Gazete Vatan Logo

‘Onaltıdokuz’ yılan hikayesine döndü!

Tarihi yarımadanın siluetini bozduğu gerekçesiyle ‘Onaltıdokuz’ için traşlama kararı alındı. Zeytinburnu Belediyesi traşlama için ihale açtı. Ancak davayı kazanan Yusuf Özden hakkından feragat edince davanın dayanağı tartışmalı hale geldi. Belediye traşlama işlemi için beklemede.

‘Onaltıdokuz’ yılan hikayesine döndü!

Zeytinburnu sahilinde yükselen tarihi dokuyu bozan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘silueti bozuyor’ dediği ‘Onaltıdokuz’ projesi içinden çıkılmaz hale geldi. Çünkü traşlama kararı alınan projede davacı Yusuf Özden davadan feragat etmesiyle ‘hukuki süreçte dayanak’ tartışması başladı. Hal böyle olunca belediye tarafından traşlama işlemi beklemeye alındı. İşte silüeti bozan ‘Onatıdokuz’un hukuki süreci:

Dava açıldı

Onaltıdokuz projesi İBB tarafından 23 Aralık 2009 tarihinde onaylandı. 8 Şubat 2010 tarihinde Zeytinburnu Belediyesi yapı ruhsatı verdi. 10 Aralık 2012’de gökdelenlere iskan izni verildi. Projeyle ilgili bu gelişmeler yaşanırken Yusuf Özden tarafından yapı ruhsatının iptali için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme 9 Mayıs 2013’te imar ve yapı ruhsatının iptaline karar verdi. Bu karara firma itiraz etti ancak Danıştay 14. Daire itirazı red ederek kararı onadı. Firma bunun üzerine karar düzeltme talebinde bulundu.

Ruhsat iptal davasında sonuç çıkması üzerine Cihat Gökdemir, binanın silueti bozan kısmının yıkılmasını talep etti. Mahkeme 19 Ağustos 2013’te yıkım kararı alarak bu kararı Zeytinburnu Belediyesi’ne tebliğ etti.

Haberin Devamı

İhale açıldı

Zeytinburnu Belediyesi, traşlanma işleminin yapılması için ihaleye gitti. Fakat ‘ihaleye konsorsiyum giremez’ maddesi yüzünden katılım olmadı.

Davadan çekildi

Bu süreçte ilk davayı kazanan Yusuf Özden, ‘karar düzeltme’ aşamasında olan davasından feragat ettiğine dair mahkemeye dilekçe verdi. İşte bu dilekçe ile traşlama sürecinin temeli tartışmalı duruma düştü.

Mal sahibi dava açtı

Bu aşamada mal sahibi yıkım kararının iptali için dava açtı. Mahkeme 5 Eylül 2014’te ‘satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan yapının yıkımı yolunda tesis edilen işlemde bu yönüyle hukuka aykırılık bulunmadığı’ gerekçesiyle traşlama işlemini durdurdu. Zeytinburnu Belediyesi karara itiraz etti.

Belediye başkanına soruşturma

Onaltıdokuz’un yıkım kararı durdurulurken ikinci davayı açan Cihat Gökdemir, traşlama işlemi yapılmadığı için yetkililerden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Zeytinburnu Belediye Başkanı ile Fen İşleri Müdürleri hakkında Zeytinburnu Kaymakamlığı’na yazı yazarak soruşturma izni istedi. Bu talebe kaymakamlık ‘olur’ verdi. Şimdi, İçişleri Bakanlığı müfettişleri, sorumlu kamu personeli hakkında bir ön inceleme yapacak.

Haberin Devamı