Gazete Vatan Logo

‘Paranoya’ Meclisi de sardı

Özellikle Ergenekon davasının iddianameleri yayınlandıkça ortalığa dökülen kişisel görüşme kayıtları, internette yayınlanan ortam dinlemeler, takip şüphesi milletvekillerini de etkiledi

Özellikle Ergenekon davasının iddianameleri yayınlandıkça ortalığa dökülen kişisel görüşme kayıtları, internette yayınlanan ortam dinlemeler, takip şüphesi milletvekillerini de etkiledi. Vekillerde “dinlenme ve takip” şüphesi tavan yaptı. Emekli Sandığı binası Başbakanlık’a tahsis edildi, CHP’li Kılıçdaroğlu, buradan Genelkurmay’ın izleneceğini ileri sürdü

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast hazırlığı soruşturmasında yaşanan gelişmeler, kurumlararası çatışma ve güvensizliği çarpıcı biçimde birkez daha gözönüne sererken, milletvekillerinden peş peşe gelen açıklama ve önergeler, Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamasında dikkat çektiği “toplumsal paranoya” halinin Meclis’i de sardığını ortaya koydu. Bireysel ve kurumlararası dinleme ve takip şüphesi ile “kurgulanmış suçlama senaryolarının yürürlüğe” konulduğu endişesi milletvekillerinde paronoya yarattı. Kimi “dinlendiği” şüphesiyle milletvekili rozetinde böcek arayan da var, aynı endişeyle görüşmelerine cep telefonsuz giden de.

Genelkurmay Başkanlığı dün yaptığı açıklamayda bu olay “son günlerde yaşanan gelişmelerin toplumu ne hale getirdiğinin göstergesi” olarak yormulandı. Toplumda bir çeşit “paronaya” halinin yaşandığı mesajını içeren bu açıklamanın yansımaları son dönemde özellikle muhalefet milletvekillerinden gelen açıklamalar ile gündeme getirilen önerge ve raporlarda da dikkat çekti.

Genelkurmay’dan ‘paranoya’ vurgusu

Bu çerçevede son dönemin en çarpıcı iddiası, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Emekli Sandığı’na ait Ankara Kızılay’daki binanın gizli bir yazı ile “takip ve izleme” için Başbakanlık’a tahsis edildiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Bu binadan Genelkurmay’ın izlenip dinleneceğine yönelik duyumumuz var” iddiasını dillendirdi.

Kılıçdaroğlu’nun bu şüphesini CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu TBMM gündemine taşıdı. Aslanoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Emekli Sandığının 16 katlı binası gizli yazıyla Başbakanlığa tahsis edilmiştir. Bu binanın takip ve izleme için kullanılacağı söyleniyor, bu doğru mudur?” diye sordu. Maliye Bakanı ise verdiği yanıtta, “Bu işlemin amacı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun binasının, Başbakanlık binalarına yakın olmasıdır. Burada gizli, saklı herhangi bir şey yoktur” açıklamasını yaptı. Şimşek’in yanıtından tatmin olmayan Kılıçdaroğlu, “Bu binanın tam karşısında Genelkurmay Başkanlığı var. Buradan da Genelkurmay izlenebilir. Bizim izleme ve takip yapılacağına dair duyumumuz var” diyerek, bu konuda net açıklama yapılmasını istedi.

Vekil rozetinde böcek avı

CHP’nİn bilişim uzmanı Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ise, milletvekillerinde dinlenme paranoyasının ne boyuta ulaştığını gösteren bir olaya imza attı. Cep telefonunun dinlendiğini, e-maillerinin kendisinden önce okunduğunu fark eden Seyhan, teknik takibe de hedef olduğunu düşününce işi milletvekili rozetini kesip içine bakmaya kadar götürdü. Rozetini kesip içine bakan ancak “böcek” bulamayan Seyhan, e-maillerinin kendisinden önce okunmasıyla ilgili olarak da, “Hep aynı IP numarasıyla karşılaşıyorum. Beni takip edenlere bazen mail gönderiyorum” dedi. “Herkesi paranoyak yaptıklar” diyen Seyhan, Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da bilgisayarını kontrol ettiğini ve temiz çıktığını bildirdi.

Odamda ne aradınız?

Tüm milletvekillerine hafta içi gönderilen “Anadolu İslam Cumhuriyeti Anayasası” başlıklı CD, TBMM’de krize neden oldu. TBMM yönetimi tarafından milletvekillerinin odalarından çekmecelerin karıştırılarak CD’lerin izinsiz toplatıldığını iddia eden CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, odasında başka belge arandığı şüphesini soru önergesiyle dillendirdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Dibek, odalardan CD toplatılması uygulamasından Meclis Emniyet Müdürlüğü’nün bilgisi olup olmadığını ve odalardan CD’lerin dışında başka bilgi, belge alınıp alınmadığını sordu.

PARANOYA NEDİR?

Paranoya, bireyin bir olay karşısında olayın oluşumundan farklı olarak gelişebileceğini kendi içerisinde canlandırma yoluyla öne sürdüğü ve sınırsız sayıda çeşitlendirebileceği hayal ürünlerinin tümüdür. Halk arasında, paranoya deyimi, bir şahsın, çevresindekiler hakkında aşırı şüpheciliğini tanımlamak için kullanılır. Böyle bir kişiye yapılan tavsiyeler, iyi niyetli bile olsa, o kişi tarafından kötü niyetle yapılmış olarak algılanır. Başkalarının kendisi hakkında komplo yaptığı kuruntusuna kapılabilir, kendilerine veya mülklerine karşı bir tehdit olduğu endişesi içine düşer. Bu düşünceler, o şahısa büyük rahatsızlık verir. Çevresindekiler de, bu durumdan rahatsız olur.

Haberin Devamı