Gazete Vatan Logo

‘Neyse parası verelim hiç göçmen gelmesin’

Irkçı çıkışları ve mülteci karşıtı tavırlarıyla bilinen Macar Başbakan Viktor Orban, “Hiç göçmen kabul etmeyeceğiz, bedelini öderiz” dedi

‘Neyse parası verelim hiç göçmen gelmesin’

AB’de mülteciler konusunda en sert tavrı takınan ve ‘Ülkemde Müslüman göçmen görmek istemiyorum’ diyen Viktor Orban, göçmen politikası konusunda Almanya Başbakanı Merkel’e muhalefet eden Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer’i başkent Budapeşte’de Ulusal Meclis binasında kabul etti. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler sığınmacı krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Orban, şunları söyledi:

‘Makul sayı sıfır’

“Macar dış politikası AB’nin Türkiye ile sığınmacı krizi konusunda anlaşmasını önemsiyor ama Macaristan’a göre Türklerle anlaşmak, kendi sınırlarımızı kendi gücümüzle korumanın yerini tutmayacak. Türklerle anlaşmak paraya mal olacak. Biz bunun bedelini ödemeye hazırız. Macaristan, Türklere verilecek tutardan kendi üstüne düşeni yerine getirecek. Bizim için ‘sıfır’ sayısı makul. Türkiye’den Macaristan’a sığınmacıların taşınmasını kapsayan hiçbir anlaşmayı Macaristan desteklemiyor. Hiçbir göçmeni Macaristan’a kabul etmeyeceğiz. Kendi gücümüzle kendi sınırlarımızı koruyabilmeli ve mültecileri ekonomik göçmenlerden ayırabilmeliyiz. Bu görevi başka hiç kimseye vermeyi istemiyoruz.”

Haberin Devamı

Tamam mı devam mı?

Sığınmacı krizine çözüm bulmak amacıyla AB ile Türkiye arasında 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak zirve, önemli bir dönüm noktası olacak. Alman Deutsche Welle haber ajansına göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, 13 Mart’ta üç eyalette yapılacak seçimler öncesinde, zirveden somut sonuçlar almayı ve izlediği politikaya desteği arttırmayı hedefliyor. Diplomatlar, Merkel’in planının Almanya içinde ve Avrupalı ortakları arasında bazı eleştirilerle karşılaştığını, başarısının bu ay içinde alınacak somut sonuçlara bağlı olduğunu kaydediyorlar. Berlin’in bu ay içerisinde Ankara ile işbirliğinde “yola devam mı tamam mı” sorusuna yanıt arayacağı belirtiliyor.

Schengen’e dönüş planı

AB İçişleri Komiseri ve Göç Sorumlusu Dimitris Avramopoulos, mülteci krizi nedeniyle bazı ülkeler tarafından askıya alınan Schengen anlaşmasının en geç aralık ayına kadar yeniden uygulanmaya başlanmasının planlandığını açıkladı. AB Komisyonu bugünkü toplantısında Avrupa’da iç sınır denetimlerinin yeniden uygulanmasıyla ilgili hazırlanan taslağı görüştü. Üzerinde mutabık kalınan taslak daha sonra kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre Schengen Bölgesindeki denetimler sadece geçici olarak uygulanacak ve en geç Aralık ayında tamamen kaldırılmış olacak.

Haberin Devamı