Gazete Vatan Logo

'Neo-Osmanlı değiliz!'

Başbakan Erdoğan, Kahire Üniversitesi’nden dünyaya mesajlar verdi. Konuşmasının ardından bütün salon ayakta alkışladı

'Neo-Osmanlı değiliz!'

‘Kimse bu coğrafyada 100 yıl süren sükutu farklı yorumlamasın. Bugün ya da yarın Gazze’de insanlık dışı yöntemlerle katledilen masum yavrucakların hesabı mutlaka ama mutlaka sorulacaktır. İsrail bölgeyi bir daha kan gölüne çevirmek için her türlü eylemi gerçekleştirmektir’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da İsrail’e sert mesajlar verdi. Sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştükten sonra, Kahire Üniversitesi’nde de bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasının başında Mısır’da meydana gelen tren kazasına değinerek “Bu sabah meydana gelen elim kaza sebebi ile üzüntümüzün büyük olduğunu ifade etmek istiyorum. Milletim, ülkem ve şahsım adına taziyelerimizi iletiyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerimize, yavrularımızı Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.
Neo-Osmanlı değiliz
Kuran şehirleri

Başbakan Erdoğan, Kuran-ı Kerim’in Mekke’de indirildiğini, Kahire’de en güzel şekliyle Abdulsamet gibi Mustafa İsmail ve Tantavi gibi en güzel seslerle okunduğunu, İstanbul’da da en güzel ellerde yazıldığını söyledi. “Mekke gibi Kahire ve İstanbul birer Kuran şehirleridir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Mursi’ye tebrik

“Mekke, Medine, Kahire, İskenderiye, Beyrut, Şam, Diyarbakır, Ankara, İstanbul nasıl birbirlerinin kardeşleri ise tüm dünya bilsin ki Ramallah, Refah, Gazze ve Küdüs de bu şehirlerin kardeşidir bizim kardeşimizdir. Bu şehirlerde dökülen her damla kan bizim damarlarımızdaki kandır. Bu şehirlerde toprağa düşen her can bizim canımızdır. Kimse bu coğrafyada yaklaşık 100 yıldır süren sukutu farklı şekilde yorumlamasın. Bugün ya da yarın Gazze’de insanlık dışı yöntemlerle katledilen masum yavrucakların hesabı mutlaka ama mutlaka sorulacaktır. İsrail bölgeyi bir daha kan gölüne çevirmek için her türlü eylemi gerçekleştirmektir. Netanyahu uluslararası vurdumduymazlığı arkasına alarak bu eylemleri gerçekleştirmiştir.
Neo-Osmanlı değiliz
Elçisini çeken kardeşim Mursi’yi yürekten tebrik ediyorum. Mısır devrimi esnasında hayatını kaybetmiş tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Tahrir’den yükselen ses İstanbul ve Ankara’dan yankılanmış ve karşılığını bulmuştur. Sizler Mısır devrimi ile kapalı rejimlerin sonunun geldiğini tüm dünyaya gösterdiniz. Ali İmran suresinin 139. ayetinde yüce rabbimiz bize çok net bir ilke koyuyor ve diyor ki: “Gevşemeyin, asla hüzünlenmeyin. İnanıyorsanız üstünsünüz.”

‘Esed kaybetmeye mahkum’

Erdoğan, Suriyeliler’in onurlu bir yaşam savaşı verdiğini de ifade ederken, “Halk bu savaşı kazanmaya mecbur. Gayri meşru Esed rejimi ise kaybetmeye mahkumdur. Suriye halkının maruz kaldığı bu kıyım uluslararası toplum ve insanlık için utanç kaynağıdır” dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Artık bir takım kurum ve kuruluşların arkasına kaçmak Esed’in işlediği suça ortak olmak demektir. Herkesin temsil edildiği bir Güvenlik Konseyi’nin dünya barışına daha fazla katkı yapacağı görüşündeyiz. BM başta olmak üzere bu konuda sorumluluk sahibi uluslararası kuruluşların kendilerini sorgulama zamanı gelmiştir. Türkiye ve Mısır bu bölgede ortak sorumluluk taşıyorlar. Filistin, Suriye, Lübnan, Afganistan meselesinin çözümü için birlikte çalışabiliriz. Son 10 yıldır aktif dış politikamızla önemli girişimlerde bulunduk. Bölgenin huzur ve refaha kavuşması için elimizden geleni yaptık. Ey mısır ey dünyanın annesi kaldır başını sen Mısırlısın.”

‘Türk modeli laiklik diğerlerinden farklı’

Mısır’a resmi ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan ilk röportajını Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Huveydi’ye verdi. El Dustur gazetesi yazarının, Başbakan’ın kızı Sümeyye ve Arap dünyası konusundaki danışmanının da katıldığı röportajı dün Mısır basınında geniş bir şekilde yer aldı. Mısırlı gazeteci, ‘Röportaj boyunca Erdoğan’ın danışmanı dizlerinin üzerindeki iPad’den Gazze’de olup bitenlerle ilgili haberleri takip etti. Erdoğan’ın bir kulağı danışmanında bir kulağı da bendeydi’ diye anlattı. İşte Huveydi’nin kaleminden röportaj ve izlenimleri:

KIZI DANIŞMANI: Başbakanın yanındaki danışmanları daha önceki görüşmelerimizden tanıyordum. Başbakan bana dönüp kızının da artık danışmanları arasına katıldığını söyledi. Biz röportajı yaparken bir yandan da arka planda İsrail’in Gazze operasyonunu protesto eden göstericilerin sesi geliyordu.

‘Netanyahu hatırlattı’

İSRAİL VE GAZZE:
Başbakan, Mısır hükümetinin görüşülmesini istediği 5 konuyu önceden belirleyip kendilerini iletmelerini istediğini anlattı. Ardından ekledi: ‘Şimdi utanarak söylüyorum ki Filistin konusu listenin başında değildi. Ama listede yer alıyordu. Arap dünyasında yaşanan gelişmeler ve Arap Baharı’ndan sonra birçok kişi Filistin meselesinin gündemin 2 ya da 3’üncü sırasında düştüğünü düşünüyor. Ama sağolsun Netanyahu bize Filistin sorununun her zaman 1 numara olması gerektiğini hatırlattı. İsrail de Amerikan desteğininin sonsuza kadar devam etmeyeceğini biliyor.

MISIR’LA İLİŞKİLER: Mısır’la ilişkiler konusunda Erdoğan, daha önce Suriye ile ilişkilerin iyi olduğu dönemde uygulanan ortak kabine toplantısı düzenleneceğini ve her iki hükümetten 12’şer bakanın bu görüşmelere katılacağını söyledi. Ortak kabine toplantılarında iki ülke arasındaki en önemli sektörlerde işbirliği noktalarının belirleneceğini, ekonomi, endüstri, turizm ve savunma alanında işbirliği yapılacağını açıkladı. Kendisine Mısır’a yaptığı son ziyarette laiklikle ilgili sözlerinin (Laiklikten korkmayın. Laiklik dinsizlik değildir) burada çok büyük etki yarattığını da hatırlatarak bu konuyu sorduğumda ise şu yanıtı verdi: Bizim partimizin benimsediği şekliyle laiklik iki temele dayanır. Demokrasi ve tüm dinlere karşı eşit mesafede duruş. Batı dünyasında bile laikliğin farklı uygulamaları var. ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere’de özellikle dinin yeri konusunda farklı anlayışlar var. Laiklik tek bir şey değil. Ama şimdiki Türk modelinin diğerlerinden farklı bir laiklik olduğunu söyleyebiliriz.

ARAP DÜNYASI: Neo-Osmanlı tabirinden hoşlanmadığını, bunun eski devirlerde kaldığını ve yanlış anlaşıldığını belirterek, ‘Bu Arap kardeşlerimizde ilişkilerimize zarar verecek şekilde olumsuz algılanıyor’ dedi. Kendilerinin Arapları kardeş ve eşit olarak gördüklerini söyledi.

‘İyimser değilim’

BAŞKANLIK SİSTEMİ: Erdoğan, şöyle konuştu: Muhalefetin itirazları nedeniyle başkanlık sisteminin yeni anayasada yer alacağı konusunda iyimser değilim. Ancak sistemin değişmesi konusunda kesin kararlıyım. Partimizle birlikte bu sistemi başkanlık ya da Fransa’daki gibi yarı başkanlık sistemine çevirme fikrini savunmak için her şeyi yapacağız. Parlamenter sistem dışındaki herhangi bir sistemi kabul edebiliriz.

Mısırlı gazeteci röportajını şu cümlelerle bitirdi: Görüşmenin sonunda Erdoğan’ın yorgun düştüğünü ve gözlerinin kapanmaya başladığını gördüm. Bana doktorunun dinlenmesi ve stresini atması gerektiğini söylediğini aktardı.

Haberin Devamı