Gazete Vatan Logo

‘Ölümünden Kim sorumlu’

Kuzey Kore’de 17 ay tutuklu kaldıktan sonra ülkesine gönderilen 22 yaşındaki Amerikalı yüksek okul öğrencisi Otto Warmbier’in ailesi, oğullarının hayatını kaybettiğini duyurdu.

‘Ölümünden Kim sorumlu’

Kuzey Kore’de 17 ay tutuklu kaldıktan sonra ülkesine gönderilen 22 yaşındaki Amerikalı yüksek okul öğrencisi Otto Warmbier’in ailesi, oğullarının hayatını kaybettiğini duyurdu. Doktorların beyninde hasar teşhis ettikleri Warmbier ABD’ye bitkisel hayata girmiş şekilde getirilmişti. Sadece gözlerini açabilen Warmbier’in seslenmelere ve hareketle yapılan jestlere tepki göstermediği belirtilmişti.

Warmbier’in komaya girmesinin nedenleri hâlâ netlik kazanmadı. Pyongyang yönetimi ABD diplomatlarına Warmbier’in tutukluluğu sırasında ağır gıda zehirlenmesi geçirdiğini ve uyku hapı aldıktan sonra bir daha kendine gelmediğini bildirmişti. Açıklamaya şüpheyle yaklaşan ABD’li uzmanlar, Warmbier’in beynindeki hasarın oksijensizlikten kaynaklanmış olabileceğini, ancak genç öğrencinin başında travmaya yol açabilecek darp izlerine rastlanmadığını açıklamıştı.

Karşılık verecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump, Warmbier’in ölümünden sorumlu tuttuğu Kuzey Kore’nin ‘acımasız rejimini’ kınadığını söyledi. Trump Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, “Kötü şeyler yaşandı ama en azından onu ailesinin yanına evine getirebildik” dedi.

Haberin Devamı

Trump yaptığı yazılı açıklamasında da, “Otto’nun kaderi, masum insanları hukukun üstünlüğü ya da basit insani ahlaka saygı duymayan rejimlerin eline düşüren bu gibi trajedileri önlemek için yönetimimin kararlılığını artırıyor” ifadeleri yer aldı. Siyasi gözlemciler Trump’ın açıklamalarının Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırım ya da misillemeler getirilip getirilmeyeceğine açıklık kazandırmadığını söyledi.

3 kişi daha var

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da yaptığı konuşmada, “Kuzey Kore’yi Otto Warmbier’ın haksız tutukluluğundan sorumlu tutuyoruz ve yasadışı bir şekilde gözaltında tutulan üç diğer Amerikalının bırakılmasını talep ediyoruz” dedi. ABD’li yetkililer, benzer durumların yaşanmaması için Amerikan vatandaşlarını Kuzey Kore’ye gitmemeleri konusunda uyarıyor.