Gazete Vatan Logo

‘Ödülü iade etmekten memnuniyet duyarız!’

Cesaret Ödülü’nü geri isteyen Amerikan Yahudi Kongresi’ne mektup gönderildi: ‘Erdoğan’a 2004’te takdim ettiğiniz ödülü iade etmekten memnuniyet duyacağız’

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 2004’te takdim edilen Cesaret Ödülü’nün iadesini isteyen Amerikan Yahudi Kongresi’ne (AJC) Türkiye’nin yanıt verdiğini açıkladı. Kongreye yanıt, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç imzalı mektupla iletildi.

‘Meşru eleştiriler’

AJC Başkanı Jack Rosen’e yollanan mektupta, ödülün iadesi talebinin, AJC’nin İsrail hükümetinin izlediği işgal ve vahşet politikalarına duyarsız kalmasının göstergesi olduğu ifade edildi. Erdoğan’ın dün olduğu gibi bugün de terörizmle mücadele, aşırılığın önlenmesi, Filistin sorununun barışçıl yollar izlenerek iki-devletli çözüm formülünün hayata geçirilmesi konusunda tam bir kararlılık içerisinde olduğu anlatılan mektupta, meşru eleştirilerin anti-semitizm gibi yansıtmaya çalışmanın açık bir çarpıtma olduğu kaydedildi.

Başbakan Erdoğan’ın anti-semitizmin bir insanlık suçu olduğunu bütün dünyaya ilan etmiş bir lider olduğu ifade edilen mektupta, Türkiye Musevi cemaati ile yakın ilişkiler geliştiren Erdoğan’ın, Musevi vatandaşları ve dünya Musevilerini İsrail’in politikalarından ayrı tuttuğu kaydedildi. Mektupta ayrıca, Türkiye Musevi cemaatinin, AJC’nin takdim ettiği ödülü geri istemesini kınayan bir mesaj yayınladığı hatırlatıldı. Mektupta şöyle denildi:

Haberin Devamı

“İfade edilen görüşler ve Amerikan Yahudi Kongresi’nin mevcut liderliğinin Gazze’deki masum sivillere yönelik saldırılara karşı takındığı tutum sebebiyle Başbakan Erdoğan’a, 2004 yılında takdim ettiğiniz ödülü iade etmekten memnuniyet duyacağız. Başbakan Erdoğan, bu ödül olmadan da terörizme karşı tavizsiz bir şekilde mücadele etmeye, Filistin sorununun barışçıl yollardan çözümüne katkı sunmaya ve Türkiye Musevi cemaatinin can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir.

‘Kınama çağrısı’

Öte yandan, adalet, akıl ve vicdan adına sizi, küresel kamuoyunda büyük infiale yol açan ve aralarında sayısız Musevinin de bulunduğu, yüz binlerce kişinin meydanlarda protesto ettiği İsrail hükümetinin politikalarını açıkça ve kamuoyu önünde kınamaya davet ediyoruz. Böyle bir tavır almanız, bağlı olduğunuzu ilan ettiğiniz ilkelere daha iyi hizmet etmenize vesile olacaktır.”

Haberin Devamı