Gazete Vatan Logo

‘O topraklar sadece Kürtlere ait değil’

Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu yapmakta direten Kürt yönetimine geçmişte Türkiye’nin yardım ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bunlar kadir kıymet bilmiyorlar” dedi. Erdoğan “Birilerinin orada sadece kendileri varmış gibi hareket etmeleri son derece yanlış” diye konuştu

‘O topraklar sadece Kürtlere ait değil’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’na katıldığı ABD’de gazetecilerle sohbet toplantısında temaslarına ilişkin bilgiler verdi ve soruları yanıtladı.

“Gerçekten ara vermeden adeta nefes almadan diyebileceğimiz şekilde görüşmeler sürdü. Bu görüşmelerde Irak ve Suriye en öne çıkan konular oldu” diyen Erdoğan, Kuzey Irak’taki Kürt bölgesel yönetiminin referandum kararının Irak’ı öne çıkardığını belirtti. ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmede de Suriye ve Irak’ın ağırlıklı olduğunu belirten Erdoğan, FETÖ’den tutuklu ABD’li papaz, ABD’de tutuklu Rıza Sarraf’ın durumu, önceki ABD ziyaretinde PKK yandaşlarına müdahale eden korumaları hakkında soruşturma açılması konularını da ele aldıklarını söyledi. Kürt bölgesindeki referandum kararıyla ilgili “Gördüğümüz kadarıyla ABD bizimle aynı düşünüyor” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

‘İran ile adım atmalıyız’

“İkili görüşmemizin ardından, ortak kısa bir basın açıklaması yapıldı. Bahsettiğim konudaki mutabakat o açıklamada da belirtildi. Yapılan işin yanlış olduğu, bunun olamayacağı vurgulandı. Tabii İran ile görüşmemiz çok önemli. İran’ın kararı bizimle örtüşüyor. Geleceğe yönelik bazı yaptırımlar konusunda İran ile adımları atmamız lazım ki geri adım atılmasın.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sorulara şu yanıtları verdi:

‘Yerli silahla işi görürüz’

- Amerika’nın Barzani konusunda birlikte hareket etmesi ancak PKK/PYD konusunda farklı hareket etmesiyle ilgili Trump’ın size bir izahı oldu mu?

“Bu konuyla ilgili bizim söylediklerimize karşı herhangi bir olumsuz bir yaklaşım sergilemedi. TIR’ların gönderilmesiyle ilgili bir şey söyleyemiyor. Seri numaraları falan bu konulara da girdiğimizde oraları da savunamıyor. Onun dışında mesela Trump bana S-400 konusunu açma gereği hissetmedi. Bu bizim kararlı duruşumuzun önemini gösteriyor. Tabii bir de şu var. ABD’liler benzer bir şeyi bize sunabilme -noktasında değillerse bize bir şey diyemezler. Mesela Sig Sauer’i verme hususunda kongreden onay çıkmamışsa bizim elbette bekleyecek halimiz yok. Biz o işi kendi yerli silahlarımızla da o işi görürüz. Atmaca ile Sarsılmaz ile işimizi görürüz. Öbürü marka, bizimki henüz marka değil. Ama bizimki de kullanmaya başladıktan sonra marka olur.”

Haberin Devamı

S-400 anlaşması tamam!

- S-400 konusunu Trump gündeme getirmediğine göre konuyu kabullenmiş görünüyorlar. Putin’le bir araya geldiğinizde bu anlaşma kesinliğe bağlanacak mı?

“Şu anda anlaşmamız tamam. O noktada bir sıkıntı yok. Bizzat (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile biz aramızda konuştuk.”

- Balistik füze olayı vardı bir de?

“Balistik olayı S-400’lerden çok önce konuşulan bir konuydu. Balistik konusunda da biz yine ABD’ye güvendik. Ama onlar o konuda da yine maalesef aynı tavır gelince biz bunu uykuya aldık. Balistik olayı, Başbakanlık dönemimdeki bir hadiseydi.”

‘Barzani bu hale getirdi’

- Türkiye’nin Barzani ile ilişkileri iyiydi, nasıl oldu da neredeyse kopma noktasına geldi?

“Kopma noktasına geldi diyorsanız, bunu Barzani bu hale getirdi. Memurlarına maaş ödeyemez hale geldiklerine onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlığım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyorlar. Yoksa bizim onlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi.”

Haberin Devamı

- Başta bölge ülkeleri olmak üzere, referandumun yapılmaması konusunda bu kadar uyarı gelmesine rağmen, Barzani neye güvenerek böyle hareket edebiliyor? Türkiye bu konuda ne yapacak?

“Cuma (dün) ve Cumartesi’yi (bugün) izleyelim. O günler çok önemli.”

‘Sadece Kürtlere ait değil’

- Sınırlarımızı kapatabilir miyiz?

“Atılacak adımlar, yapacağımız değerlendirme neticesinde belirlenecek. Kararlarımızı açıkladıktan sonra ne olacağını görmüş oluruz. Ama o topraklar sadece Kürtlere ait değil. Orada Türkmen’i var, Arap’ı var. Dolayısıyla birilerinin orada sadece kendileri varmış gibi hareket etmeleri son derece yanlış. İşin tarihi boyutuna girersek işler değişir. Orada Türkmenlerin parti merkezini ateşe tuttular. Birilerinin giderek istikametlerini iyice kaybettiklerini görüyoruz.”

Haberin Devamı

- Referanduma en güçlü destek İsrail’den...

“İsrail’in bu tavrını doğru bulmuyoruz. Bunu New York’ta görüştüğüm Yahudi kuruluşlarının temsilcilerine de anlattım. İsrail’in ilişkileri menfi yönde etkileyecek tavırlardan uzak durması lazım.”

‘İsteseler FETÖ başını gönderirler’

ABD Başkanı Trump’la görüşmesinde FETÖ meselesini de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onların gündeminde de papaz meselesi vardı” diyerek Türkiye’de FETÖ’den tutuklanan Papaz Andrew Brunson’ın gündeme geldiğini kaydetti. Brunson’un yargının verdiği karar nedeniyle içeride olduğunu ifade eden Erdoğan, “FETÖ’nün başıyla ilgili olarak malum bizler, ABD makamlarına 85 koli belge bilgi verdik. Kendisi ABD’de yargı ve benzeri bir sürecin içinde de değil. Ama buna rağmen bize vermiyorlar. Halbuki isteseler, bunu kişisel tasarruflarıyla rahatlıkla Türkiye’ye gönderebilirler. Ama nedense buna yanaşmıyorlar. Bunlar düşündürücüdür. Vakti zamanı geldiğinde ne düşündüğümüzü çok daha açık ortaya koyarız” diye konuştu.

Arakan için ada formülü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zulümden kaçan Arakanlı müslümanlar konusunda “Kim nasıl bir noktaya gelecek, tam olarak ne yapacak? Görünürde henüz ciddi bir şey yine yok” dedi. Erdoğan, soruna çözüm için ‘ada’ formülünün gündeme geldiğini söyledi: “Bangladeş Başbakanı, ülkelerinde bir adayı tahsis etmekten bahsetti.

Biz bu adanın durumunu öğrenmek için Kızılay, AFAD gibi heyetlerle gidip adayı incelemekte fayda var. Bangladeş Kızılay’ı ile birlikte incelemekte fayda var. Burada ne gibi adımlar atmamız gerekir ki bu insanları şu sıkıntılı hayattan kurtaralım.”

Kılıçdaroğlu’na yanıt: Gülünç

- “Ana muhalefet liderinin ziyaretinizle ilgili bir yorumu oldu. Kimseyle yan yana fotoğraf veremeyeceğinizi ileri sürdü.

“(Gülerek) Ey ahali duyduk duymadık demeyin. Duyanlar duymayanlara, görenler görmeyenlere anlatsın. Burada kimlerle görüştüğümüz, kimlerle bir araya geldiğimiz fotoğraflarıyla, videolarıyla basında yer almışken, o tür şeyler söylenebilmesi gerçekten gülünç.”

FETÖ eski gücüne kavuşuyor iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim burada görüştüğümüz Amerikalı Türkler FETÖ’nün diaspora oluşturduğunu ve finansal olarak da eski güçlerine kavuşmak üzere olduğunu söylediler. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben bu tür bir şeye ihtimal vermiyorum. Olabileceğine de inanmıyorum. Çünkü bunların elindeki güç etnik milliyetçiliğe bağlı bir güç değil diğerleri gibi. Her yerde kan kaybediyorlar. Hele hele mahkumiyetler başladığı zaman bunların durumu çok daha farklı olacak. Mahkumiyet kararlarından sonra onlar düşünecek. Bu konu diğerlerinin durumuna benzemez. Diğer taraftan da tabii Türkiye’de barınma imkanlarının olamayacağı çok net ortada. Önemli olan bizim millet olarak kararlı duruşumuzu ortaya koymamızdır.”

‘El Nusra da dağılacaktır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konusunda Suriye’ye gelince aslında Astana’nın son toplantısı yani 14’ündeki toplantıda alınan kararlara uyarak adımlar atılmaya başlandı. Ve bu konuyla ilgili olarak da İdlib, çatışmasızlık bölgesiyle ilgili sınırlarda dışarıdaki karakollar Rusya tarafından, içerideki karakollar ise bizim tarafımızdan kullanılıyor. ÖSO ile buradaki süreci kontrol altında tutuyoruz. Heyet Tahrir-i Şam burada dağılmaya başladı. Bunların dağılması güneydoğudaki terör örgütlerini zayıflatmış bulunuyor. El Nusra da dağılma sürecine girecektir diye düşünüyorum.”

‘Lise kendi sınavını yapar’

- TEOG ile birlikte LYS’nin de kaldırılması gündemde mi?

“Bizim eğitim öğretimde çok ciddi bir dönüşüme girmemiz lazım. Bunların hiçbiri bizim geçmişimizde olan sistemler değil. Sonradan siyasi yaklaşımlarla eğitim öğretimin içerisine girmiş sistemler. Ben YÖK ile de bu konuyu görüştüm. Milli Eğitim ile de. Başbakanla da bu konuda mutabık kaldık. En kısa zamanda gereken adımlar atılacak.”

- Kapsamlı bir eğitim reformunu ne zaman tartışabiliriz?

“Şu anda tartışmıyoruz, yaşıyoruz. Mesela TEOG, ben o açıklamayı yapmamış olsam hâlâ ülkenin gündeminde kalacaktı. Baktım ki bu işe yeterince kulak asılmıyor. En iyisi açıklama yaparak gündeme taşıyayım istedim bunu. Çünkü ailelerin hali ortada. Çocuklar bindirilmiş kıta. TEOG ne kazandırıyor bize? Sadece, stres stres stres... Masraf masraf masraf.. O sistem, paraların genelde o namussuzlara (FETÖ’ye) akmasını sağlıyordu. Bu nedenle dershaneleri kapattık, biz devlet olarak hafta sonlarına takviye kursları koyduk. Çocuklarına kurs isteyen göndersin kurslara. İnat etmenin hiçbir anlamı yok. Sen devlet olarak çocuklarını yetiştiremiyorsan bir yerde suç bizimdir. Bunu aşmamız lazım. Ortayı düz ortaokulda okudun, buradan fen lisesine gidecek. Kendisine en yakın yere gidecek. Fazla müracaat varsa lise kendi imtihanını yapar.”