Gazete Vatan Logo

'Offshore'de kayıp 1 trilyon euro!

Vergi kaçırma bomba etkisi yarattı

'Offshore'de  kayıp 1 trilyon euro!

170 ülkedeki 130 binden fazla milyarderin offshore hesaplarla vergi kaçırdığının ortaya çıkması bomba etkisi yarattı. Alman Maliye Bakanı, “Bu offshore bankacılığın tasfiyesine yardımcı olacak” dedi.

WikiLeaks belgelerinin ardından ortaya çıkan OffshoreLeaks gündeme bomba gibi düştü. 170 ülkedeki 130 binden fazla multimilyoner zenginin paravan şirketler ve 32 trilyon dolar büyüklükteki offshore hesaplarla nasıl vergi kaçırdığının ortaya çıkması birçok ülkede gündemin ilk sırasına yerleşti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, parasını vergi cennetlerinde tutan isimlerin açıklanmasının, Güney Kıbrıs kriziyle yanlışlığı ortaya çıkan offshore bankacılığı modelinin tasfiye edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Merkezi Washington’da olan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), bazı uluslararası medya kuruluşları ile işbirliği yaparak hazırladığı raporda, tüm dünyada varlıklı kişilerin kullandığı offshore hesaplar hakkında bilgiler açıklamıştı.

“Satılık Mahremiyet” adlı araştırmada “karmaşık offshore yapıları” adı verilen yöntemleri kullanan kişiler arasında hükümet yetkilileri ve aileleri de var. Alman medyası bu listelerde yüzlerce Almanın isminin bulunduğunu duyurdu.

Tedbirler sertleşiyor

Fransa’da ise Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim kampanyasının parasal sorumlusu olan kişinin vergi cennetleri Cayman Adaları ve Karayipler’de iki hesabın ortağı olduğu ortaya çıkmıştı. Schaeuble, Alman radyosuna yaptığı açıklamada, ICIJ raporundaki bilgilerin ne kadarının gerçekten yasadışı faaliyetlere ait olduğunun henüz belli olmadığını ancak “pek çok bilginin en azından gri bölgede” olduğunu söyledi. Schaeuble, Euro Bölgesi üyesi olan ve düşük vergi oranları ile gevşek kurallar uygulaması nedeniyle başta Ruslar olmak üzere varlıklı yabancıların rağbet ettiği Güney Kıbrıs’ı örnek gösterdi.



Schaeuble, “Bu iş modelinden hoşlanmıyoruz ve umarız ki başarısız olur. Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi müflis duruma düşenler de hep finanse edileceklerini beklememeli. Bir Euro Bölgesi ülkenin bankaları iflas ederse, o ülke diğer üyelerin bankalarını kurtarmasını bekleyemez” değerlendirmesini yaptı.

AB’nin aylık kaybı 1 trilyon euro

AB Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi sıkılaştırmaya çağırdı.

Vergi cennetlerine ilişkin verilerin kamuoyuyla paylaşılmasıyla ilgili gelişmelerin ardından AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Komisyon’a göre gerek bireylerin gerekse firma veya üçüncü ülkelerin, uluslararası hukuktaki boşluklardan yararlanarak vergi kaçırmayı mümkün kılacak bir hareket alanı yaratmaları kabul edilemez” ifadesi kullanıldı. Avrupa Birliği ülkeleri vergi cennetleri sayesinde kaçırılan vergilerle yılda yaklaşık 1 trilyon euro zarar ettiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı