Gazete Vatan Logo

‘Nevruz’a kalmaz biter’

Başbakan Davutoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, Sur’daki operasyonlar için gelen “Nevruza kadar biter mi?” sorusuna net cevap verdi: “Kalmaz, birkaç gün içinde biter”

‘Nevruz’a kalmaz biter’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber özel programında gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken operasyonlar ve Meclis’e gelen fezlekelerle ilgili soruları yanıtladı. Geçtiğimiz Cuma günü ziyaret ettiği Silopi’de halkın arasında yürüdüğünü ve bir kitapçıya girdiğini anlatan Başbakan özetle şöyle konuştu: “Kitapçıda klasik eserlerin tümünü satın alıp, çocuklara edebiyat eserlerini, Ömer Seyfettin’in, Batı ve Doğu klasiklerini dağıttık. Yolda halkla beraber yürüdük. Sevgi gösterileri arasında yürüdük. Sonra tugay komutanlığımıza gittik ve iftihar ediyorum.

‘Çok az kaldı’

Silopi’de gördüğüm mutlu halk, güven ve huzur içinde hayatını sürdürecek. Esnaflarımızın kredilerini serbest bıraktık. Hepsi inşallah bereketli ticaretler yapacaklar. Bu aynı durum Cizre için de geçerli, Cizre’de de bu yapılacak, Sur’da da. Operasyonun uzun sürmesinin sebebi, halk ile teröristin ayrılmasındaki zorluk. Sur’da, Silopi’de, Cizre’de. Silopi’de daha kısa sürdü ama nihayet uzun bir süre olarak görülebilir. Başbakan Davutoğlu, operasyonların ne zaman biteceğine ilişkin bir soru üzerine, “Sur’da çok kısa sürede bitecek, çok az kaldı” dedi. “Nevruza kadar biter mi?” sorusunu ise Davutoğlu, “Kalmaz, birkaç gün içinde biter” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yargı kararı uygulanacak’

Başbakan Davutoğlu, Zaman gazetesine kayyum atanmasına değinerek, şöyle devam etti: “Burada söz konusu olan sadece bir basın faaliyeti değil, özellikle meşru halk desteğiyle iktidara gelmiş bir hükümete ve onun organlarına geçmişten beri yürütülen bir operasyonun neticesinde gelinen bir nokta. Burada Paralel Yapı’nın karapara da aklama dahil bir çok işlemin söz konusu olduğu bir hukuki iddianame var. Bunun da nihai kertede belirleyicisi ve sürecin yürütücüsü yargı organları. Kesinlikle hükümetimiz açısından bu anlamda yönlendirici söz konusu değil. Yargı organlarının aldığı kararlar uygulanacaktır.”

Gülen’in iadesi: ‘Yeni gelişme yok’

FetHullah Gülen’in iadesi ile ilgili soru üzerine Davutoğlu, “Yeni bir gelişme yok. Türkiye’nin bu konuda ABD ile ikili ve uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülen teşebbüsleri var. Umarız en kısa zamanda netice alınır. Bu temaslar sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Anayasa tartışmaları: ‘Bahçeli net olmalı’

Referandum ve anayasa konusunda MHP lideri Bahçeli’den daha net bir tutum beklediğini söyleyen Başbakan şöyle konuştu: “Sayın Bahçeli daha önce de olduğu gibi, konuşmasında sonuç çıkarmakta zorlandım. Daha açık, daha net ifadeler kullanması atılacak adımlar konusunda önemli. Tutumunu açık ve net görmek isteriz. Hem komisyon hem de referandum konusunda. CHP’nin başkanlık sistemi olursa ben gelmem demesi, diğer partilere örnek olmamalı.”

‘Fezlekeleri bütçe sonrası görüşeceğiz’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP’li 5 milletvekilin fezlekelerinin ise bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’te değerlendireceğini söyleyerek “Fezlekeler, zaten bu bir rutin işlemdir. Adalet Bakanlığı Başbakanlığa, Başbakanlık da Meclis’e gönderir. Bugünlerde dokunulmazlık gündemde olduğu için bu fezlekelerin gönderilmesi sanki yeni bir durummuş gibi algılanıyor. Bütün bunları bütçe sonrasında hep beraber değerlendireceğiz ve Meclis’e ulaşmış fezlekelerle ilgili ne yapacağımız hususunu, Meclis Başkanımızla da gerekirse diğer parti temsilcileriyle de görüşürüz” dedi ve şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Meclisin onuru’

“Bütün bunları bütçe sonrasında hep beraber değerlendireceğiz ve Meclis’e ulaşmış fezlekelerle ilgili ne yapacağımız hususunu Meclis Başkanımızla da gerekirse diğer parti temsilcileriyle de görüşürüz. Çünkü bütün Meclis’in onurunu temsil eden bir husus. Yani eminim, CHP de MHP de ve geçen gün de vurguladım HDP’nin makul ve vicdan taşıyan milletvekilleri de bu milletvekilinin bir teröristin taziyesine gitmesini kabul etmemiştir. Bunu bir AK Parti meselesi olarak görmemek lazım. Bunu Meclis’in onuru, itibarı, her bir milletvekilinin milletin vicdanının temsil etmesi hasebiyle değerlendirmek lazım. Biz bunu bir parti meselesi olarak değil, Meclisimizin onuru meselesi olarak görüyoruz.”