Gazete Vatan Logo

‘O askerler darbeye katıldı ama...’

Alman istihbarat şefinin, ‘Darbenin arkasında Gülen’in olduğuna dair kanıt yok’ sözünün ardından bu kez de İngiliz Meclisi’nin 15 Temmuz raporunda ‘Gülenci askerler darbeye katıldı ama örgütün bütünüyle darbeye desteği ya da Gülen’in talimatı için kanıt yok’ denildi

‘O askerler darbeye katıldı ama...’

İngiltere Avam Kamarası, Türkiye ile ilişkileri konu alan 82 sayfalık raporunda 15 Temmuz darbesine ilişkin araştırmalarının sonuçlarına da geniş yer ayırdı. ‘FETÖ ya da Hizmet tabirlerini kullanarak taraf olmak istemiyoruz’ denilen raporda ‘Gülenist’ (Gülenci) ifadesi kullanıldı. İşte Dış İlişkiler Komistesi tarafından hazırlanan o rapordan satırbaşları:

- 15 Temmuz darbe girişimi 4 ana grup tarafından gerçekleştirildi.

1) Gülenci subaylar

2) Kemalist subaylar

3) Makamını korumak ya da kendilerine çıkar sağlama amacında olan çıkarcı subaylar

4) Kendilerine verilen emirleri uygulayan ancak durumdan haberdar olmayan ya da kendilerine yalan söylenen askerler

- Gülen’in bazı takipçilerinin darbeye katıldığı, darbede önemli roller oynadıkları bir gerçek. Ancak Gülen örgütünün bir bütün olarak girişimn arkasında durduğuna ilişkin kanıtlar zayıf. Ya ikincil delillere ya da sanık ifadelerine dayanıyor.

- Darbenin Gülen örgütü tarafından planlandığı ve darbe talimatının Fethullah Gülen’in bilgisi ve emri dahilinde gerçekleştiğine yönelik kanıt yok.

Haberin Devamı

- Hulusi Akar’ın Genelkurmay’da darbeci general Hakan Evrim tarafından tutulduğu sırada Gülen’le telefonda görüştürülmek istendiğine dair ifade inandırıcı değil.

Dışişleri’ne eleştiri

- Yarbay Levent Türkkan’ın, ‘Ben FETÖ üyesiyim, darbe girişiminin arkasında FETÖ var’ şeklindeki ifadesinin ardından yüzü yara bere içinde çekilmiş fotoğrafı bu ifadenin işkence altında verilmiş olabileceği şüphesini doğuruyor.

- İlk sorgularında örgüt bağlantılarını ‘itiraf eden’ askerlerin hiçbiri mahkemede bu ifadelerini tekrarlamış değil. Ayrıca darbenin üzerinden 8 ay geçmiş olmasına rağmen ne İngiltere hükümeti ne de Türk hükümeti bize darbe suçlamasıyla ceza almış bir kişiyi bile gösteremiyor.

- İngiltere Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin ‘Darbe girişimini FETÖ gerçekleştirdi’ tezini sorgulamadan kabul etmeye yatkın. Ancak bunu gösteren kanıtlar deliller olduğu gibi, durumun böyle olmadığını gösteren deliller de var. Hükümete İngiliz Dışişleri’ne daha iyi analiz ve inceleme yapabilmek için kaynak aktarmasını öneriyoruz.

Haberin Devamı

- Gülen yanlılarının hükümeti devirme girişimine katılımları ‘çoğunlukla anekdot niteliğinde ya da ikinci dereceden, bazen itiraflara ya da muhbirlere dayanan kanıtlar’ ile belgeleniyor. Bu tip kanıtlar, hareketin bütünü ve liderliği ile olan ilişkileri bakımından “yetersiz.”

- Darbede Gülenci subaylar yer almış olabilir ancak bunun Gülen’den tabana bir hiyerarşi içinde yapıldığına yeterli kanıt yok.

- Gülencilerin bize aktardığına göre şimdiye kadar el konulan okul, şirket, TV, gazete ve banka gibi varlıkların toplam değeri 15 milyar dolar.

- Gülenciler bize kendilerinin hayırsever bir cemaat olduğunu söylüyor. Ancak şeffaflıktan uzak bazı faaliyetleri sadece hayırsever nitelikte bir oluşum oldukları iddiasına gölge düşürüyor.

- İngiliz Dışişleri gibi biz de Gülencilerin İngiltere’de ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırılmasını gerektirecek bir delil olduğunu düşünmüyoruz.