Gazete Vatan Logo

‘Orban bizim başkanımız değil’

Macaristan’da yüz binlerce kişi, geçen haftaki seçimlerde üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan Viktor Orban’ı ve politikalarını protesto için sokaklara döküldü

‘Orban bizim başkanımız değil’

Macaristan’ın başkenti Budapeşte, hafta sonunda son yılların en büyük kitlesel eylemlerinden birisine sahne oldu. Sayıları yüz bini bulan göstericiler, geçen haftaki genel seçimlerde üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmaya hak kazanan Viktor Orban’ın zaferini ve politikalarını protesto etti.

‘Biz çoğunluğuz - Demokrasi İçin Eylem’ adlı gösteriye katılan Macarlar, Orban’ın pek çok konuda ters düştüğü Avrupa Birliği’nin (AB) bayraklarını taşıdı. Göstericiler, genel seçimde kullanılan oyların yeniden sayılmasını, ülkede medya özgürlüğünün yeniden tesis edilmesini ve yeni bir seçim yasasının hazırlanmasını istedi.

Öğleden sonra başlayan eylemde göstericiler, kent merkezindeki opera binasının önünde toplanıp Tuna Nehri kıyısındaki Parlamento binasına yürüdü. Bazı pankartlarda Başbakan Orban’a hitaben, “Benim başkanım değil” ve “Çoğunluk biziz” gibi sloganlar dikkat çekti.

Yabancı haber ajansları, mitinge katılanların büyük bölümünü gençlerin oluşturduğuna dikkati çekti.

Seçim kampanyası boyunca halkı ‘göçmen’ tehdidine karşı uyaran ve rakipleriyle bire bir tartışmadan kaçınarak sadece mitinglere ağırlık veren Orban, geçen haftaki seçimlerde 199 koltuklu parlamentoda 133 koltuk kazanmıştı. Orban bu sonuçlarla, üçüncü kez üst üste başbakan seçildi ve anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaştı.

Haberin Devamı

Yaşlılar destekliyor

Orban’ın oylarının büyük çoğunluğunu kırsal kesimlerden ve nüfusun daha yaşlı bölümünden aldığı belirtilirken, Macar devlet televizyonunda çalışan bir dizi gazeteci bu hafta içi haberleri başbakan lehine manipüle etmek yönünde talimat aldıklarını itiraf etmişti.