Gazete Vatan Logo

‘Onlar önde biz arkada’

Başbakan Yıldırım, Almanya ziyareti dönüşünde “TSK sahada olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: ÖSO ve diğer milislerle bir olarak onlar önde biz arkada... Askeri varlığımız olacak. Prensipte anlaşılırsa taktik desteği vereceğiz

‘Onlar önde biz arkada’

Almanya ziyareti dönüşünde açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye’nin Rakka’daki rolü ne olacak? TSK sahada olacak mı” şeklindeki soruyu yanıtlayan Yıldırım, “Amerika, Türkiye ile birlikte yerel güçlerle sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir olarak, onlar önde, biz de arkada... Askeri varlığı olacak ABD’nin de Türkiye’nin de. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte anlaşılırsa tabii. İmkan ve kabiliyetler gözden geçiriliyor. Amerika’nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz” yanıtını verdi.

‘PYD ile olursa...’

Yıldırım, “PYD ile hareket edilirse Türkiye - ABD ilişkileri ciddi sorun olur” ifadelerini kullanan Yıldırım şöyle devam etti: “El Bab’dan sonra Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu biliyorsunuz. PKK’nın uzantısı PYD YPG ile hareket etmelerinin doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı kullanılamayacağını söyledik. Bu dostluğa sığmaz. ABD’nin yeni yönetiminin bu değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. Pence’e yeniden bunu söyleyeceğim. Merkel’e de Almanya’yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim.”

Haberin Devamı

Terörle mücadeledeki beklentiler iletildi

Başbakan Yıldırım, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya’da mevkidaşı Merkel ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Görüşmede Başbakan Yıldırım’ın, Avrupa’yı da yakından ilgilendiren DEAŞ, FETÖ ve PKK/PYD gibi terör örgütleriyle mücadele konusunda dost ve müttefik Almanya ile işbirliği konusundaki beklentileri dile getirdiği bildirildi.

‘Merkel 4’üncü kez seçime gidiyor’

Başbakan Yıldırım, AK Parti Avrupa Seçim Koordinasyon Merkezince Oberhausen Arena’da düzenlenen, “Memleket Sevdalıları Evet Diyor” etkinliğinde yaptığı konuşmada yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ile mücadeleye etkin bir şekilde devam edeceklerini vurguladı. Yıldırım, “Yurt dışında temsilcilerimiz de Avrupa’da, dünyanın her yerinde 3 milyona yakın seçmen oy kullanacak. Seçim buralarda biraz erken başlayacak. 27 Mart’ta başlayıp 9 Nisan’da sona erecek. bir cevap verin ki, sadece Almanya değil bütün Avrupa, bütün dünya duysun. Büyük, güçlü Türkiye için var mısınız? İstikrar, huzur, refah için hazır mısınız?” şeklinde konuştu. Vatandaşların “Evet” diyerek karşılık vermesi üzerine Yıldırım, “Maşallah, Avrupa bu işi bitirmiş. Allah’ın izniyle burada iş tamam. Sandığın rengi belli oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yarım ağız’

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz’u hatırlatarak şunları ekledi: “Sizler burada haberleri duyduğunuz an dua ettiniz, destek verdiniz. Biz Türkiye’de bayrağımızı indirtmedik, ezanımızı dindirtmedik. Biz de dik durduk. Sizin emanetinize sahip çıktık. Ne bir karış toprağımızı ne de ay yıldızlı bayrağımızı bu hain FETÖ terör örgütüne çiğnetmedik, teslim etmedik. Ülkemizin işgaline izin vermedik. O gece, bu büyük millet zafer kazandı ama o gece birileri büyük bir hayal kırıklığı içine girdi. Dost bildiğimiz bazıları, darbe gerçekleşmediği için büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar. Siz onların kim olduğunu iyi bilirsiniz. Siz, 15 Temmuz akşamında bazı dost bildiklerimizin, Türkiye’deki demokrasiye, insan haklarına, Avrupa değerlerine daha fazla sahip çıkmalarını beklerdik. Ne yaptılar? Yarım ağız açıklama yaptılar.”

Haberin Devamı

Merkel örneği

“Cumhurbaşkanı da hemen seçim sonuçlarından sonra hükümeti kuracak, göreve başlayacak. Güzel yaptıysa en fazla bir sefer daha seçilmiş olacak. Şimdiki sistemde hiç sınır var mı? Yok. İstediği kadar seçilir. Bakın Merkel dördüncü sefer seçime gidiyor. Ama bu sistemde ne kadar başarılı olursa olsun en fazla iki dönem seçilecek. 5+5 etti 10 yıl. Vatandaşın gönlünü kazanmamışsa ilk seferde vatandaş yolcu eder. Ya nesi tartışmalıymış?.”