Gazete Vatan Logo

‘Oslo adımı atılmasa hükümet suçlanmalıydı’

Eleştirilere yanıt verdi

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: “Terör örgütünü bitirmek istiyorsanız, görüşmeden nasıl olacak? Devletin milli istihbarat örgütlerinin vazifesi budur. Esasında bu adımlar atılmamış olsa o zaman hükümeti suçlamak lazım.”

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Oslo’da PKK’yla yapılan görüşmelerle ilgili eleştirilere “Bu adımlar atılmasa hükümeti suçlamak lazım” diyerek yanıt verdi. Bozdağ, Balyoz kararı için de “İddia olunan şeyler bir kararla teyit edilmiş oldu” dedi.

TVNET’te soruları cevaplandıran Bozdağ, Balyoz Davası’nda yargılamaların Yassıada’daki yargılamalar ile kıyaslanmasına tepki göstererek şunları söyledi: “O dönemde hakime kalkıp Menderes’in veya savcıya kalkıp bugün devam eden Silivri’deki davalardaki örneklerde olduğu gibi bir laf etme, bırak öyle bir lafı, öyle bir cüret yapma imkanı var mı? Baktığınızda Silivri sürecinde devam eden, işte Balyoz davası bitti, şimdi hakimine yapılmadık hakaret, savcısına yapılmadık hakaret; yani sanki davanın sürecine baktığınızda yargılananlar şüpheliler değil de hakimler yargılanıyor. Acaba Yassıada yargılamaları yaparken bugün bu yargılamaları yapan hakim ve savcılara söylenen sözlerin, bırakın milyonda birini, katrilyonda birini o dönemdeki yargılananlar söylemiş miydi?”

‘Şüpheden öte’

Mahkemenin verdiği kararı değerlendirirken “Kararın bir anlamı da şudur esasında: İddia olunan şeyler iddiadan öte bir kararla teyit edilmiş oldu. Bir karara dönüştürüldü” diyen Bozdağ, şöyle devam etti: “Sonuçta bu kararı biz beğenelim, beğenmeyelim, kararı bir heyet verdi, bir mahkeme verdi ve bu şüpheden öte mahkemede kabul edilmiş bir kanaate döndü. Yargıtay aşaması ayrıca var. Şimdi kamuoyunda bakıyorum; Balyoz’daki yargılanan kişilerin avukatları daha ziyade kamuoyunu ikna etmek, inandırmak için uğraştılar televizyonlarda, gazetelerde. Yani aynı uğraşı mahkemelerde yapsalardı, belki kendi savundukları kişilerin lehine daha olumlu şeyler yapmış olurlardı.”

‘Sipariş eylemler’

Terör sorunuyla ilgili de mesajlar veren Bozdağ, geçmişte birçok terör örgütünün yok olup gittiğini ve PKK’nın da yok olacağını söyledi. PKK’nın taşeron bir terör örgütü olduğunu ifade eden Bozdağ, “Başkalarının da kullandığı, kendisini de kullandırdığı bir örgüt, herkes biliyor. Sipariş pek çok eylemleri yaptığı da herkesin malumu” diye konuştu.

‘Erdoğan siyasetteyken’

“Eğer Sayın Başbakanımızın siyasette kaldığı ve ülkeyi yönettiği dönemlerde PKK terör örgütünü bitirecek, Kürt sorununu çözecek, ortadan kaldıracak adımları atamazsak, netice alamazsak Türkiye’ye bir başka Tayyip Erdoğan gelene kadar bu meseleyle meşgul olabilir” diyen Bozdağ,Oslo görüşmeleri ile ilgili de şöyle konuştu:

“Siz terör örgütünü bitirmek istiyorsanız nasıl olacak? Terör örgütüyle görüşmeden nasıl olacak? Yok efendim, onunla görüşmeyelim de arada biri olsun. Sonuçta o gidip onlarla konuşmuyor mu? Ne söylüyor sen bilmiyorsun, o ne söylüyor bilmiyorsun. Devletin Milli İstihbarat Örgütü niye vardır? Devletlerin milli istihbarat örgütlerinin vazifesi budur. Yani bugün bu görüşmeler niye yapılıyor diye değil, esasında şimdiye kadar terörü bitirmek için bu görüşmeler niye yapılmadı diye bence birilerinin eleştirmesi lazım. Yoksa şimdi eğer bu adımlar atılmamış olsa o zaman hükümeti suçlamak lazım.”

‘İki türlü CHP var’

“Ben 2 türlü CHP görüyorum; demin söyledim, bir işçi partisinin azıyla konuşanlar, bir BDP’nin ağzıyla konuşanlar var, fakat CHP’nin ağızıyla konuşanlar yok” diyen Bozdağ, BDP’ milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşmasının hatırlatılması üzerine de, “Adeta bir suçüstü hali gibi bir görüntü. PKK ve yandaşları dahi zaman zaman basından takip ettiğimizde rahatsızlığını dile getirdiler” diye konuştu. BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Bozdağ, “Dokunulmazlığın kalkması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmez, sadece soruşturma ve kovuşturmanın yapılmasına milletvekilliğinin engel olma hususu ortadan kaldırılmış olur, yani yargılama devam edecektir” dedi.

Vural’dan Ergin’e Oslo tepkisi:

Siyaseti terör teslim almış


ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, terör örgütü PKK ile müzakere çağrıları yapıldığını öne sürerek, ”Türk siyasetini terör teslim almış gözüküyor. Teröre karşı milli duruş oluşturulamıyor” dedi. Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti ve CHP sözcülerinin Oslo sürecinin yeniden başlamasını savunduğunu belirterek, “AKP Hükümetinin bakanları, AKP’nin kılavuzları, CHP’nin kılavuzları ve BDP, şeytan üçgenini kurmuşlar, devleti ve milleti bu şeytan üçgeninde tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Zübeyir Aydar ’Oslo masası yeniden kurulsun’ diyor, Ankara’dan hoparlör gibi ses veriyor AKP, CHP, BDP” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı