Gazete Vatan Logo

‘Neden sürekli Kobani?’

Fransa lideri Hollande ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye ile ilgili ortak tepki gösterdi. Erdoğan “Orada kimse yokken neden sürekli orası bombalanıyor” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çalışma ziyareti için bulunduğu Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Elysee Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

ÖSO’ya destek!

Her iki cumhurbaşkanı da gündemde sürekli Kobani’nin bulunmasını eleştirdi. Hollande, şöyle konuştu: “Suriye’de Esad çocukları, kadınları bombalamaya devam ediyor. IŞİD ile Esad arasında ittifak varmış gibi düşündük uzun süre biz de. Biz de ÖSO’ya (Özgür Suriye Ordusu) destek veriyoruz, şuna da eminiz, burada kazanmak istiyorsak ittifakın hareketleri ne olursa olsun, kazanabilmek için ÖSO ve demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şart diye düşünüyorum. Hedefimizi aynı. IŞİD’e ve terörizme karşı birlikte mücadele etmek. Suriye’de sadece Kobani yok, başka şehirler de var.”

Erdoğan da şöyle konuştu: “Şunu da merak ediyorum, gündemde neden Hama, Humus, yüzde 40’ı işgal altında olan Irak değil de sürekli Kobani var? Orada kimse yokken neden sürekli orası bombalanıyor bunu anlamak mümkün değil. Koalisyon güçlerince neden Suriye’nin diğer bölgelerinde atılan adımlara karşı tavır alınmamıştır. Burada bir devlet terörü estiren bir Esad ve rejimi vardır. Üç şey; uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye bütün koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi aynen yapacaktır, kimsenin endişesi olmasın.”

Haberin Devamı

IŞİD yerine DEAŞ!

Erdoğan, Hollande ile toplantısında ve Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde katıldığı konferansta IŞİD için ilk kez DEAŞ ifadesini kullandı. Erdoğan, “İslami bir örgüt olarak göstermenin gayreti içine giriyorlar. Bir defa İslam anlamı barış olan ‘sim’ kelimesinden türemiştir. Dikkat edin IŞİD’i de kullanmıyorum, DEAŞ’ı kullanıyorum” dedi. Fransa hükümeti kendisinin İslam Devleti olarak kabul edilmesini isteyen örgütün adından ‘DAESH’ olarak bahsedilmesi için resmen kampanya başlatmıştı. Örgütün Arapçası şöyle: “ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham.”

İran ve Rusya eleştirisi

Haberin Devamı

Erdoğan, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde şöyle konuştu: “Ne var burada acaba? Petrol mü var, altın mı, elmaslar mı var? Neden acaba Kobani? Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı. PYD terör örgütüdür. Batı’nın Orta Doğu’ya çifte standardı vicdanları etkiliyor. Bugün Kobani’yi kurtarırsınız yarın başka Kobaniler çıkar. PKK’ya yeşil ışık yakılırken, bu terör örgütüne kırmızı ışık yakılması samimiyetin sorgulanmasına neden olur. İran ve Türkiye işi birlikte ele alabilmiş olsaydı, Batı’ya iş düşmeyebilirdi. İran mezhebi taassup içerisinde. Suriye yönetimi İran’a dayıyor bir yanını, Rusya’ya dayıyor.”

Pembe Köşk’e müze

Erdoğan, Atatürk’ün mirası AOÇ’ta yaptırılan ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla ilgili eleştirilere yanıt verirken, “Kusura bakmayın da, kullanılan Cumhurbaşkanlığı köşkü Gazi Mutafa Kemal’in hizmet verdiği köşk değildir bir defa. Pembe Köşk diye adlandırılan bir yerdir. Biz bu yeni yaptığımız yere geçerken, Başbakanlık binası hizmete elverişli olmadığı için, Başbakanımızı benim hizmet verdiğim yere alacağız” dedi. Erdoğan, Pembe Köşk’ün Atatürk müzesi olacağını ve bağ evinin de Pembe Köşk’e taşınacağını anlattı.

Haberin Devamı