Gazete Vatan Logo

‘Öğrenci Andı’ yeniden okutulacak!

Danıştay, 2013 yılında ilköğretim okullarında okutulan ‘Öğrenci Andı’nın kaldırılmasına yönelik yönetmelik hükmünü iptal etti.

‘Öğrenci Andı’ yeniden okutulacak!

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Öğrenci Andı” başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Karar oy çokluğuyla

Danıştay 8. Dairesinin oy çokluğuyla aldığı kararda, idarenin haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından ayrılmasının sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceği bildirildi. Öğrenci andının 1933’ten bu yana uygulandığı belirtilen kararda, “Dava konusu kararı hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak yeterli bilimsel gerekçenin bulunmadığı, öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.