Gazete Vatan Logo

"Obama, giderayak Rusya'ya savaş açıyor"

Obama’nın NATO üzerinden Rusya’ya hamleleri ne durumda? Amerika’nın çiçeği burnunda başkanı Trump sonrası neler değişir? Stratejist Abdullah Çiftçi yorumladı.

"Obama, giderayak Rusya'ya savaş açıyor"

Obama’nın giderayak diplomatik kriz çıkarma çabaları bir yana dursun Rusya, Suriye'deki askeri varlığını azaltacağı açıkladı. Açıklama Rusya Genelkurmay Başkanı'ndan geldi. Asker sayısını azaltma kararıyla Amiral Kuznetsov uçak gemisinin bölgeden ayrılacağı bildirildi.

Peki daha önce de askeri varlığının bir kısmını geri çeken Rusya’nın Astana görüşmeleri öncesi aldığı bu karar ne anlama geliyor? Terör örgütlerinin Batı'da istihbarat kaynakları mı var? Amerika’nın çiçeği burnunda başkanı Trump sonrası neler değişir? Obama’nın NATO üzerinden Rusya’ya hamleleri... Stratejist Abdullah Çiftçi yorumladı.

“FETÖ, PKK, DAEŞ ARASINDA BATI KAYNAKLI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VAR”

FETÖ, PKK, DAEŞ’ın silah kaynakları, eylem yöntemleri ve Atlantik ötesindeki işbirliklerine bakarak bu örgütlerin aynı küresel veritabanına kayıtlı örgütler olduğu söylenebilir. Bu örgütler arasında koordinasyonu sağlayan Batı kaynaklı istihbarat örgütleri var. Bölgede hesabı olan Avrupa ülkeleri, ABD ve küreselci lobiler kendi menfaatleri çerçevesinde, bu örgütlerlerin içine istihbaratçı sızdırarak, lojistik destek vererek eylemleri yönlendiriyor. Bu nedenle DAEŞ, NATO ve AB’nin merkezinin bulunduğu Brüksel’de eylem yapabildi. Paris, Berlin, İstanbul gibi yerlerde yapılan terör saldırılarında ülkeler ve ticari lobiler aynı zamanda birbiriyle de hesaplaşıyor.

Haberin Devamı

“AMAÇ; TERÖR, SUİKAST, ŞANTAJ İLE TÜRKİYE VE RUSYA İŞ BİRLİĞİ ENGELLENMEK”

Ülkeler ve ticari lobiler Suriye’de birbirini kilitledi ve kilidi açamıyorlar. Rusya ve Türkiye’nin girişimleri ve Trump ile işbirliği bu kilidi açacak nitelikte. Bu nedenle Rusya ve Türkiye üzerinde terör saldırıları ve suikastler belirgin şekilde arttı. Rusya’nın ABD seçimine siber müdahale yaptı açıklaması ile Trump üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılıyor. Amaç; terör, suikast, şantaj ile Türkiye ve Rusya’nın bölgedeki iş/güç birliğini engellemek ve Trump’ın, Obama’nın bölgedeki dış politikasını devam ettirmesini sağlamak.

“TRUMP SONRASI ABD–RUSYA UZLAŞI”

Trump ile Putin arasında karşılıklı bir iş birliği eğilimi var. Trump’un Dışişleri Bakanı adayı Exxon Mobil şirketinin eski CIO’su Rex Tillerson’un da Putin ile iyi bir diyaloğu olduğu söyleniyor. Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturması ile Rusya ve ABD’nin bölge üzerinde bir anlaşma yapma potansiyeli var. Ancak, bölgedeki ekonomik hedefler dışında dini, ideolojik hedefleri de olan Küreselciler bu süreci sabote etmek için terör, şiddet sarmalını giderek artırabilir.

Haberin Devamı

“OBAMA NATO ÜZERİNDEN RUSYA’YA HAMLELERİNİ DEVAM ETTİRİYOR”

Son bir hafta içerisinde hem ABD hem de Rusya bölgedeki uçak gemilerini geri çekti. ABD’nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ unsurlarına hava desteği veren ve Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı güç olarak varlığını sürdüren Dwight D. Eisenhower uçak gemisi 26 Aralık’ta Basra Körfezi’nden ayrıldı. Geçtiğimiz hafta Rusya’nın, Amiral Kuznetsov isimli uçak gemisinin Suriye'den geri çekeceği ve asker sayısının azaltılacağı açıklandı ama Obama hükümeti NATO üzerinden Rusya’ya hamlelerini devam ettiriyor.

Haberin Devamı

“AMERİKA, RUSYA’YA VE KOMŞU ÜLKERE NÜKLEER BAŞLIK TAKILABİLEN FÜZELER KONUŞLANDIRIYOR”

Obama Hükümeti görevi bırakmadan önce NATO’ya silah ve asker desteğini artırmaya devam ediyor. ABD’ye ait yüzlerce tank, kamyon ve diğer askeri malzeme Almanya’ya ulaştı. Dört bin ABD askeri de Avrupa’ya ayak basacak. Askeri malzemeler Rusya’ya komşu NATO ülkelerine dağıtılacak. NATO varlığını sürdürmek için Doğu Avrupa özellikle de Polonya üzerinden Rusya’yı kuşatıyor. Rusya da Polonya ve Litvanya arasında bulunan Kaliningrad şehrine nükleer başlık takılabilen İskender füzeleri konuşlandırdığını açıkladı. Rusya, ABD ve Avrupa arasındaki ilişkileri Trump’ın NATO’ya bakış açısı belirler. Trump, Obama Hükümeti gibi NATO üzerinden Rusya’yı tehdit ederse sonraki sürecin nasıl şekilleneceğini tahmin etmek çok zor.