Gazete Vatan Logo

‘Orada Rum bayrağı açıldı küfürler edildi’

Erdoğan’ın, “Hem para alıyorlar hem de utanmadan eylem yapıyorlar. Türkiye’ye karşı böyle bir eyleme hakları yok. ‘Türkiye çek git’ diyorlar, sen kimsin be adam?” sözleri KKTC’yi karıştırdı

Erdoğan KKTC’de 28 Ocak’ta 20 bin kişinin katılımıyla düzenlenen miting için dün de “Eylemi yapanlar Güney’le paslaşan bir grup. Orada Rum Kesimi bayrakları ve küfürlü pankartlar açıldı” dedi KKTC yönetimini göreve çağırdı. Kıbrıs basını ve muhalefeti ise şiddetli tepkisini sürdürüyor


KKTC’ye devlet olma statüsünü kazandıran 1974 Barış Harekatı’ndan bu yana ilk kez 28 Ocak’ta Kuzey Kıbrıs’ta 20 bin kişi Türkiye ve Türk hükümeti aleyhinde protesto gösterisi yaptı. Bu mitingde “Kurtarıldık mı? Has..tır”, “Ankara ne paranı ne paketini ne memurunu istiyoruz”, “Ayşe’nin parası bitti tatilde hırsız oldu”, “Ayşe evine dön bilet bizden” yazılı pankartlar açılması Başbakan Erdoğan’ı kızdırdı. Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs’ta provokatif eylemler Güney’le beraber yapılıyor. Bize defol diyorlar. Yönetimin duyarsızlığı var. Türkiye’ye karsı böyle bir eyleme haklan yok. En düşük memurları 10 bin liraya yakın para alıyor. Benim Başbakanlık müsteşarımın aldığı 5 milyar küsur. Beyefendi, 10 bin lira alıyor bir de bu eylemi yapıyor utanmadan. ‘Türkiye buradan çek git’ diyor. Sen kimsin be adam. Şehidim var gazim var, stratejik olarak ilgiliyim. Kıbrıs’ta Yunanistan’ın ne işi varsa Türkiye’nin Kıbrıs’ta stratejik olarak o işi var. Şimdi bakıyorum, benden randevu istiyor, çağırıp kendisiyle konuşacağım, soracağız” dedi.

‘Türkiye’ye nota verelim’

Ancak Erdoğan’ın sözleri KKTC’de Türk hükümetine tepkiyi daha da alevlendirdi. KKTC gazeteleri, “Asıl sen kimsin?” başlığıyla çıktı Erdoğan’a ağır eleştirilerde bulundu. KKTC Başbakanı da Erdoğan’ı haklı bulduğunu söyleyince Kuzey Kıbrıs’ta topa tutuldu. Kıbrıs basını dün de bombardımanına devam etti. Kıbrıs Postası gazetesi, “TC elçisi derhal Başbakanlığa çağrılıp Türkiye’ye protesto notası verilmeliydi” diye haber yaptı. Yeni Düzen gazetesi KKTC başbakanı için, “Küçük bey velinimetine karşı kendi halkının yaptığı densizce nankörlükten dolayı utanıyor. Çağırdım gelsin bakalım soracağım dediği kişi egemen bir devletin seçilmiş başbakanı, müstahdem değil” dedi. Hükümet yanlısı Yeni Volkan gazetesi ise “Anavatan Türkiye’ye saldıran, utanmaz sloganlar atan, terbiyesiz eylemciler AKEL (Rum iktidar partisi) ve Rum yönetimi işbirlikçisi partiler” diye yazdı.

AKEL: Türkler’in yanındayız

Başbakan dün de KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir telefon görüşmesi yaparak bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. “Bu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının bir yaklaşım tarzı değildir. Oradaki belli bir grubun her zaman tanıdığımız bildiğimiz bir grubun... Güney’le paslaşan bir gruptur. Bunlar KKTC’nin şu anda sürdürmekte olduğu barış sürecini dinamitlemek isteyen bir gruptur. Bu gruba karşı gerekli olan tavrı öyle zannediyorum ki KKTC yönetimi de alacaktır” dedi. Bütün gösterilerde Güney Kıbrıs’ın bayrağı olduğunu ancak bütün çekimleri incelediğini ve Türk bayrağı göremediğini ifade etti. Erdoğan “Burada asıl olan şey şudur. Oradaki hükümetin bu tür demokratik olmayan gösterilerde, bu tür hakaret içeren, hele Türkiye’ye karşı hakaret içeren, hatta pankartlarda küfür ifadesi olan, bunların bütün fotoğraflarının hepsini inceleme fırsatım oldu” dedi. Telefon konuşmasında Eroğlu’ya “Burada gerekli tavrı koymak durumundasın. Bu adamlar kimlerdir? Bunların hepsinin elimizde çekimleri var. Bunların yargıya sevki gerekir” dediğini söyledi.


Kuzey Kıbrıslılar ilişkiye sahip çıkmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasına açıklık getirdi: “AK Parti hükümeti dönemi öncesinde Kıbrıs’a yapılan yardımlarla şimdi yapılan yardımları kıyas etmekte fayda var. Bizim dediğimiz şu, Kuzey Kıbrıs Türk halkının da bu ilişkiye sahip çıkması lazım. Ve bazı çıkar çevrelerinin ekonomik reformları bahane ederek Türkiye Cumhuriyeti devletine eleştiriler yapmasına veya içeride böyle bir tartışma çıkartarak dışarıdaki mihraklara cesaret vereci bir şekilde tutum takınmasını anlamak mümkün değildir. Sayın Başbakanımızın haklı olarak vurguladığı husus, eğer bir ekonomik reform, yeniden yapılanma ihtiyacı varsa, bu KKTC’nin yapması gereken bir şeydir.Türkiye’nin bu eleştirilere tabi tutulmasını kabul etmemiz mümkün değildir.”

‘Başbakan haklı ama Kıbrıslılar da üzgün’

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tartışmalar sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Son zamanlarda bazı eylemlerde atılan sloganları hoş bulmuyorum. Eylem herkesin hakkı ama aralarına sızan küçük bir azınlığın attığı sloganlar, taşıdıkları pankartlar üzücü. Temennin bu düşünce içinde olan insanların bu düşüncelerden vazgeçmesidir. Böyle bir ortamda Anavatan Türkiye’ye karşı bazı tepkiler ortaya koymak, özellikle slogan ve pankartlarla halkımızı yanlış düşünce içine sokmaya çalışmak hoş değildir. Arkadaşlarımızın, her söze bir söz olabileceği düşüncesiyle hareket etmesi gerekir. Kıbrıs Türk halkı onuruyla mücadele etmiştir. Onuruyla yaşamaktadır. Dolayısıyla onurumuza da tabii ki leke sürdürmeyiz. Anavatan yetkililerinin haklı bazı tepkilerini doğal karşılamak lazım ama kullanılan bazı ifadeler de Kıbrıs Türk halkını üzmüştür.”


Baba oğul Denktaş ayrı düştü

Öte yandan KKTC’deki 3 muhalefet partisi CTP, TDP ve DP’nin liderleri ortak bir bildiri ile Erdoğan’ın sözlerini kınadıklarını açıkladılar. DP lideri Serdar Denktaş, hükümeti istifaya davet etti, halka da muhalif harekete devam çağrısı yaptı. Böylece Erdoğan’ın sözlerine destek veren babası Rauf Denktaş ile de ters düştü.

RUMLAR'DAN PROTESTOCU TÜRLER'E DESTEK

Rum Devlet Başkanı Hristofyas’ın liderliğini yaptığı AKEL Partisi, muhalif mitinge katılan Türkler’i “İlerici Kıbrıslılar” olarak nitelendirdi ve “yanınızdayız” mesajı verdi: “Kıbrıs Türk toplumunu asimile etmeyi ve demografik yapıyı değiştirmeyi hedefleyen Türk yerleşiklerin getirilmesi ve Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumuna dayattığı ekonomik durum, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik davayı ve özellikle Kıbrıs Türk yurttaşlarını yaralıyor. Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin bu mücadelesini bilmeleri ve değer vermeleri gerek. AKEL, Kıbrıs Türk ilericilerin mücadelesini destekliyor. Yeniden birleşme için tek yol ortak harekette bulunmak.”

Haberin Devamı