Gazete Vatan Logo

'Öcalan operasyondan nasıl kurtuldu?'

'Öcalan operasyondan nasıl kurtuldu?'

Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999 tarihinde yıllarca ikamet ettiği Şam'dan apar topar Rusya'ya kaçtı. Öcalan daha sonra İtalya, Yunanistan derken Kenya üzerinden Türkiye'ye getirildi. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Şam'da ikamet ettiği yıllarda Öcalan'a 10'dan fazla suikast planladığı iddia edildi.



6 Mayıs 1996'da "Mercedes" adıyla yapılan, bir ton bomba yüklü araçla gerçekleştirilen suikast girişimi iddiası, en çok ses getirini oldu. Mercedes Operasyonu ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Ancak operasyonun gerçek öyküsü MİT'in arşivinde kaldı. Gazeteci yazar Necdet Pekmezci, Tanyeri yayınlarından piyasaya çıkacak olan "Memlekete Hoş Geldin Öcalan" adlı kitabında "Mercedes Operasyonu"nun gerçek öyküsünü, "MİT'in gayrı resmi arşivinden" bilgilere dayandırarak kaleme aldığını belirtti.

Pekmezci'nin önümüzdeki günlerde çıkacak kitabından bazı bölümler şöyle:

ÇANKAYA'DA ÖCALAN BRİFİNGİ: Mercedes Operasyonu'na sayılı günler var. Aylardır süren hummalı çalışmada son sözü devletin zirvesi söyleyecek. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile bazı görevliler…Brifing 'Abdullah Öcalan'a yönelik faaliyetler ve Mercedes operasyonu' adıyla başlıyordu.

Sunum bölümünde, 'MİT Kontr-Terör Dairesi Sunar', 'Çoğaltılamaz, Kopyalanamaz' ibareleri dikkat çeken rapor şöyle devam ediyordu: ... Abdullah Öcalan teşkilatımızca devamlı bir hedef olarak ele alındı. Hedefe karşı aktif operasyonlar Ekim 1993’te başladı. 1994 Nisan ayına kadar daha ziyade taşeronlar kullanıldı. Taşeronlardan sonuç alınamayınca kendi unsurlarımızın yer aldığı operasyonlar geliştirildi.

MERCEDES OPERASYONU: Mercedes operasyonu 1. safha; 25 Nisan 1994 tarihinde başlatıldı. Operasyonda Ankara’da oturan Suriye asıllı…numaralı eleman ile Suriye’de oturan …numaralı eleman kardeşi kullanıldı. Abdullah Öcalan’ın ikamet ettiği Şam Mezre adresine yakın bir yerde ev kiralandı. Suriyeli elemanın satın aldığı eski bir Mercedes otomobile Ankara’da uzaktan kumandalı patlayıcı yerleştirildi ve Şam’a yollandı. Eleman fırsat çıkmadığı için uygulamayı gerçekleştiremedi. Mercedes operasyonunun ikinci safhasının başlatılması üzerine bu çalışma Ocak 1995’de sona erdi.

EMNİYET MÜŞTEREK FAALİYET GRUBUNDAN ALINDI: Mercedes operasyonu 2. safha; Şam’daki Mahsum Korkmaz 2 Akademisi hakkındaki bilgiler yeterli değildi. 14 Ocak 1995'te kamptan kaçarak Şam büyükelçiliğimize sığınan M., bu eksikliği giderdi. Kampla ilgili detaylı bilgi edinildi. Mahsum Korkmaz 2 Akademisiyle ilgili detaylı bilgi alınmasından sonra eski bir istihbarat elemanı olan ….numarasıyla Şam’da havaalanı yakınlarındaki Şebbal köyünde bir çiftlikte bulunan kampın tespitinin dökümante edilmesi gerçekleştirildi... Hedef tesisi gözetlemek amacıyla eleman aracılığı ile Mahsum Korkmaz Akademisi 2’ye yakın bir yerde güvenli bir ev satın alındı. Elamanın yardımı ve kendi personelimiz kullanılarak Öcalan’a yönelik taaruzi bir operasyona gidilmesine karar verildi. 12 Ocak 1995 tarihinde MİT Müsteşarımızın emriyle operasyonu yürütmek üzere MİT’e ait müstakil bir binada MİT, Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel müdürlüğü personelinden oluşan müşterek faaliyet grubu teşkil edildi. 26 Mart 1995’de Öcalan’a yönelik bir eylem planladığı haberlerinin basında yer alması üzerine Nisan 1995’in ilk haftası içerisinde Emniyet Genel müdürlüğü müşterek faaliyet grubundan alındı.

EV SATIN ALINDI: MİT karşı faaliyet elemanları bölgeye sevkedildi... Güvenli evin, Mahsum Kormaz 2 Akademisini gören duvarına gece ve gündüz çalışan kamera konuldu. 24 saat esasına göre gözetleme faaliyetine geçildi...

SİYAH MERCEDES: Öcalan’ın indiği zırhlı Mercedes kampa sık sık gelip gitmektedir. Ayrıca hedef ,siyah 300-E bir Mercedes de kullanmaktadır... Hedefe ait araçlardan bir diğeri de Chavrolet Blazer modeli bir jiptir. 3’er aylık eğitim dönemi biten teröristler gruplar halinde araçlarla kamptan çıkarılmakta, Şam tren istasyonuna getirilmektedir. Şam tren istasyonuna getirilen teröristler buradan tren ile öncelikle Kamışlı’ya müteakiben Türkiye ve Kuzey Irak kırsalına sevk edilmektedir... Öcalan sık sık kampa gelerek belli dersleri kendisi vermektedir...

ÖCALAN'IN EVİ: Keşif çalışmaları sırasında Abdullah Öcalan’ın Şam Mezlecebeliye semtinde ikamet ettiği evde tespit edildi. Hedef bu 3 katlı binanın giriş katını büro olarak kullanarak zaman zaman görüşmelerini burada yapmakta diğer iki katında ikamet etmektedir. Hedef evin civarında uygun gözetleme evi tespit edilemediğinden gözetleme faaliyetleri elemanın arabasına yerleştirilen video kameralar vasıtasıyla yapılmıştır. Gözetlemeler sırasında kampa ait ikmal aracı Öcalan’a ait Mercedes’ler ve blazer aracın ev önüne park ettikleri sürekli kamp ve ev arasında gidip geldikleri gözlenmiştir.

MAZDA MİNİBÜS HAZIRLANDI: Hedefe birkaç değişik tarz eylem planlandı. Yol güzergâhlarında 5 kez pusu düzenlendi. Hedefin rutin geliş gidişlerinin olmaması, ülkenin şartları ve hedefin zırhlı bir araç kullanıyor olması, başka yöntemler kullanılması gerektiğini ortaya koydu... Bomba yüklü bir araç kullanılarak hedefin konuşma anında imhasına karar verildi. Kasım 1995 ayı içerisinde yüklemenin yapılacağı Mazda bir minibüs hazırlanmaya başlandı. Aracın karoser kısmı tamamen söküldü. Aracın içine patlamanın istikametini verecek çelik plakalarla destekli gizli bölmeler yapıldı. Teknik olarak yapılan hesaplamalarda kamp yeri gibi geniş bir alanda hedefin kesin olarak imhası için 1 ton plastik patlayıcı kullanılması gerektiği tespit edildi. Patlayıcılar hazırlanan gizli bölmelere yerleştirildi. Çift anahtarlı açıldıktan 20 dakika sonra aracı patlatacak emniyetli bir elektronik düzen hazırlandı. Suriye’de en çok kullanılan markalardan olan Mazda minibüste Türkiye ile bağlantı kurulacak bir iz bırakılmadı. Araç tabii bir hale getirildi.

Patlama neticesinde kamp yerle bir olacak, 150-250 metre arasındaki canlıların tamamı ölecek, 2 kilometreye kadar binalarda çatlaklar olabilecek camlar kırılacaktır. Operasyon ile ilgili bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Patlayıcı eylem konusuna yaklaşmayan…numaralı eleman devreden çıkarılmış yeni, güvenilir birbirinden ayrı elemanlar vasıtasınca Şam içerisinde 2 ayrı güvenli ev kiralanmıştır. …numaralı eleman eylem sonrasında cezalandırılacaktır.

ÖCALAN KURTULDU

Abdullah Öcalan’ı tarihin sayfalarına gömmek ve Suriye’ye de hak ettiği dersi vermek için emir ve tensipleri beklenmektedir, arz ederim. Devletin zirvesi göz göze geliyor ve “olur” diyordu… Kağıt üzerinde saat gibi işleyen plan, şaşıyor ve Abdullah Öcalan suikasttan sağ kurtuluyordu…MİT bu kez Yunanlı Amiral Adanis Naksakis’in peşine düşüyordu…Suikast ekibinde Yeşil de vardı…
Öcalan’ın kaldığı üç katlı ev yerle bir oluyor. İnfilak eden bir ton patlayıcı, binaya hatırı salıyır hasar verirken çok sayıda PKK’lı ya ölüyor ya da yaralanıyordu. Ancak Öcalan, bu saldırıdan kıl payı kurtuluyordu… Peki bu nasıl olmuştu! Her ayrıntısı düşünülen operasyondan kurtulmasının öyküsü aslında yapılan istihbarat eksikliğini de ortaya koyuyordu. MİT’in infaz ekibi aylarca süren çalışmalarda, binanın daha çok bahçesini, gireni çıkanı gözlemleyip, görüntülemiş ancak içerisi unutulmuştu. Operasyona katılan ekip; bu ince ayrıntıyı fiyasko ile sonuçlanan bir eylemden sonar öğreniyordu. Abdullah Öcalan’ın evin içinden bir yerden konuştuğu düşünülüyor, planlama da buna göre yapılıyordu. Ancak Öcalan, tedbirliydi, telefon ve telsiz görüşmelerini binanın bodrum katından yapıyordu. Patlama olduğu sırada da bodrum katında bulunan Öcalan, bu saldırıdan burnu bile kanamadan kurtuluyordu…"

Haberin Devamı