Gazete Vatan Logo

‘Onlara güvenilmez’

Başbakan Merkel, Avrupa’nın bundan böyle Trump’ın başkan olduğu ABD’ye ve AB’den çıkmaya hazırlanan İngiltere’ye ‘bel bağlayamayacağı’ uyarısında bulundu.

‘Onlara güvenilmez’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın sırtını artık tamamen Donald Trump’ın başkanı olduğu ABD’ye ve Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini başlatan İngiltere’ye dayamayı bırakması gerektiğini söyledi. Merkel, bu iki ülkenin yanı sıra Rusya ile de dostane ilişkilere sahip olmayı istediklerini, ancak Avrupa’nın ‘artık kendi kaderini belirlemek için kendisinin savaşması’ gerektiğini ifade etti.

Münih’te düzenlediği seçim mitinginde konuşan Merkel, “Başkalarına bel bağladığımız günler sona erdi. Son birkaç gün içerisinde bu dönemin artık bittiğini bizzat gözlerimle gördüm” diye konuştu. Merkel, bundan sonrasında Almanya için önceliğin Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kurulacak ilişkiler olacağını belirterek, “Biz, Avrupalıların kendi kaderimizi elimize almamız gerekiyor” dedi. Merkel, geçen hafta gerçekleşen G7 liderler zirvesinde yapılan iklim değişikliği görüşmelerinden ‘hiç memnun kalmadığını’ söylemişti. Almanya’nın yanı sıra İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya, iklim değişikliği konusunda 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’na yönelik taahhütlerini yinelerken, ABD Başkanı Trump bu anlaşmayla ilgili nihai kararı önümüzdeki günlerde alacağını söylemişti. Trump, seçim kampanyası döneminde, Paris anlaşmasından ayrılmayı vaat etmiş ve iklim değişikliğinde insan faktörünün rol oynamadığını öne sürmüştü.

Haberin Devamı