Gazete Vatan Logo

‘Önce en zayıf halkalar’

Tayland’daki Tham Luang Mağarası’nda 2 haftayı aşkın süredir mahsur durumda kalan çocukların tahliye operasyonu dün de sürdü. Dört çocuğu daha tahliye eden yetkililer, ilk etapta sağlık açısından en zayıf olanların kurtarıldığını açıkladı

‘Önce en zayıf halkalar’

Tayland’ın Chiang Rai bölgesinde yer alan Tham Luang Mağarası’nda mahsur kalan 12 çocuktan dördünün kurtarılmasının ardından ara verilen operasyona dün yeniden başlandı. Kurtarma operasyonuna başkanlık eden Narongsak Osottanakorn gazetecilere yaptığı açıklamada, sekiz çocuk ve antrenörlerinin kurtarılması operasyonuna start verdiklerini duyurdu. Dört çocuğun kurtarıldığı ilk operasyona yaklaşık 10 saat ara verilmişti. Operasyonun dünkü bölümünde dalgıçların dört çocuğu daha dışarıya çıkarmayı başardığı duyuruldu. Tahliye operasyonundan önce çocukları muayene eden doktorlar, bazılarının sağlık durumunun ötekilere göre daha kötü durumda olduğunu belirterek, ilk etapta ‘zayıf halkaların’ dışarı çıkarılması yönünde tavsiyede bulunmuştu. Doktorların tavsiyesini dinleyen kurtarma ekipleri de, önce en güçlüleri çıkartmak yerine, sağlık durumu kritikleşen çocukları tahliye etmeyi tercih etti.

Bellerine halat bağladılar

Çocuklara ve antrenörlerine kurtarma operasyonu öncesinde dalabilmeleri için eğitim verilmişti. Tahliye sırasında her çocuğa ikişer dalgıç eşlik etti. Grubun mahsur kaldığı noktadan mağara ağzına kadar olan bölge, profesyonel dalgıçların dahi beş saatte ulaşabildiği suyla kaplı dar geçit ve galerilerden oluşuyor. Aşırı yağışlar nedeniyle mağaraya dolan suyun çamurlu olduğunu kaydeden yetkililer, çocukların suda önlerini göremediğini, bu yüzden de dalgıçların çocukları bellerine bağladığı halatlarla çekerek ilerlediğini kaydetti. Yaşları 11 ile 16 arasında değişen çocukları ve futbol antrenörleri 23 Haziran’da girdikleri mağarada kompleksinde, suyun yükselmediği bir noktada bekliyorlardı. Kötü hava şartları ve oksijen seviyesinin azalması nedeniyle çocukların kurtarılması çalışmalarına hız verilmişti. Yetkililer çocukların bulunduğu noktada oksijen seviyesinin yüzde 21’den yüzde 15’e gerilediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı