Gazete Vatan Logo

‘Operasyona BEŞ engel’

‘Operasyona BEŞ engel’

Savunma stratejisi uzmanı Metin Gürcan, Suriye’ye yapılacak olası bir kara harekatının önünde 5 engel olduğunu söyledi. Bu engelleri ise şöyle açıkladı:

- HAVA HAREKATI DESTEĞİ: Türkiye’nin karadan aylarca sürebilecek böyle bir harekatı hava desteği olmadan yapması imkansız. Karadaki birliklerin korunmasında ateş gücü, keşif-gözetleme ve helikopterle tahliye ve takviye için hava gücü gerekiyor. 24 Kasım’da, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinden sonra Suriye’nin kuzeyine Türk hava unsurlarının girmesine Rusya izin verir mi?

- ARAP DESTEĞİ: Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn harekat konusunda Türkiye’ye destek veriyor. Ancak Suriye’de aynı anda hem ABD’yi hem de Rusya’yı karşısına alması Türkiye’yi zora sokar.

- ESAD MI PYD Mİ?: Operasyon sırasında iki hasımlı bir harekat ortamında sıkışmamak için sahada ya PYD’nin ya da Esad’ın desteğinin alınması gerekiyor. Ankara’nın PYD ile mücadele için Esad’ın desteğini mi; yoksa Esad’la güç mücadelesi için PYD’nin desteğini mi almaya çalışacağı sorusu Ankara’da Demokles’in Kılıcı misali asılı duruyor.

Haberin Devamı

- TERÖR SORUNU: Ankara’nın Suriye içine olası bir kara harekatı Güneydoğu’da devam eden çatışmaları daha da büyütebilir, hatta ülkenin batısına yayabilir.

- HEDEF VE ZAMAN: ABD’nin Afganistan ve Irak tecrübeleri gösterdi ki sınır ötesi harekatlarda asıl soru ‘Nasıl gireriz?’ değil ‘Nasıl çıkarız?’ olmalı. Çıkış stratejisi belirlemeden yapılan planlamalar büyük ekonomik ve siyasi bedeller ödetebiliyor. Suriye gibi koşulların “her dakika değiştiği” bir harekat ortamına asker göndermenin riskleri yüksek. Yani mesele aslında Suriye’ye nasıl girileceğinin değil, orada nasıl kalınacağı ve oradan nasıl çıkılacağının planlanması.