Gazete Vatan Logo

'Paha biçilemez' ihanet!

İran yönetimi büyük kazık yedi

Ahmedinecad’ın geçen ay ABD’ye sığınan özel kameramanının CIA ile işbirliği yaptığı öne sürüldü. İddiaya göre kameraman, İran liderinin nükleer tesislere yaptığı ziyaretlere ait olan ve ABD için ‘paha biçilemez değerdeki’ iki bavul dolusu görüntüyü de Amerikalılara teslim etti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad geçen ay sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu açılışı için New York’a gittiğinde kendisine eşlik eden heyet arasında yıllardır yanından ayırmadığı bir isim vardı: Hasan Gol Kanban...

Uzun yıllar rejimin silahlı gücü olan Besic milisleri içinde yer alan 40’lı yaşlardaki Kandan, ‘rejime sadakatini’ kanıtladıktan sonra ülkenin en güçlü iki adamı Ahmedinecad ve dini lider Ali Hamaney’in özel kameramanı olarak görev yapmaya başladı.

Arama yapılmadı

Her iki lideri de adım adım izleyen, tüm görüşmelerini, ziyaretlerini görüntüleyen Kanban geçen ay sonunda New York’a giden Ahmedinecad’ın uçağında da kendisine yer buldu. Ancak ziyaretin sonunda İran heyeti ülkeye dönerken Kanban ortadan kayboldu. Kameramanın kaçtığı ABD’den sığınma hakkı istediği haberleri dünya basınında yer aldı. Ancak dün İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka internet sitesinin ortaya attığı iddia, bu kaçışın, İran yönetimi için göründüğünden çok daha büyük bir darbe olduğunu ortaya koydu. Habere göre, Kanban geçen yılki BM toplantıları için New York’a gittiğinde ABD istihbaratı onunla temas kurmuştu. ABD’nin önerisini kabul eden Kanban, bu yıl New York’a uçmadan önce iki bavulu çektiği görüntülerin yer aldığı CD’lerle doldurdu.

İran heyetinin bavullarında arama yapılmadığı için bu CD‘leri rahatlıkla ülkeden çıkararak, ABD’li yetkililere teslim etti.

Tüm bilgiler var

Bu görüntüler arasında Ahmedinecad ve Hamaney’in İran’ın nükleer tesisleri Natanz, Fordo, Parçin ve Emirabad’a yaptığı ziyaretler de vardı. Bu ziyaretler sırasında iki lidere tesisler hakkında brifingler verildiği, bunların içinde İran’ın nükleer programı hakkında ‘paha biçilemez’ bilgilerin de yer aldığı belirtildi.

Kanban’ın sığınma talebini ne zaman yaptığı ve şu an nerede olduğu bilinmiyor. İran tarafından konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Ailesini Türkiye’ye göndermiş

Kanban’ın ABD’de kaçmadan önce geçen ay eşini ve iki çocuğunu Türkiye’ye gönderdiği öne sürüldü. İddiaya göre, ‘bir aile ziyareti için’ Türkiye’ye gittiği belirtilen Kanban ailesinin ülkeden çıkışı, kameramana duyulan güven nedeniyle çok fazla dikkat çekmedi. Kanban’ın eşi ve çocuklarının Türkiye’den ABD’ye doğru yola çıkarıldığı belirtildi.

Haberin Devamı