Gazete Vatan Logo

‘O üniformaya layık değilsin’

ABD’li eski askerler, Vietnam Savaşı sırasında askerliğini 5 kez tecil ettiren Başkan Trump’ın, donanmanın en yeni uçak gemisi USS Gerald R. Ford’u ziyaretinde pilot montu giymesine tepki gösterdi

‘O üniformaya layık değilsin’

Başkan Donald Trump’ın başı, Amerikan Donanması’na katılan son uçak gemisi USS Gerald R. Ford’u ziyaretinde giydiği uçuş ceketi ve taktığı amiral şapkasıyla dertte.

Önceki gün Newport, Virginia’da bulunan uçak gemisini törenle hizmete sokan Trump’ın, gemi mürettabı tarafından kendisine hediye edilen ceketi giymesine, ABD’li eski askerler sert tepki gösterdi. Pek çok eski asker, Trump’ın Vietnam Savaşı sırasında askere alınmamak için ‘bahaneler’ öne sürdüğünü iddia ederek, ABD Başkanı’nın giydiği üniformaya ‘layık olmadığı’ yorumunu yaptı.

‘İkiyüzlülük’

Trump’ın Vietnam Savaşı döneminde üniversiteye gittiği için askerlik hizmetini 4 kez tecil ettirdiği, daha sonra da ‘topuk dikeni’ olduğu için rapor alarak askere gitmediği belirtiliyor. Eski askerler, ‘savaştan kaçmakla’ suçladıkları Trump’ın pilot ceketi giymesinin ‘ikiyüzlülük’ olduğunu savundu.

Trump, geçtiğimiz yıl başkan adaylığına karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in Vietnam Savaşı sırasında esir düşmesine yönelik eleştirisiyle de, eski askerleri kızdırmıştı. Trump McCain’i eleştirirken, “Düşmana esir düşmeyen kişileri severim” ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Hedefi 12 uçak gemisi

Trump, donanmanın yeni amiral gemisi olan USS Gerald R. Ford’da yaptığı konuşmada, donanmanın elindeki uçak gemisi sayısını 12’ye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Senato’dan savunma bütçesini 54 milyar dolara çıkarmak için onay talep eden Trump, “Ordumuza savaşı engellemeleri için gereken her türlü ekipmanı sağlayacağız” diye konuştu. ABD Donanması’nda halihazırda aktif görevde olan 10 uçak gemisi bulunuyor.

Çocuklara kitap okudu

Oğlu Barron’la birlikte New York’ta kalmaya devam eden Trump’ın eşi Melania Trump, first lady sıfatıyla ilk kez tek başına bir etkinliğe katıldı. First lady önceki gün New York Prebiteryen Hastanasi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, burada tedavi gören çocuklarla bir araya geldi. Melania Trump, Dünya Okuma Günü nedeniyle gerçekleştirdiği ziyaret sırasında hasta çocuklara hikaye kitapları hediye etti, ardından da favori çocuk kitabından bir bölüm okudu.

Haberin Devamı