Gazete Vatan Logo

‘O askeri kaybettik’

İsrail, Hamas’ın kaçırdığını öne sürdüğü asker Oron Şaul’ün kayıp olduğunu kabul etti. Şaul’ün hayatta olduğu ispatlanırsa esir takası gündeme gelebilir

Filistinli militanların roket saldırılarını sona erdirmek için Gazze’ye giren İsrail ordusu, yeni bir Gilad Şalit vakasıyla karşı karşıya. Hamas’ın 2006 yılında kaçırdığı Onbaşı Şalit’in serbest kalması için 2011’de 1027 Filistinli mahkumu serbest bırakan Tel Aviv yönetimi, Gazze operasyonuna katılan Kıdemli Başçavuş Oron Şaul’ün kayıp olduğunu kabul etti. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, pazar günü Şicaiyye semtine giren Golani Tugayı’na mensup 21 yaşındaki Şaul’ü kaçırdıklarını öne sürmüş, ancak genç askerin hayatta olduğunu gösteren bir delil sunmamıştı.

Akıbeti belirsiz

Ordu yetkilileri, Şaul’ün de içinde bulunduğu aracın, militanların fırlattığı anti-tank roketiyle havaya uçurulduğunu, araçtaki diğer 6 askerin cesetlerinin teşhis edildiğini, buna karşın Şaul’ün izine rastlamadıklarını duyurdu. Yetkililer, Şaul’ün akıbetinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Filistinli militanlar, pazar günü gerçekleştirdikleri saldırılarda, Şaul’ün tugayından 13 askeri öldürmüştü. Operasyonun başından bu yana İsrail’in asker kaybı 27’ye ulaştı.

Binlerce mahkum takas edildi

İsrail ordusu, son 30 yılda Suriye, Lübnan ve Filistin topraklarında esir düşen ya da cesetleri rehin alınan askerleri için binlerce mahkumu serbest bıraktı:

- 1983 Lübnan’da esir tutulan 6 asker için 4 bin 600 Arap tutsak serbest bırakıldı

- 1985 Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin elindeki 3 asker için bin 150 mahkum takas edildi

- 2004 Hizbullah’ın kaçırdığı İsrailli işadamı Elhanan Tannenbaum ve 3 İsrail askerinin cesetleri için 436 Arap mahkum bırakıldı

- 2011 Hamas’ın kaçırdığı Onbaşı Gilad Şalit karşılığında bin 27 Filistinli mahkum özgür kaldı.