Gazete Vatan Logo

‘O dönem kapandı’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “Ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmıştır” dedi.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya’nın yemin töreni, Yüksek Mahkemede yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan, bakanlar ve yüksek yargı organları üyeleri katıldı. Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç şunları söyledi:

‘O dönem kapanmıştır’

“Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde yürüdüğümüz sürece sorunlardan korkmanın yılmanın anlamsızlığı açıktır. Her şeye rağmen geleceği umutla baktığımız ifade etmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır. Bu süreçte hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, adalet, temel hak ve özgürlüklerin kutsallığı, hoşgörü temelinde yükselen toplumsal barış, insani ve ahlaki değerler merkeze yerleştirilerek sorunların çözümü bu ilkeler üzerinden inşa edilmelidir.”

Haberin Devamı

‘Susma hakkımı kullanayım’

Törenden sonra makamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen Kılıç gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıç, konuşmasında güçler ayrılığını vurgu yaptığı hatırlatılıp, ‘başkanlık sistemiyle’ ilgili görüşü sorulunca “Güçler ayrılığı her iki sistemde de var. Özel anlam yüklemeye gerek yok” dedi. Bir gazetecinin, “Muhalefet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim gezilerine çıkmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürüyor. Görüşünüz nedir?” sorusuna da “İzin verirseniz, Anayasa Mahkemesi olarak bu tür siyasi konuların içerisine girmenin çok doğru olmayacağı kanaatindeyim. Bu konuda susma hakkımı kullanayım” diye karşılık verdi. Dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili konuşan Kılıç, “O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘Makul süre’ vurgusu
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012’den 29 Ocak 2015’e kadar mahkemeye toplam 33 bin 569 başvuru yapıldığını, 16 bin 606 dava dosyasının karara bağlandığını, derdest dosya sayısının 16 bin 952 olduğunu ifade etti. Kılıç, şöyle devam etti: “Bireysel başvuru davalarında ihlal kararlarının yüzde 82 oranında adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin olduğu görülmektedir. Adil yargılanma hakkı kapsamında verilen iptal davalarının, en çok davaların makul sürede bitirilememesi konusunda olduğu ortaya çıkmıştır.”