Gazete Vatan Logo

'Onların içeride kalmalarını...'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV'de Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Arınç röportajından öne çıkan başlıklar;

"MEHMET HABERAL VE MUSTAFA BALBAY'I ZİYARET ETMİŞTİM"

"Dün BDP'li 5 milletvekili geçtiğimiz haftalarda tahliye edilmişti, bu 5 milletvekili and içtiler, ben o zaman Ankara'da yoktu ve benim kendime verdiğim bir söz vardı, tahliye olan ve and içen vekilleri ziyaret edeceğim demiştim. Bu sözümü yerine getirdim; Mehmet Haberal'ı, Mustafa Balbay'ı da ziyaret etmiştim.

Ben 2-3 yıldan bu yana bu milletvekili arkadaşlarımızın içeride kalmasını hazmedemiyorum. Uzun tutukluluk süreleri ve adil yargılama... Bunlar beni rahatsız etti. Bunları söyledik ama kimse dinlemedi. Özellikle milletvekilleri... Millet seçmiş, beğensen de beğenmesen de... Geçmişte milletvekilleri tahliye edilmiş hangi suçtan olursa olsun. Fakat 2 yıl geçti, 3 yıl geçti çıkmadılar. İyi ki referandumda Anayasal Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkını getirmişiz, Balbay bu şekilde çıktı. Bu emsal olmalı.

"SİYASİ DÜŞÜNCELERİ ÖNEMLİ DEĞİL"

Siyasi düşüncelerinin ne olduğu önemli değil, milletin seçtikleri parlamentoda görev yapmalı. Dün ziyaret ettiğim Kemal Aktaş 80'den sonra 20 yıl tutuklu kalmış, son 2-3 yıldır da KCK'dan yatıyor.

"BAŞBAKAN FEVKALADE KIZGIN"

TÜSİAD bizim nazarımızda geçmişten bu yana yanlışları olan ama önemli bir kurum. Bu kurumun dostane ilişkiler kurmadığını, muhalefet partisi gibi partimize tavır aldığını biliyorum. AK Parti kurulduğunda önce küçümsediler, sonra sessiz kaldılar. Bize karşı dostane olmadılar. Bir kurumun AK Parti'yi eleştirmesi elbette normaldir. 17 Aralık sonrasında ekonomik açıdan Türkiye'nin itibarını sıfırlamaya yönelik çabalar olduğunu gördük. 100 milyar dolar kaybımız oldu. Büyük bir yabancı sermaye yatırımı gelmişti. Biz devlet otoritesini yerli yerine oturtma kavgası veriyoruz. Sayın Başbakanımız fevkalade üzgün ve kızgın. Bu kadar hizmet ediyoruz. Geçen Mayıs ayındaki tabloya bakın, biz bu tablonun bozulmasından fevkalade üzülürüz.

TÜSAİD'ın Türkiye'de hukuk kalmadı, bundan sonra size hiçbir şey gelmez sözü elbette Başbakanımızı yaralamıştır. Sen ateşe benzin dökeceğin yerde Türkiye'de ekonomik istikrarı nasıl koruruz bunu söyle.

Ama ben Muharrem Bey'i tanırım, kendisi vatanperverdir biridir. O da üzüldü"

ANANAS YORUMU

Arınç, ananas sorusuna "Uganda'da ananas beni biraz ilgilendiriyor. Türkiye'den birisi telefon ediyor. Koç'un ismi geçiyor, Hocam Uganda'dan ananas geldi diyorlar. Hakperest olmak lazım, birine kızabiliriz, ama bir gerçeği de insanın yeri geldiğinde ifade etmesi lazım.

2010'du sanırım ben 5 ülkeden sorumluyum. Afrika'da Uganda bende. Karma ekonomi kurul toplantıları ekonomik ilişkileri geliştirmek içindir. Uganda'da toplantı yapamaya karar verdik. İlk kez gidiyoruz. Uganda ile diplomatik ilişki kuralı 3 yıl olmuş. Büyükelçi gitmiş ama oturacak yeri yok. 40 yakın iş adamıyla gittik çok güzel görüşmeler yaptık. Biz gittiğimizde bizi karşılayacak büyükelçi yoktu, kalacak yer yoktu. Bizi karşılayanlar oraya okul kuran öğrencilerdi. Yemeğe onlar götürdü, cumhurbaşkanıyla görüşmeye onlar katıldı. 11 yıl önce bu gönüllü insanlar okul kurmuşlar, cumhurbaşkanıyla iç içe çalışıyorlar.

Dolayısıyla bu ananası, bu Uganda'yı dile dolamamak lazım. İş adamlarını yurt dışında yatırım yapması konusunda ayıplamamak lazım.

"BAŞBAKAN BUNU YAPTI"

Arınç, Erdoğan'ın tabanı ayırarak cemaate örgüt demesiyle ilgili "Son grup toplantısında ben de vardım. Bu cemaatin on binlerce sempatizanı var, canla başla çalışan var. Onların hepsi saygın bizim nazarımızda, onlar bizim ailemiz aynı zamanda. Ancak biz de buradayız diyerek hukuk dışı faaliyetler gösterenleri ayırmak lazım. Hukuku kim ihlal ediyorsa elindeki belgeleri kim birilerini yıkmak için kullanıyorsa bunlar nereye müntesip olursa olsun onlar haksızdır, suçludur, onları bir yana koymak lazım. Aradaki farkı göstermek lazımdı, Sayın Başbakan da bunu yaptı. Sayın Başbakanımızın başka benzetmeleri de oldu. Ben kimsenin üslubuna hakim olamam. Herkes fikirlerini ortaya koyabilir, ama önemli olan bu ayrımın yapılmasıdır" diye yanıt verdi.

Haberin Devamı