Gazete Vatan Logo

‘Paris savaşta’

Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin tamamında gazeteler saldırı nedeniyle gece yıldırım baskı yaptı. Fransız gazeteleri, başkenti kana bulayan saldırıların yarattığı şoku anlatan başlıklar attı. Liberation ‘Paris’te vahşet’ başlığıyla çıkarken, Le Figaro ‘Paris’in ortası savaş alanı’ başlığını kullandı. İngiliz The Guardian gazetesi saldırıları, “Paris’in kalbine dehşet geri döndü” manşetiyle duyurdu.

‘Paris savaşta’

‘Hepimiz Paris’iz’

Saldırının ardından Fransa’nın yurtdışı temsilciliklerinin önü, Paris halkına destek vermek isteyenlerin bıraktığı çiçeklerle doldu.

Her yer Fransız bayrağı

Dünyanın dört bir yanından Fransa’ya destek geldi. New York’taki Empire State binası, Sydney’deki opera binası gibi ünlü yapılar, Paris’e destek için Fransız bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

Sosyal medya da yardıma koştu

Paris’te yaşanan saldırılarla ilgili son gelişmeler gün içinde sosyal medya üzerinde dakika dakika paylaşıldı. Sosyal paylaşım siteleri, Paris sakinleri ve Fransa’daki yakınlarını merak eden başka ülkelerdeki kullanıcıları için özel uygulamalar başlattı. Facebook sitesi kullanıcılarının, yakınlarına güvende oldukları mesajını iletmeleri için ‘güvenlik kontrolü’ özelliğini sayfasına yükledi. Uygulamayı kullanan kişiler kişisel sayfalarında takipçileriyle ‘Güvendeyim’ mesajını paylaştı. Arama motoru Google, iletişim uygulaması Hangout’u, Fransa’yı yurtdışından aramak isteyen kullanıcıları için haftasonu boyunca ücretsiz sunduğunu açıkladı. Akıllı telefon kullanıcıları ‘Periscope’ uygulamasıyla gün boyunca Paris’ten canlı yayınlar gerçekleştirirken, mikro mesajlaşma sitesi Twitter’da da Paris saldırılarıyla ilgili çok sayıda etiket açıldı.

Haberin Devamı

Destek mesajları

TwItter kullanıcıları, Cuma akşamından itibaren Fransız halkına desteklerini göstermek için çok sayıda mesaj paylaştı. Sitede en fazla paylaşılan mesajların başında Eyfel Kulesi şeklinde tasarlanmış ‘barış işareti’ ve “Ben Paris’im” (Je Suis Paris) etiketi yer aldı.

‘Nefret tsunamisi’ endişesi arttı

IŞİD’in terör saldırıları, Fransa’daki Müslümanlar için, 11 Eylül sonrası ABD’deki Müslümanların yaşadıklarına benzer endişeleri de tetikledi. Paris’teki Müslüman cemaat derneklerinden ‘Banlieue Plus’nün üyelerinden Nadir Kahia, ülkedeki Müslümanlara yönelik bir ‘nefret tsunamisinden’ endişe ettiklerini söyledi. Kahia, saldırılar nedeniyle Müslümanların nefret saldırılarına hedef olmasından endişe ettiklerini belirtti. Fransa’da yaşayan Müslümanlar, saldırının ardından Twitter’da açtıkları ‘Müslümanlar Terörist Değildir’ (MuslimsAreNotTerrorist) etiketi aldında, IŞİD terörünü kınadıklarını belirtti.

Haberin Devamı