Gazete Vatan Logo

'Ölsem de konuşmam'

Kızları işten çıkarılan eski Cumhurbaşkan'ı yakın...

'Ölsem de konuşmam'

Oran Babacan’a “Sezer’in çocukları olmaları aleyhte durum mu yarattı?” diye sordu

CHP, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınma sürecinde gündeme gelen iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Sezgin Tanrıkulu, Eximbank’ta yaşananlar hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergeleri verdi.

Ölsem de konuşmam

Oran, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in kızlarının Eximbank’ın İstanbul’a taşınması gerekçesi öne sürülerek işten çıkarıldıklarını öne sürdü. Oran, Bakan Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Eximbank yönetiminin gereksiz harcamalarının bulunduğunu da vurguladı. Oran ve Tanrıkulu’nun, Babacan’dan şu sorularına yanıt istedi:

Ölsem de konuşmam

Niçin kabul etmediniz?

- Eximbank’ta uzun yıllardır çalışan Türkiye Cumhuriyeti 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kızları Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıkoğlu’nun, sözleşmeleri niçin yenilenmeyerek iş akitleri feshedildi?

- Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıkoğlu’nun ailevi gerekçelerle İstanbul’a gelemeyecekleri yönündeki mazeretleri niçin kabul edilmedi? Bu iki personelin, 10. Cumhurbaşkanı’nın çocukları olmaları aleyhlerine karar çıkmasına, ayrımcılığa tabi tutulmalarına mı yol açmıştır?

- Eximbank’ın İstanbul’a taşınması nedeniyle 36 personelin iş akitlerinin feshedildiği doğru mudur, bu sayı kaçtır, isimleri, görevleri nelerdir, akitleri hangi tarihte feshedildi?

- Eximbank hangi tarihte tam olarak İstanbul’a taşınmıştır, söz konusu personelin iş akitleri niçin bu tarihten önce feshedildi? Taşınma için neden eğitim yılının ortası beklenerek aileler mağdur edildi?



- Eximbank Genel Müdürlüğü için hükümetiniz projeleri kapsamında İstanbul’da finans merkezi olarak düşünülen ilçe yerine Ümraniye’de bir bina kiralanmasının sebebi nedir? Ümraniye’de kiralanan binanın mülk sahibi kimdir, aylık kira bedeli ile kira bedellerinin ödeme şekli nedir? İstanbul Ümraniye’de Genel Müdürlük binası olarak kiralanan bina için banka adına ve hangi işler için ne kadar harcama yapılmıştır?

- Eximbank’ın İstanbul’da taşındığı binanın maliki kimdir? Aylık stopaj dahil kira bedelinin 110 bin dolar olduğu doğru mudur?

- Ankara’da Genel Müdürlük lojmanına taşınma öncesinde 150 bin TL’lik tadilat yapıldığı doğru mudur?

İkisi de kıdemli uzman

Eximbank Genel Müdürlüğü’nün Ankara’dan İstanbul’a taşınmasını gerekçe gösterdikleri için 14 Kasım Çarşamba günü iş akitleri sona erdirilen Sezer kardeşler konu ile ilgili konuşmadı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in iki kızı Ebru Akbatur ile Zeynep Kısacıkoğlu evli ve 2’şer çocuk annesi. Ebru Akbatur Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Akbatur ile evli. Ebru Akbatur, Eximbank’ta Kredili Sigortalar Bölümü’nde kıdemli uzman olarak çalışıyordu. Sezer ailesinin diğer kızları Zeynep Kısacıkoğlu ise aynı bankada sigorta işlemleri Alıcı Riski Değerlendirme Müdürlüğü’nde görev yaptı. Zeynep Kısacıkoğlu’nun eşi Mustafa Kemal Kısacıkoğlu da 25 yıllık Eximbank çalışanı. Kısacıkoğlu Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettiği için Ankara’dan İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı