realitesine yönelik yasakçı anlayışın devam ettiğini gösteriyor. Kararla siyasi yasak getirildi, bunun anlamı Kürtler hakkında konuşmayacaksın.

Karardan önce parti Meclis grubunun düşürülmesi halinde sine-i millet kararını aldıklarını hatırlatan Tuğluk, ” Meclis temelinden ayrılacağız ama bu siyasetten kopacağız anlamına gelmeyecektir “ diye konuştu. Tuğluk şunları söyledi:

”Beni asıl kaygılandıran toplumun çözüm için gönderdiği partinin Meclis dışına itilmesdir. Bunun tepkisinin olacağı kaygısı içindeyim. Ama biz bunun sağduyulu bir şekilde değerlendireceğiz. Karar, DTP’nin siyasetteki varlığının, misyonunun iyi görülmediğini ortaya koyuyor. Kürt toplumunun kendisini yasal yönden temsil eden partisinin bu hakkının elinden alınmasıdır.

Tuğluk, özeleştirinin erdemlilik olduğunu vurgularken, DTP’nin de eksiklikleri olabileceğini kaydetti. Tuğluk, “Ama parti kapatmalar çözüm getirecek mi? Nasıl bir hukukla karşı karşıyayız. 12 Eylül darbe anayasasıyla yönetilen bir ülkeden bahsediyoruz” diye konuştu.

Tuğluk, yeni bir parti kurulup kurulmayacağı konusunda ise “Elbetteki Kürtler yeni partisini kurmuştur, kuracaktır ancak bu partinin motivasyonu çok farklı olacaktır” dedi.



Meclis’te son durum

AKP: 338

CHP: 97

MHP: 69

Bağımsız: 30

DSP: 8

DP: 1

Türkiye Partisi: 1

Boş: 6

Toplam: 544

Kapatılan 27. parti

DTP, Türkiye’de kapatılan 27. parti oldu. Millet Partisi 1954’de Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’nce, Demokrat Parti ise 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kapatıldı. Anayasa Mahkemesi’nin kapattığı 25 parti ise şunlar: İşçi-Çiftçi Partisi, Milli Nizam Partisi, Türkiye İleri Ülkü Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Büyük Anadolu Partisi-1, Türkiye Emekçi Partisi, Büyük Anadolu Partisi-2, Sosyalist Parti, Yeşiller Partisi, Halk Partisi, Türkiye Birleşik Komünist Partisi, Halkın Emek Partisi, Özgürlük Demokrasi Partisi, Sosyalist Türkiye Partisi, Demokrasi Partisi, Demokrat Parti-2, Demokrasi ve Değişim Partisi, Diriliş Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Birlik Partisi, Refah Partisi, Demokratik Kitle Partisi, Fazilet Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, Demokratik Toplum Partisi.

Aynı çizgideki 5. parti

Kapatılan partilerden HEP, DEP, ÖZDEP ve HADEP, DTP ile aynı siyasi gelenekten geliyordu.

Haberin Devamı