Gazete Vatan Logo

'Önünde eğilme' kavgası

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinin son günü de muhalefetin eleştirileriyle başladı

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinin son günü de muhalefetin eleştirileriyle başladı. Kürsüye çıkarken Fransa’yı eleştiren CHP ve MHP temsilcileri, bütçede iktidarın uygulamalarını eleştirdiler. Görüşmelerin ilk bölümünde MHP ve BDP arasında “öne eğilme” tartışması da yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, konuşmasında BDP’li Hasip Kaplan’ın, Başbakan’a yönelik ‘Botan halkı önünde diz çökeceksiniz’ sözlerini eleştirdi. Şandır, “Bu millet kimsenin önünde diz çökmez. Bu kardeşlik değil, düşmanlık. Bunun da kimseye faydası yok. Kimse buna niyetlenmesin” dedi. Bu ifadeler üzerine söz isteyen Kaplan’a, oturumu yöneten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Size söz vereceğim” dedi. Kaplan’ın itirazlarını sürdürmesi üzerine Çiçek, “Söz vermeyeceğim demiyorum. Oturum bitmedi” dedi. CHP’lilerin ardından söz alan Kaplan, “Sayın Şandır samimiyetle ve partimin programı ve tüzüğüyle söylüyorum: Biz bayrağı tartışmıyoruz, resmi dili tartışmıyoruz, sınırları tartışmıyoruz. Ortak vatanda bütünlük içinde olmak istiyoruz. Buna rağmen bize yöneltilen bölücülük suçlamasını vicdan ve insaf sınırlarını aşmış görüyoruz. Bölücülük sendromunun en iyi ilacı yeni anayasa ve demokrasidir” dedi. Kaplan BDP grubunda Türk, Kürt, Süryani milletvekillerinin hep birlikte oturduklarını belirterek, “Botan halkıyla ilgili sözlerimi keşke tam bilseydiniz. Şırnak’ın bütün seçilmiş belediye başkanları içerde” dedi. Sözleriyle millet iradesine saygı istediğini, sandıktan çıkan iradenin önünde her siyasetçinin saygıyla eğilmesi gerektiğini söylediğini anlatan Kaplan, Başbakanın da buna dahil olduğunu belirtti. Kaplan, “Ama sizin Başbakan’ın avukatlığını yapmanıza şaşırdım. AKP’nin buna ihtiyacı yok, çoğunlukta” diye konuştu.

‘Allah ustalık döneminden korusun’

Genel Kurul’da CHP adına konuşan Faik Öztrak, AKP’nin yoğun medya desteği ve iktidar olanaklarıyla ekonomide bir başarı hikayesi anlattığını ve herkesi bu masala inanmaya zorladığını savundu. Öztrak, çıraklık dönemin başlangıcı olan 2002’de daralan ekonominin kendisinin de içinde bulunduğu bir ekip tarafından hazırlanan program sayesinde hızla toparlandığını söyledi. Enflasyonun yüzde 39’a düştüğünü, kamunun borçlanma faizlerinin bir yılda 30 puanın üzerinde azaldığını, kısa sürede mali disiplinin sağlandığını belirten Öztrak, “Böyle güven uyandıran bir programı devraldınız. Başbakan yardımcısının söylediği gibi ekonomiyi otomatik pilota bağlamanız yeterliydi” dedi.

AKP’nin dünya şartlarını görmeyerek, kalfalığın hemen başında uçağı türbülansa soktuğunu söyleyen Öztrak, “İktidar kimsenin yapamadığını yapmış ve bu ülkede cari açık rekorlarını kimseye kaptırmayacak şekilde kırmıştır. Ülkenin rekabet gücünü hızla aşındırdınız. Kalfalığı bitirdiğinizde 104 ekonominin cari açığı Türkiye’den daha azdır. AKP’nin çıraklığı ve kalfalığı arasında büyüme sıralamasında Türkiye 54 basamak düşmüş. Bu rakamlara bakınca Allah Türkiye’yi sizin ustalık döneminizden korusun demek geliyor” dedi.

Haberin Devamı