Gazete Vatan Logo

‘Paniğe gerek yok, tedbir alıyoruz’

Davutoğlu, “Rusya’nın yaptırımları iki tarafa da zarar verir. İhracatçılar ve turizmciler için tedbir alıyoruz. Enerji Bakanı da alternatifler için çalışıyor” dedi.

‘Paniğe gerek yok, tedbir alıyoruz’

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, düşürülen uçağın ardından Rusya’nın attığı adımlardan etkilenmemek için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi, “Paniğe gerek yok” dedi. Habertürk ve Show TV ortak yayınında soruları yanıtlayan Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle: ‘Görevimizi yerine getirdik’ Bir hafta önce bu kriz başlamıştı. Türk hava sahasını ihlal eden o an itibarıyla milleti bilinmeyen uçak dolayısıyla yoğun bir diplomasi ve kritik süreçten geçiyoruz. Rusya’ya tavsiyemiz, olayın doğru anlaşılması ve kalıcı zararlar vermeden bu krizden çıkmak. Türkiye burada kasıtlı bir krizi başlatan taraf değil. Türkiye kendi hava sahası ile ilgili son derece defansif bir işlem yaptı. Şu an bu işlem yapılmasaydı ‘Niye TSK görevini yapmadı?’ diye sorulabilirdi. ‘Konuşmayı tercih ederim...’ Bütün tedbirleri masaya yatırdık. Sabah Sayın Mehmet Şimşek tedbirleri bana anlattı. Hemen alacağımız tedbirler var. Türk ekonomisinin etkilenmemesi için neler yapacağımızı yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Gerek ithalat-ihracat dengeleri, gerek enerji konusunda bir kayıp olacaksa bu karşılıklı olacak. İki tarafın da zararına olacak bu tür suçlamalar ve ambargolar ilan etmek yerine konuşmayı tercih ederim. Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş sebze ve meyvelerimizi orada bozulmayacak şekilde geri çekeriz. Burada ihracatçılarımızın ve turizmcilerin zarar görmemesi için gerekli tedbirleri alırız. Paniğe kapılmasınlar, zarar görmemeleri için çalışmalar yapıyoruz. Enerji Bakanımıza da alternatifler üzerinde çalışma talimatı verdim. ‘Yüzde 100’ün hükümetiyiz’ Yüzde 49.5 destek alan başbakan olmak özgüven veriyor. Yüzde 49.5 destek almış olsak da biz yüzde 100’ün hükümetiyiz ‘Yargı problemi var...’ Türkiye’de bir yargı problemi var. Bu dün başlamadı, Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün tutuklanması bununla başlamadı. 2010 referandumunda hakim ve savcılara güvenerek düzenleme yaptık. Ama ne oldu? Bir anda paralel yapı HSYK’yı ele geçirdi. Yargı reformuna ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

‘Vaatler için takvim yaptık’

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, seçim vaatleriyle ilgili çalışmaları da anlattı: Verdiğimiz her vaadi ilk üç ayda gerçekleştirmeyi planlıyorum. 3 aylık, bir yıllık paketler çıkardık. Kamuoyuna çıkıp, şu vaatleri şu ay içinde, şu yasaları şu ay içinde çıkaracağız diye deklarasyonda bulunacağız. Bunun için bütçeye ihtiyaç var. Bahçeli ve arkadaşları destek vereceklerini ifade ettiler. Kılıçdaroğlu, arkadaşlarıyla görüşüp bildireceklerdi. Henüz cevap almadık ama ilk intiba olumluydu. Bütçeyi çıkarmak zorundayız. Bizi geçici bütçeye mahkum etmemelerini rica ediyorum. Bu gerçekleşirse güzel bir başlangıç olur. Bu vaatlerin bir kısmı muhalefetin de destek vereceği vaatler.

Haberin Devamı