Gazete Vatan Logo

‘Oslo’ operasyonunda Asıl hedef Erdoğan’dı

Meclis Komisyonu’nun raporunda 2012’de MİT Müsteşarı Fidan’ın gözaltına alınmak istenmesinin nedenleri anlatılırken, Oslo sürecinin akamete uğratılmak istendiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a siyasi hesap çıkarmaya çalışıldığı tespiti yer aldı

‘Oslo’ operasyonunda Asıl hedef Erdoğan’dı

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun raporunda, FETÖ’nün MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı 7 Şubat 2012’de gözaltına almaya çalışarak, kurumu tasfiye etmeye ve Çözüm Süreci çerçevesindeki Oslo sürecini akamete uğratıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a siyasi hesap çıkarmaya çalıştığı belirtildi.

Komisyon raporunda, FETÖ yapılanmasının, kendini güçlü hissettikçe siyasi iktidarlara yönelik taleplerini artırdığına işaret edildi ve HSYK’nın ele geçirilmesiyle örgütün aşırı güç zehirlenmesine kapılarak devlet içinde devlet gibi davranmaya başladığı ifade edildi.

‘İlk ciddi belirti’

FETÖ’nün, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 7 Şubat 2012 tarihinde savcılık makamınca ifadeye çağrılması hadisesi hatırlatılan raporda, şunlar kaydedildi: “MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağrılması olayı ile örgütün siyasi hedefler takip eden ve bu hedeflere ulaşmak için komplolar tertip eden bir yapı olduğu konusunda ilk ciddi belirtiler ortaya çıkmış ve örgüt hakkındaki soru işaretleri somut bir şüpheye dönüşmüştür. Bu olayla birlikte ayrıca örgütün, dönemin hükümetinin varlığından ve yürüttüğü politikalardan rahatsız olan uluslararası güç odakları adına hareket ettiği de bir iddia olmaktan çıkarak somut bir veriye dönüşmüştür.”

Haberin Devamı

Çözüm’den rahatsızdılar

Raporda, FETÖ’nün o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık sorunlarının bulunmasını fırsat bilip yargıdaki militanları aracılığıyla MİT Müsteşarı Fidan’ı ve diğer MİT personelini gözaltına almaya kalkıştığı anlatılırken, bu operasyon ile iki temel amaca ulaşmak istediği vurgulandı:

“Örgüt, çözüm sürecinin mevcut hükümet eliyle başarılması ihtimalinden rahatsızdır. Oslo sürecini akamete uğratmak amacı taşımaktadır. İkincisi ise örgüt, MİT Müsteşarlığı’na istediği ölçüde sızamamıştır. Bu yolla MİT’i dağıtmak, yıpratmak ve tasfiye etmek istemiştir. Aynı zamanda, MİT müsteşarları üzerinden de dönemin başbakanına siyasi hesap çıkarmaya çalışmıştır. Doğrudan Başbakana bağlı ve sorumlu olan MİT Müsteşarına yönelik operasyonda asıl hedefin Başbakan olduğu hususunda hiçbir kuşku bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı