Gazete Vatan Logo

‘Nükleer savaşa daha 2 yıl var’

Son aylarda gerçekleştirdiği silah denemeleriyle ABD ve müttefiklerini alarma geçiren Kuzey Kore’nin ‘nükleer güç’ sayılmasına birkaç yıl daha olduğu belirtiliyor.

‘Nükleer savaşa daha 2 yıl var’

Güney Kore Savunma Bakanı Suh Choo-suk, Kuzey Kore’nin hedefi vurabilecek bir nükleer başlıklı füzeyi geliştirmesinin önünde en az 1 veya 2 yıl daha olduğunu açıkladı. Güney Kore Televizyonu’na konuşan Suh, Kuzey Kore’nin savaş başlığının atmosfere girişini kontrol eden teknolojide henüz ileri safhaya ulaşamadıklarını söyledi.

Suh Choo-suk, Pyongyang’ın nükleer başlığı küçültmek konusundaysa hızla ilerlediğini vurgulayarak, “Daha o noktaya varabildiklerini düşünmüyoruz ama hedeflerine yaklaşıyorlar” diye konuştu. Güney Kore Savunma Bakanı, Kuzey Kore’nin füze denemelerine devam etmesini beklediklerini, ancak fiili savaşı büyük bir risk olarak görmediklerini ifade etti.

‘Hızla ilerliyorlar’

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo da, Kuzey Kore ile yakın zamanda bir nükleer savaş tehlikesi bulunmadığını söyledi. Pompeo, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmeye ne kadar yakın olduğuna ilişkin soruya, “Çok daha yakınlar. Bu amaca doğru endişe verici bir hızla ilerliyorlar” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Biz hazırız’

Güney Kore’yi ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı, diplomatik ve ekonomik yaptırımların işe yaramaması halinde Kuzey Kore’ye karşı düzenlenecek olası askeri operasyon için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Dunford açıklamayı, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile görüşmesinin ardından yaptı. Dunford, Seul’ün ardından Çin ve Japonya’yı da ziyaret edecek.

Milyonlarcası gönüllü oldu

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim devam ederken, Kuzey Kore’nin resmi gazetesi Rodong Sinmun, milyonlarca işçi, öğrenci, parti üyesi ve askerin orduya katılmak için gönüllü olduğunu yazdı. Habere göre, Birleşmiş Millerler’in son yaptırım kararlarına direnmek ve ABD ile savaşmak için Kuzey Kore’de 3.5 milyon kişi orduya yazılmak için gönüllü oldu. Resmi basın, kent meydanlarında kurulan merkezlere gelerek ‘gönüllü asker’ olan binlerce öğrencinin görüntülerini uluslararası medyaya servis etti.