Gazete Vatan Logo

'Osman' için kolları sıvadı

Renault ‘En Türk üretici biziz’ dedi yerli otoda Koç’a rakip oldu

Yerli otomobilde babayiğitler çoğalıyor. Koç Holding ve ortağı Fiat’tan sonra Renault da Türk malı oto projesine yeşil ışık yaktı. Renault Euromed Bölge Başkanı Kugler, Türkiye’de faaliyet gösterenler içinde ‘en Türk’ otomotiv üreticisi olduklarını belirterek, “Eğer bir Türk markası ile bir Türk otomobili üretme arzusu olacaksa en doğal ortak Oyak Renault olur. Bunu en hızlı biz yapabiliriz ve projeye her an katılabiliriz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli sanayicilere hedef koyduğu yerli otomobil projesinde, ‘babayiğitler’ çoğalıyor. Koç Holding ve ortağı Fiat’tan sonra en büyük rakibi Fransız Renault da Türk malı otoya talip olduğunu açıkladı. Renault Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, Türkiye’de faaliyet gösterenler içinde ‘en Türk’ otomotiv üreticisi olduklarını belirterek, “Eğer bir Türk markası ile bir Türk otomobili üretme arzusu olacaksa en doğal ortak Oyak Renault olur. Bunu en hızlı biz yapabiliriz ve projeye her an katılabiliriz” dedi.

Cenevre Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Kugler, Oyak Renault’daki güçlü teknolojileri sayesinde yerli otomobil projesini en hızlı gerçekleştirecek şirketin kendileri olduğunu söylerek, şöyle devam etti: “Renault olarak Türkiye’ye çok derinlemesine kök salmış, bütünleşmiş üreticiyiz. Otomobil üretiminde en deneyimli şirket biziz ve ayrıca motor veya vites kutusu üreten de tek üretici biziz. Eğer günün birinde bir Türk markası ile bir Türk otomobili üretme arzusu olacaksa en doğal ortak Oyak Renault olacaktır. Halihazırda bu düzeyde resmi bir talep bize hükümetten gelmedi. Ama bu tip durumlarda daima bir kazan kazan düzeyi aranıyor. Halihazırda şu bilinmiyor, Türk hükümeti kendisi bir oyuncu mu olmak istiyor bu konuda. Yoksa herhangi bir üreticiyi ya da bir şirketi bu konuda teşvik etmek istiyor. Bu henüz bilinmiyor bu aşamada.”

Türk mühendislere övgü

Böyle bir projeye katılmaları halinde Türkiye’de daha çok insanın otomobile erişimini kolaylaştırmayı arzu ettiklerini ifade eden Kugler, “Türkiye’de mevcut teknolojimiz var bu tür projeye her an katılabiliriz. Bunu söylemek istiyorum. “Türkiye’de bir Türk mühendislik ürününü üretmek mümkün. Projenin içeriği de tam açık olarak bilinmiyor. Hükümetin bu konuda getireceği her türlü aydınlatmayı heyecanla bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Üretimin % 70’i yerli, tek farkı isminin Osman olması

Renault’un Türkiye’deki ortağı Oyak’ın Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, yerli otomobil projesiyle ilgili olarak “Öncelikle tam bir tarife bağlı olarak muhakkak böyle bir proje olduğu takdirde biz de işin içinde olacağız” dedi. Tam tarifin içinde nasıl bir Türk aracının tarif edildiği ve nasıl teşviklerle ileriye gidebileceğinin belli olması gerektiğini kaydeden Çağlar şöyle konuştu: “Ortağımızın da ne şekilde bir katkıda bulunacağının görüşmelerini yapıyoruz. Bizim ürettiğimiz otomobiller yüzde 70 yerlilik oranına sahip. Üretilecek yerli otomobilin yerlilik oranının yüzde 70’leri bulması müthiş bir şey. Onu zaten yapıyoruz. Aradaki fark, isminin Fluence veya Megan olması. Onun yerine isminin Murat veya Osman olması haline dönüşüyor.”

Güçlü üretici olmazsa yerli oto 2 yılda çıkar

CELAL Çağlar, yerli otomobilin piyasaya çıkmasının güçlü bir üretieci desteği olmadan 2 yıl süreceğini söyledi. Çağlar, “Eğer Renault gibi çok güçlü bir şirketi destek olarak yanınıza almadıysanız yerli otoya geliştirip üretmek minimum 2 yıl sürecek bir olaydır. Bu teknolojiye sahip olmayan bir şirket olursa minimum 2 yıl sürebilir. Ama Renault gibi bir şirketle detayları konuşmamakla birlikte çok daha kısa bir sürede ortaya test edilebilen bir araç çıkma ihtimali var” dedi.

Nissan yatırımı rafa kalkmadı

NİSSAN ile Oyak’ın Türkiye’de yatırım projesine ilişkin konuşan Celal Çağlar, bu projenin rafa kalkmadığını kaydetti. Çağlar, şunları söyledi: “Bu projeyi her zaman akılda olan, her zaman gözlenen, hava koşullarının uygunluğuna bakılan bir proje olarak düşünmek lazım. Yeni projeleri getirmek, yeni yatırımlara başlamak çok çok güzel ama biz şu anda devam eden mevcut üretimleri korumak için de gerekli özeni ve ihtimamı göstermemiz gerekir. Dünyada bir çok Türkiye yok dünyada bir çok ülke var. Dünyada bir çok ülke olduğu için bu tip firmalarda hangi ülkedeki hava koşullarına bağlı olarak önceliklerine oraya veriyorlar. Stratejik öncelik Çin ve Hindistan’a verildi ama bu Türkiye’de stratejik öncelikler içerisinde, ama birinci sırada değil. Dolayısıyla Nissan projesi prensip olarak devam ediyor.”

Haberin Devamı