Gazete Vatan Logo

'O çocukları kurtarırım'

Elon Musk, şirket mühendislerinin yarın Tayland’a gitmek için yola çıkacağını ve kurtarma çalışmalarına yardım edeceklerini açıkladı. Mağaraya plastik bir tüp döşenerek çocukların tüpün içinden dışarı sağ salim çıkabileceğini söyledi

'O çocukları kurtarırım'

Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX firmasının ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın CEO’su Tayland’da bir mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörleri için yardımda bulunacaklarını duyurdu. Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, SpaceX mühendislerinin yarın Tayland’a gitmek için yola çıkacağını ve kurtarma çalışmalarında Tayland hükümetine yardım edeceklerini açıkladı. Kurtarma çalışmaları hakkında bazı Twitter kullanıcılarıyla teknik detayları da paylaşan Musk, mağaranın içine hava pompası ve borular sokarak mahsur kalanların kurtarılabileceği fikrini öne sürdü. Musk, paylaşımında, “Orada şahsen bulunmadan değerlendirilmesi güç birçok zorluk var. Ancak ileriye bakarak sıkı çalışmalı ve elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

100 baca kazıldı

Yaşları 11 ile 16 arasında değişen 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı. Kayıp grup mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı. Mağaradaki su seviyesi drenaj pompalarıyla tahliye edilerek düşürülmeye çalışılırken, kurtarma ekipleri mağara dışına alternatif çıkış sağlayacak hava boşlukları bulmak için arazi taraması da yapıyor. Şimdiye dek çocuklara yukarıdan ulaşmaya elverişli olup olmadığını anlamak için mağaranın üzerinden 100 baca kazıldı.

Haberin Devamı

İçerden ailelere hüzünlü mektuplar

Tayland’da 23 Haziran’dan bu yana bir mağarada mahsur kalan çocuklar ailelerine ilk kez mektup gönderdi. Çocuklar “Bizi merak etmeyin” derken, yanlarındaki öğretmenleri de ailelerden özür diledi.

Tayland’da iki haftadır bir mağarada takım hocalarıyla birlikte mahsur kalan 12 futbolcu çocuk, aileleriyle ilk kez doğrudan iletişim kurdu. Çocuklar, mağaradan dışarıya telefon hattı çekme girişiminin başarısız olması sonrasında, ailelerine dalgıçlar aracılığıyla mektup gönderdi. Taylandlı yetkililerin yayımladığı mektuplardan birinde, bir çocuk “Merak etmeyin, hepimiz güçlüyüz” diyor, “Öğretmenim, bize çok ödev vermeyin” diye şaka yapıyor. Bir diğer çocuk “Benim için endişelenmeyin, güvendeyim” derken, mektuplardan birindeki “Nick, annesini, babasını ve kardeşlerini seviyor. Anne, baba, eğer buradan çıkabilirsem bana barbekü getirin” cümleleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

25 yaşındaki futbol koçu Ekkapol Chantawong de mağaradan ailelere gönderdiği mektupta özür diledi. Koç, “Şu an hepsi iyi, kurtarma ekipleri bize iyi bakıyor. Ve size söz veriyorum onlara elimden geldiğince iyi bakacağım. Ayrıca ailelerden samimiyetle özür diliyorum” dedi. Aileler ise öğretmenden kendini suçlamamasını istedi. Ailelerin koça gönderdiği mektupta, “Anne babalar size kızgın değil. Çocuklara baktığınız için teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı. Futbol takımının aynı mağaraya geçmişte defalarca girdiği belirtilmişti.

KRİTİK SEVİYE YÜZDE 12

Önümüzdeki günlerde olası bir tahliye olursa, çocukların dalış maskesiyle dalmaları gerekecek. Mağaradaki oksijen seviyesi yavaş yavaş düşerken bir kurtarıcı “Oksijen seviyesi yüzde 12’ye düşerse, çocuklar şoka girebilir. Biz sadece mağarada ilk yardım ekibi ve gerekli dalgıçları bulunduruyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘FELAKETLE SONUÇLANIR’

Taylandlı bir dalgıcın çocuklara yardım götürürken havasızlıktan can vermesi sonrası kurtarma çalışmalarına katılan İsrailli bir dalgıç da takımı mağaradan çıkarma çabalarının bir felaketle sonuçlanabileceği uyarısı yaptı: Çok riskli bri parkur. Profesyonel dalgıçların bile mağaranın girişinden çocukların bulunduğu noktaya ulaşması tam 5 saat sürüyor. Düşünün bir deniz komandosu can verdi. 12 yaşındaki çocuklar nasıl yüzerek dışarı çıksın. Her yerde derin su birikintileri var. Bazı bölümler çok dar. Birçok şey ters gidebilir. Bu da felaket olur.