Gazete Vatan Logo

‘Öyle kolay kurtulamazsın’

İngiliz basını, Panama Belgeleri’nde babasının offshore şirketler üzerinden yatırım yaptığı ortaya çıkan Başbakan David Cameron’ı, ailesinin finansal bilgilerini açıklamaya çağırdı

‘Öyle kolay kurtulamazsın’

Panama merkezli ‘Mossack Fonseca’ adlı hukuk şirketine ait 11.5 milyon gizli belgenin kamuoyuna ifşa edilmesiyle zor durumda kalan İngiltere Başbakanı David Cameron’a, ailesinin vergi geçmişini açıklaması yönünde baskılar artıyor.

Belgelerden Başbakan’ın 2010’da ölen babası Ian Cameron’ın, ‘Blairmore’ adlı bir offshore şirket kurduğu ve aile servetini bu şirket üzerinden işlettiği ortaya çıkmıştı. Cameron, belgelerin kamuoyuna yansımasının ardından yaptığı açıklamada, ne kendisinin ne de ailesinin offshore şirketler üzerinden haksız kazanç elde etmediğini söylemekle yetinmişti. Ancak İngiliz basını, Cameron’ın bu açıklamasını yeterli bulmadı. Daily Telegraph gazetesi, dünkü baskısında haberi ‘Başbakan’ın Panama gizemi derinleşiyor’ başlığıyla duyurdu. Haberde, baba Cameron’ın kurduğu şirketin 35 milyon dolarlık bir varlığı bulunduğu belirtildi. Gazete Ian Cameron’ın, oğlunun başbakanlığı kazandığı yıl şirketini Panama’dan İrlanda’ya taşımasının da şüphe uyandırdığını yazdı.

‘Başka şansı yok’

Haberin Devamı

Financial Times gazetesi ise, Cameron’ın ailesinin vergi işlemlerine açıklık getirmekten başka şansı bulunmadığını belirtti. Haberde kamuoyunun, Cameron’ın “Aile servetim özel bir konu” açıklamasını kabul etmediği vurgulandı.

Panama Belgeleri’nden, ülkesinin mali kriz geçirdiği dönemde offshore hesapları üzerinden haksız kazanç sağladığı ortaya çıkan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, önceki gün baskılara dayanamayarak görevinden istifa etmişti.

‘Hepimiz Panama’yız’

Son dönemde tepki çeken kapaklarıyla gündeme gelen Fransız siyasi mizah dergisi Charlie Hebdo, son kapağını Panama Belgeleri’ne ayırdı. Kapakta dergiye düzenlenen silahlı saldırının ardından kamuoyunda kullanılan ‘Hepimiz Charlie Hebdo’yuz’ sloganına atfen üzerinde ‘Hepimiz Panama’yız’ yazılı pankartlar taşıyan bir grup zengin resmediliyor.

Türkiye dosyası mayısta

Belgelerde toplam 101 Türk firmasının ve 10 Türk müşterinin adının geçtiği biliniyor. Belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerinin Mayıs ayı başında yayınlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Almodovar kabul etti

Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın adı da belgelerde geçiyor. Almodovar’ın kardeşi Agustin ile birlikte Mossack Fonseca üzerinden offshore şirketleri kurduğu belirtiliyor. Yönetmenin kardeşi belgelerle ortaya çıkanları kabul ederken, şirketlerinin uluslararası olarak genişlemesi için bu yola başvurduklarını belirtti. Agustin Almodovar, “Kardeşimin imajına böylesi büyük bir zarar verdiği için çok üzgünüm. Aile şirketindeki tecrübesizliğim yüzünden oldu” diye konuştu.