Gazete Vatan Logo

‘O haber için hapse bile girerim’

Amerikan basını, New York Times gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet’ın, Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın vergi kayıtlarını, hapse girmeyi göze alarak yayınladığı yorumunu yaptı.

‘O haber için hapse bile girerim’

ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’la New York Times gazetesi arasındaki kavga kızışıyor. Gazete hafta sonunda Trump’ın 1995 yılına ait vergi kayıtlarını yayınlamış ve milyarder iş adamının, o yıl beyannamesinde gösterdiği 916 milyon dolarlık zarar sayesinde 18 yıl vergi ödememiş olabileceği iddiasında bulunmuştu.

Trump’ın avukatları, haberle ilgili New York Times gazetesinden şikayetçi olacaklarını duyurmuştu. ABD’de kişilerin vergi kayıtlarının izinsiz olarak yayınlanması suç sayılıyor. Kayıtları yayınlayan kişiler, 5 yıla kadar hapis ve 5 bin dolara kadar para cezasına çarptırılabiliyor.

‘İpliği pazara çıksın’

Washington Post gazetesi, New York Times Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet’ın, Eylül ayında Harvard Üniversitesi’nde katıldığı bir oturumda, Trump’ın vergi kayıtlarını yayınlayarak hapse girmeyi göze alacağını söylediğini hatırlattı. Baquet konuşmasında, “Avukatlar Trump’ın vergi kayıtlarını yayınlamamamız konusunda bizi uyardılar. Ama bu belgeler kamu çıkarı açısından son derece önemli. Trump, tüm seçim kampanyasını serveti ve başarılı bir iş adamı olması üzerine kurdu. Bunun gerçek olmadığını göstermeliyiz” diye konuşmuştu. Gazete, Baquet’ın o tarihte, hafta sonu yayınladıkları habere kaynak olan belgelere sahip olup olmadığının bilinmediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Daktiloda yazdı

Haberi kaleme alan New York Times muhabiri Susanne Craig, önceki gün haberin hazırlanma sürecini okuyucularıyla paylaştı. Craig, 23 Eylül’de ofisteki posta kutusuna gelen isimsiz bir zarf içerisinden Trump’ın New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerindeki mal varlıklarına ilişkin vergi kayıtlarının çıktığını söyledi. Craig, Trump’ın zarar olarak açıkladığı 916 milyon doların belgede diğer satırlara göre daha kayık yazılmış olması nedeniyle başta şüpheye düştüklerini belirtti.

Craig, meslektaşı David Barstow’un belgenin sahte olup olmadığını anlamak için, Trump’ın eski muhasebecilerinden Jack Mitnick’le Florida’daki bir bagel dükkanında buluştuğunu yazdı. Mitnick buluşmada beyannamenin gerçek olduğunu, rakamlar arasındaki satır kaymasının da o dönem formları doldurmakta kullanılan bilgisayar programından kaynaklandığını söyledi. Mitnick, eski yazılımın 9 haneli rakam girmeye izin vermediğini, bu yüzden ilk 2 haneyi daktiloda yazdığını belirtti.

Haberin Devamı

Trump, başkanlık yarışına girdiği tarihten bu yana kamuoyunun tüm baskılarına karşın vergi beyannamesini açıklamamakta direniyor.

Kaynağına çağrı yaptı

Susanne Craig, Trump’ın vergi kayıtlarını yollayan isimsiz kaynağına “Yeni belgeler göndermeni bekliyorum” diye çağrıda bulundu.