Gazete Vatan Logo

‘Param yoktu dava açamadım’ devri bitiyor

Yeni Yargı Reformu Stratejisi'yle vatandaş da yargı da rahatlayacak. Ücretsiz avukat imkânıyla kimse “Param yok, mahkemeye gidemiyorum” demeyecek. Devletin vatandaşa sağladığı avantajlarla adli süreç daha hızlı işleyecek.

Hükümetin uygulamaya koyduğu yeni Yargı Reformu Stratejisi, adliye koridorlarında adalet arayan vatandaş için devrim niteliğinde yenilikler getiriyor. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Başkanı Avukat Mehmet Şamil Şenalp'e göre, vatandaş adalet hizmetlerine daha rahat ulaşacak, yargı hızlanacak, mağdurlar yaşadıklarıyla kalmayacak.

SİGORTA GÜVENCESİ

‘Devlet destekli sigorta güvencesi’ sayesinde vatandaş hakkını arayabilecek, avukat da ücretini alabilecek. Artık kimse, 'param yoktu, mahkemeye gidemedim' durumunda olmayacak. Sistemde, yargılama giderleri ‘Adli Yardım Kasası’ndan karşılanacak. Yargıya güven artacak. Bilirkişiye belge şartı Mahkemeler, birçok kararını bilirkişilerin tespitleriyle veriyor. Bilirkişilik için akreditasyon, yeterlilik denetlemesi ve şeffaflık gelecek. Kontrolsüz yapı sona erecek. SEBGİS devrede Yaşlı ve hastalara hizmet verecek olan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEBGİS) sayesinde "uzaktan ifade alma" yöntemi yaygınlaştırılacak. Hukuk kliniği Hukuk fakültesi öğrencileri, vatandaşa hizmet sunacak. Böylece hem vatandaşın işi görülecek hem de öğrenciler tecrübe kazanacak. Keyfiliğe son BİR davanın ne kadar süreceği bilinecek. Belirlenen süreyi aşanlar gerekçesini ortaya koymak zorunda olacak. (Akşam)

Haberin Devamı