Gazete Vatan Logo

"OHAL seyahat özgürlüğüne engel değil"

"OHAL seyahat özgürlüğüne engel değil"

Turizmciler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL'in seyahat özgürlüğünü olumsuz etkilemeyeceğini belirterek, tatillerini yarıda kesen veya iptal edenlere ücretlerin iadesi için gerekenlerin yapılacağını bildirdi.

TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, izinlerin iptal edilmesi sonrası otel, paket tur ve uçak bileti ücretlerinin ödenmesi için gerekenleri yaptıklarını söyledi.

Gürcün, OHAL'in devletin aldığı bir karar olduğuna işaret ederek, "Hükümetin açıklamalarını hep beraber izliyoruz. Bu tamamen devletin yönetimi ile ilgili bir olağanüstü hal kararıdır, kararların hızlı alınmasına yönelik. Açıklamalardan gördüğümüz şu; seyahat özgürlüğü dahil vatandaşın rutin hayatını etkileyecek hiçbir şey olmayacak. Her şey normal devam edecek, seyahatlerle ilgili herhangi bir kısıtlama olmayacak. Kamu çalışanlarının izin iptallerinin de uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. En kısa zamanda rutine dönecektir. Günlük hayatta ve sahillerde bir sıkıntı yok." dedi.

Haberin Devamı

ETS Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ay önceki durumun devam ettiğini, OHAL ilanı sonrası güncel hayatta herhangi bir sorun olmadığı belirtti.

Herhangi bir seyahat engeli bulunmadığının altını çizen Özbek, "Endişeye mahal yok. Seyahat kısıtlaması veya engeli yok. Şu aşamada gündelik hayatı etkileyecek bir durum yok. Tatil ve seyahat organizasyonlarını etkileyen bir şey de yok." diye konuştu.

"Endişeye mahal bir durum yok"

OHAL'in kelime olarak bazılarını endişelendirebileceğini ancak böyle bir durum bulunmadığını ifade eden Özbek, bunun organizasyonlarına ve hizmetlerine yansımadığını söyledi.

Özbek, şunları kaydetti:

"Sahil beldelerinde herhangi bir güvenlikle alakalı tehdit unsuru yok. Burada sadece devletin aldığı bir karar var. Tabii ki OHAL kelime olarak 'acaba ne oluyor' gibi bir algı yaratıyor ama yanlış algı söz konusu. Biletlerini veya rezervasyonlarını iptal etmek isteyenlere yardımcı oluyoruz. Özellikle kamu çalışanlarının izinleri iptal edildikten sonra zaten zorunlu bir durum söz konusu, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Biz ETS tur olarak kimsenin mağdur edilmemesi için çalışıyoruz. Burada paket tur almış almamış çok bakılacak bir durum yok. Tabii ki yasal müeyyidenin oturması gerekiyor. Bu iptallerin keyfi olmaması gerekiyor. Misafirlerin kamu çalışanı olduğunu belgelemesi gerekiyor. Ama ulaşımla, uçakla, biletle 'aman ne olacak'la alakalı endişeye mahal bir durum yok. "

Haberin Devamı

"Ücret iadeleri için gerekenler yapılıyor"

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık da OHAL ilan edilmesinin ardından otellerde rezervasyon iptalleri bulunduğunu belirterek bu kapsamda, kamu kurum ve kuruluşlarında yıllık izinleri iptal edilen personelin, otel ve rezervasyon ücretlerinin iadesi için gerekenlerin yapıldığını söyledi.

Ayık, şunları kaydetti:

"Münferit seyahat eden veya acente üzerinden paket tur alan insanlar, tatillerini yarıda kestiler veya ileride yapacakları tatillerini iptal etmek zorunda kaldılar. Dolayısıyla biz bunların hepsine belli koşullar içerisinde otel ücretlerini iade ediyoruz. Konaklayıp tatilini erken kesmek isteyenler, kaldıkları gün kadarını ödeyecek, kalan günler iade edilecek. Münferit seyahatlerde böyle olacak. Tur operatörü aracılığıyla yapıyorsa o zaten parayı tur operatörüne ödemiştir. Bunu tur operatöründen alacak. İleriye dönük münferit bir rezervasyon yaptırdıysa otele ön ödeme yapmayacaklar, acenteden aldıysa acenteden bunu talep edecek."

Haberin Devamı