Gazete Vatan Logo

‘Nükleer müzakere için en iyi yer İstanbul’

İran Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Rahimi’yle görüşen Erdoğan, İran nükleer görüşmelerinin İstanbul’da yapılmasını teklif ettiklerini söyledi. Rahimi’nin de olumlu yanıt verdiği öğrenildi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İran’daki temasları yoğun bir şekilde devam ediyor. Görüşmelerin iki sıcak gündem maddesi ise Tahran’ın nükleer programı ve Suriye krizi.

İran’daki temasları çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’yle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, çıkışta, 13 Nisan’da gerçekleştirileceği açıklanan İran nükleer görüşmelerinin İstanbul’da yapılmasını teklif ettiklerini söyledi. Başbakan yaptığı görüşmede, “İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, görüşmelerin İstanbul’da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda, Kore Zirvesi’nden aldığımız bilgilere göre, olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız. Nükleer enerji konusunda kimseye barışçıl amaçlı olduktan herhangi bir dayatma yapma hakkı yoktur” dedi. Rahimi’nin Türkiye’nin teklifine, “Nükleer müzakerelerin Türkiye’de yapılmasını istiyor ve onaylıyoruz” yanıtını verdiği bildirildi.

Rahimi toplantıda ayrıca, “Batı’nın nükleer teknolojiyi kendi tekelinde bulundurmak istediğini ancak İran’ın büyük yatırım yaptığı bu teknolojiyi Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu” söyledi. Rahimi, İran’ın nükleer çalışmalarının barışçıl olduğunu ifade ederek, “İslam dini gereği, nükleer teknoloji alanında barışçıl amaçlar dışında başka plan ve programımız bulunmamaktadır” dedi.

Ahmedinecad görüşmeyi bugüne erteledi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Tahran’daki Sadabad Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rahimi tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından baş başa görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Rahimi, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın dün yapmayı planladıkları görüşme ise bugüne ertelendi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın görüşmeyi rahatsızlığı nedeniyle ertelediği söylendi. Erdoğan, bugün ayrıca İran’ın Meşet kentinde İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşecek.

Haberin Devamı