Gazete Vatan Logo

‘O gece Bostanoğlu’nu çok aradık bulamadık'

SAS komandosu Avşar Zırh, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin içindeydi. Görevi Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu’nu derdest etmekti. Darbe başarısız olunca gözaltına alındı. Ancak mahkemede, ‘Benim ilgim yok, yarın düğünüm var’ dedi ve serbest kaldı. Zırh, düğünü yaptıktan sonra, “Vicdanım uyutmuyor” diyerek kendi ayaklarıyla teslim oldu.

‘O gece Bostanoğlu’nu çok aradık bulamadık'

İstanbul Büyükçekmece’deki SAS Sualtı ve Kurtarma Grubu Komutanlığı’nda görevli astsubay üstçavuş SAS komandosu 26 yaşındaki Avşar Zırh, başarısız darbe girişimi sonrası gözaltına alındı. Savcılıkta ve hakim karşısında darbecilerle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Üstelik ertesi gün düğünü olacağını da söyleyince serbest kaldı ve görevinin başına döndü. Fakat verilen şehitler, tankların altında ezilen halk Zırh’ın vicdanını yaraladı.

‘Allah’tan korktum’

10 gün sonra teslim olan Zırh, “İfademin alınıp serbest bırakılmamdan sonra 10 içerisinde yaşanan olaylar, ülkemizin düştüğü durum, bu olaylardan dolayı hayatını kaybeden masum insanları düşünerek vicdanen olup biten her şeyi anlatmaya karar verdim. Kendi isteğim ile birliğime giderek askeri savcıya her şeyi anlattım. Allah’tan korktuğum ve vatan borcum olduğunu düşündüğüm için olduğu gibi itiraf ettim” dedi.

‘Ortaokulda girdim’

SAS komandosu, savcıya cemaat ile ortaokul yıllarında tanıştığını, ailesinin durumu kötü olduğu için cemaatin yol parasını ve dershane parasını verdiğini anlatttı. Darbe gecesiyle ilgili de şunları söyledi:

Haberin Devamı

“2015 yılında Su Altı ve Kurtarma Grup Komutanlığı’nda göreve başladım. Ben birkaç gün önce izne ayrılmıştım. 14 Temmuz günü ismini Ulvi olarak bildiğim cemaat abim beni telefonla arayarak buluşmak istedi. Buluşmada tanımadığım bir kişi daha vardı. Bu kişi bana, ‘Yarın çok güzel ve önemli şeyler olacak’ dedi. 15 Temmuz akşamı saat 23.00 civarı Astsubay Cafer Saraç’ın evine gittim. Orada 3 asker daha vardı.

‘Evlerinize gidin’

Saraç, birkaç kişiyle telefon görüşmesi yaptı ve sonra ‘Deniz Kuvvetleri Komutanını almaya gidecektik ama bulamadık’ dedi. Ben de bu tarz konuşmalar geçince cemaatin darbe yaptığını anladım. Çok şaşırdım ve tedirgin olmaya başladım. Binbaşı Hakan Egemen’in gece boyuca sosyal medyadan haberleri takip etti. Daha sonra Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, Egemen’i arayarak, darbenin başarısız olduğunu söyledi. Egemen ise, ‘Ne yapmamız gerekiyor komutanım’ diye sordu. Harmancı da, ‘yapacak bir şey kalmadı. Evinizde bekleyin’ dedi. Egemen de bizi, ‘Normal hayatınıza devam edin. Kimseye bir şey söylemeyin. Bir şey söyleyen olursa inkar edin’ diyerek evlerimize gönderdi.”

Haberin Devamı

‘Mühimmatı Riva’ya gömdük’

Binbaşı Hakan Egemen’in evdeki askerlerden birine ‘komutanım’ diye hitap ettiğini anlatan Zırh, “Hakan Egemen askerlerden birine, ‘Komutanım arabada silahlar var. Ne yapalım?’ diye sordu. Silahların gömülmesine karar verdiler. Silahları diğer SAT personeli ile Riva’nın üst taraflarında bir yere gömdük. Daha sonra polisler silahları buldu” dedi.

Serbest kalınca evlendi

İlk ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen ve ifadesinin ardından serbest bırakılan Avşar Zırh’ın darbe teşebbüsünden 2 gün sonra (17 Temmuz) İstanbul’da evlendiği ortaya çıktı. Büyükçekmece Evlendirme Dairesi’nde kıyılan nikahla Aysun Gören ile dünya evine giren Zırh, 10 gün sonra vicdan azabı çekince savcılığa giderek her şeyi itiraf etti.

Rehin alınamayan tek komutandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, 15 Temmuz gecesi Yeşilköy’deydi. Darbeciler Sahil Güvenlik botu göndermişti. Ataköy sahilinde, onu almak için bekliyordu. Emir subayı tuhaflığı anladı, komutanı bota bindirmedi. Bu şekilde Bostanoğlu, gece boyu mobil kalarak darbecilerin elinden kurtulmuş oldu.

Haberin Devamı