Gazete Vatan Logo

‘Öğretmenlerimize kimse dokunamaz!’

PKK'ya karşı tek yürek oldular

Iğdır’da köy okulunu basıp öğretmenlerini kaçıran PKK’ya karşı tek yürek olan öğrenciler mutlu. Her gün okula gidip öğretmenlerine kavuşmanın tadını çıkarıyorlar

Iğdır Merkez’e 21 kilometre uzaklıktaki Bulakbaşı köyüne gelen 2 PKK’lı terörist ellerindeki uzun namlulu silahlarla öğle paydosunda okula girerek , 19 öğretmenden Umut Görkem Sevinç, Soner Er, Mehmet Koçubaba, Lütfü Atılmış, Ersin Karakaya ve Abdullah Enes Er’i silah zoruyla okuldan çıkarıp Korhan Yaylası’na doğru kaçırmış, ancak köylülerin, öğrencilerin koşarak arkalarından gitmeleri üzerine 1 saat sonra öğretmenleri serbest bırakmıştı. VATAN, Bulakbaşı’nda yaşananlar sonrasında teröre karşı tek yürek, tek ses olan o köye gitti.

379 öğrencisi var

Bulakbaşı İlköğretim Okulu’na vardığımızda saat 13.30’u gösteriyordu. Okulun bahçesine girdiğimizde cıvıl cıvıl bir ortamla karşılaştık. Çocuklar silahlı teröristleri unutmasa bile, öğretmenlerine yeniden kavuşmanın sevinciyle okul bahçesinde oynuyordu. Müdür Yardımcısı Vahdet Bey’le günlerce konuşulan Bulakbaşı İlköğretim Okulu’nu gezdik. 19 öğretmenin görev yaptığı 379 öğrencinin de öğrenim gördüğü okul birçok köy okuluna göre iyi durumda. Öğrenciler yeni yapılan beyaz sıralarında ders yapıyorlar, insan vücudundan bir çok elektrikli alete kadar deneysel araçları bulunuyor. Okul aynı zamanda 3 milyon bir bütçeyle yıkılıp yeniden yapılacak, altyapısı ve kanalizasyon sistemi yenilenecek. Vahdet Bey’den okulla ilgili bilgileri aldıktan sonra bahçeye indiğimizde olay günü tüm köyü arkasına almış koşarak meslektaşlarına giden öğretmenlerden S.D.’yle konuştuk.

‘Atlatmaya çalışıyoruz’

Doğal olarak isminin verilmesini istemeyen öğretmen, o günü şu sözlerle anlattı: “Olaydan sonra günlerdir diken üstündeyiz. Arkadaşlarımız da normal olarak korku içideler, her hangi bir kaba kuvvete maruz kalmadıklarını söylediler. Biz arkadaşlarımız serbest bırakıldığında köylüler ve öğrencilerle onlara koştuk, sevincimizden. Öğrencilerimiz moral olarak iyiler, biz de bu travmayı atlatmaya çalışıyoruz. Okul olarak Atletizm Turnuvası’na hazırlanıyoruz. Başaracağız.”

‘Moral gecesi yaptık’

S.D. ile konuştuğumuz sırada yanımıza gelen okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni ise Uşak’lı. S.D’nin söylediklerine kayıtsız kalamıyor ve ekliyor: “Ben Uşak’tan geldim. Daha önce 5 yıl Batı’da görev yaptım. Ama buradaki öğrencilerin saygısını ve bizlere olan sevgisini hiçbir yerde görmedim. Biz öğrencilerimizle, aileleriyle iç içeyiz. Gerektiğinde köy düğünlerine gidip onlarla halay çekiyoruz. Tedirginliğimiz devam ediyor, güvenlik önlemi var mı yok mu bilemiyoruz. Ama bu süreci atlatmaya çalışıyoruz, birkaç arkadaşımızla toplanıp moral gecesi de yaptık”

‘Diken üstündeyiz’

O günün kahramanlarından biri de köy muhtarı Mehmet Gültekin. Muhtar Bey’in 2 katlı evi PKK’lıların öğretmenleri kaçırdığı Korhan Yaylası’nın tam karşısında bulunuyor. Muhtar söze “O gün öğretmenleri ben teslim aldım. Panik içindelerdi, çok korkmuşlardı. Olaydan sonra köye ilk gelen kişi İl Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş geldi. Onun dışında devleti temsil eden kimse yoktu. Kaç gün oldu hala da ne bir asker ne de polis var” diye girdi. Gültekin köyde hala PKK baskısının olduğunu da sözlerine ekledi: “Benim 7 çocuğum okul okuyor. Bir oğlum da ücretli öğretmen. Hepsi risk altında. “ Muhtarın oğlu Musa Gültekin ise PKK’ların öğretmenleri kaçırmasından sonra kendini hedef göstermemek için Nişanköyü Okulu’ndaki görevini bırakmak zorunda kaldığını söyledi: “Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği’nden mezun oldum. 2008 yılından beri atanmayı bekliyorum. Ama olmadı. Ben de bu yıl Nişanköy’deki ilköğretim okulunda ücretli öğretmen olarak çalışmaya başladım. Ancak bu hadise yaşanınca mecburen bıraktım bize de bir şey yaparlar diye. Geçen haftadan beri okula gitmiyorum. Hepimiz diken üstündeyiz.”

Haberin Devamı